Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Tatínci a ratolesti

Potkávám je často. Zejména teď, v létě. Houfují se kolem sportovišť, kam si jejich partnerky přišly ukrást alespoň chvilinku času jen pro sebe, a s výrazem lišky lapené v železech objíždějí přilehlé okolí s kočárkem obsazeným řvoucím potomkem. Tatínci a jejich mimina. Tatínci vypadají, že raději než tohle, tak by si nohu ukousali. Když pak přijde konec tréninkové jednotky, ožijí a s mladickou jiskrou v oku pozorují jejich přibližující se drahocenné polovičky, jako by se znovu scházeli na prvním rande. Místo vášnivého polibku však předávají potomky se stejnou úlevou jako nevybuchlé bomby pyrotechnikovi a pohled oka stále jiskřícího padne na nedalekou hospodu. Zde si pak u jednoho kousku stěžují na právě prodělané hodinu a půl trvající galeje.

Jednoho takového tatínka máme doma. Jakmile jsme všichni dohromady, hraje si se svou miniaturní kopií se zápalem, s jakým si umí hrát právě jen oni. Jakmile se mám vzdálit, ztrácí pevnou půdu pod nohama. „Musím si odskočit,“ pro jistotu mu hlásívám, aby věděl, že dohled je opravdu pouze na něm. „Noooo, dobře,“ souhlasí poněkud neochotně a provází mě zoufalým pohledem návštěvníka ZOO, který omylem spadl do výběhu hrochů. A za minutu mi buší na dveře do té doby klidně si hrající kojenec. „Když on chtěl za tebou,“ prohlásí jen napůl omluvně manžel a zchvácen z půlhodinové hry s prckem klesá na gauč.

Samostatnou kapitolou jsou pak manželovy reakce na moje prohlášení: „potřebuju, aby sis ho na chvíli vzal.“ Do té doby bezvládně ležící tělo na gauči, u kterého se známky života projevovaly pouze občasným mrkáním, se najednou zvedne: „zrovna jsem chtěl jít na záchod,“ zaúpí a odchází si splnit svou půlhodinku. Sedí tam většinou tak dlouho, až zapomenu nejen, že jsem po něm něco chtěla, ale dokonce i to, že jsem vdaná. Zejména v sobotu dopoledne zas s oblibou používá: „právě jsem si chtěl dodělat něco do práce,“ zapíná laptop a se zaneprázdněným výrazem si mění pozadí na monitoru. Nemůžu si ale jen stěžovat, občas projeví snahu: „hned,“ řekne a zmizí v ložnici vyměnit žárovku, která už sice nesvítí tři týdny, ale bezpodmínečně v tuto chvíli potřebuje servisní zásah. Odpověď: „už,“ zase znamená: jenom si nahraju do mobilu nové skladby a pak zapomenu, že´s něco chtěla a podívám se na další díl sci-fi seriálu.

Taky sem tam manžela požádám, aby prckovi vyměnil plenku. Když se na ně jdu zhruba za čtvrt hodiny podívat, odzbrojuje mé případné námitky tím, že přebalený ještě není, protože si s ním syn zrovna chtěl hrát. A rozesmátý kojenec, pročůraný až na krku, si s tatínkem hází balónem. Občas se mi povede je opravdu na přebalovák vyhnat. To pak slyším hodně sprostých slov a řev. Posléze se zjeví děcko namazané krémem proti opruzeninám až na čele, ovšem bez plenky. Vzápětí tatínek, namazaný úplně stejně a s plenkou. Původně jsem sice doufala, že to bude naopak, ale alespoň nějaký výsledek.

Nechci ale manželovi křivdit. Více mužů v mém okolí považuje dítě pomalu za biologickou zbraň hromadného ničení. Například můj bratr raději posekal celou zahradu, než by přebalil svého tříměsíčního syna, u kterého hrozilo, že plenka obsahuje i pevnou složku. A když kamarádka dala svému manželovi spíše z hecu na výběr, jestli raději vykoupe děcko anebo vymaluje kuchyň, nestačila se divit, jak rychle její muž našel klíčky od auta.

Já to ale nevidím beznadějně. Pevně věřím tomu, že nejpozději ve chvíli, kdy budou schopny otcům donést pivo z lednice, stanou se děti jejich vítanými společníky.

Autor: Gabriela Němčíková | úterý 23.7.2013 11:45 | karma článku: 10,27 | přečteno: 164x
  • Další články autora

Gabriela Němčíková

Už nikdy nepůjdu s děckama k doktorce

V životě usiluji o jednu jedinou věc, a to, aby se moje děti ve zdraví dožily dospělosti. Právě proto se návštěvě doktorky bráním víc než Češi důchodové reformě. Bo moje děcka se tam nechodí léčit, ony se tam chodí zmrzačit.

3.7.2023 v 8:13 | Karma: 43,38 | Přečteno: 14711x | Diskuse| Ona

Gabriela Němčíková

Už nikdy nepůjdu s děckama do obchodu

Šla jsem s děckama do obchodu. Nevím, kdo mi ten chorý nápad vnuknul, jestli spíš spánková deprivace, nebo počínající stařecká demence. Každopádně jsem to, slovy jednoho seriálu, zeslonila.

4.10.2022 v 9:22 | Karma: 45,04 | Přečteno: 18080x | Diskuse| Ona

Gabriela Němčíková

Už nikdy nebudu hrát s děckama Člověče, nezlob se

Jednou za čas dostanu vnitřní pnutí a neuváženě se rozhodnu, že bych své potomky měla záměrně formovat. Tentokrát jsem se tohoto hlubokého rodičovského omylu dopustila po návštěvě u kamarádky.

29.6.2022 v 9:07 | Karma: 32,51 | Přečteno: 1928x | Diskuse| Ona

Gabriela Němčíková

„Mami, a proč lidi lyžujou?“

uplatňuje Edouš svůj talent najít si skutečně geniální chvíli na vypálení dotazu, neboť mi právě v té chvíli podklouzává lyžáka na dlažbě dámských záchodků a já jednou rukou visím za kliku u dveří kabinky a druhou za umyvadlo.

11.5.2022 v 9:25 | Karma: 28,73 | Přečteno: 1351x | Diskuse| Ona

Gabriela Němčíková

Kolik lidí bude ještě nutné hodit do jámy v plastovém pytli, než EU přitvrdí?

Putin se před měsícem vydal na svou Highway to hell a Evropa si k tomu pobrukuje Dívám se, dívám. Jistě, EU již od počátku války vyzbrojuje Ukrajinu, ochotně přijímá uprchlíky a o mnoho neochotněji ekonomické sankce.

26.3.2022 v 10:12 | Karma: 39,94 | Přečteno: 5865x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Gruzínská prezidentka vetovala „ruský“ zákon. Jde do boje s vládou

18. května 2024  16:55,  aktualizováno  18:28

Gruzínská prezidentka Salome Zurabišviliová podle tiskových agentur vetovala kontroverzní zákon o...

Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci

18. května 2024  17:57

Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...

Projekt Východní štít. Polsko na hranicích postaví opevnění za miliardy

18. května 2024  17:48

Polsko investuje deset miliard zlotých (asi 58 miliard Kč) do zvýšení bezpečnosti své hranice s...

Kdysi ji voda nezajímala, teď jí chybí. Francii dráždí hráz Ženevského jezera

18. května 2024  17:07

Švýcarsko nemá o vodu nouzi. Jeho sousedé však ano. Francie, kterou loni zasáhla extrémní sucha, se...

  • Počet článků 61
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2252x
"Kluci, ale já jsem taky jenom člověk."

"Nejsi člověk. Jsi máma."

Seznam rubrik