Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Řetězová (re)akce

Lidský řetěz odpůrců jádra v délce 120 kilometrů spojil jaderné elektrárny Brunsbüttel a Krümmel. Tragikomický příklad fungování mediální doby.

Organizátoři byli nadmíru spokojeni. Jednalo se o jeden z nejrozsáhlejších protestů proti německým jaderným elektrárnám za poslední léta. Dva dny před nechvalným výročím černobylské havárie se podařilo dostat na demonstrace desetitisíce lidí, což znamenalo možnost zadarmo proniknout do médií a hlasitě vyjádřit nesouhlas s úvahami stávající vládní koalice CDU/CSU a FDP o možném prodloužení provozu jaderných elektráren za limity stanovené programem odstoupení od jaderné energetiky, který byl vnucen energetickému sektoru v roce 2000 za vlády SPD a Zelených pod vedením kancléře Schrödera.
Účastníci demonstrace měli zcela jasno: stávající vládní koalice musí dodržet závazek na odstavení jaderných elektráren podle původního scénáře ze Schröderovy éry, což podle současných předpokladů odpovídá ukončení provozu poslední jaderné elektrárny v roce 2022.
Kardinální problém ovšem spočívá ve skutečnosti, že původní program odstoupení od jaderné energetiky byl koncipován z čistě politických a ideologických hledisek. V podstatě v duchu soudružského hesla „poručíme větru, dešti a energetice rovněž“. Tehdejší námitky odborné veřejnosti ohledně (ne)reálnosti uskutečnění programu byly tehdy promptně smeteny ze stolu jako průhledná propaganda energetické lobby.
Čas oponou trhnul, nacházíme se v roce 2010, zhruba uprostřed původně plánovaného období útlumu jaderné energetiky. V roce 2000 vyráběly jaderné elektrárny zhruba třetinu veškeré německé elektrické energie, v roce 2009 zhruba čtvrtinu. V současné době jsou na severu Německa vybudovány větrné elektrárny se souhrnným instalovaným výkonem třiadvaceti temelínských bloků a další desítky gigantických větrných farem jsou plánovány. Šestnáct uhelných a plynových elektráren s celkovým instalovaným výkonem dvanácti Temelínů se aktuálně staví resp. rekonstruuje. Německo ve spolupráci s Ruskem nastartovalo projekt plynovodu Nord Stream, aby bylo schopno v budoucnu krmit nenasytné Otesánky plynových elektráren, které by měly alespoň částečně nahradit výpadek výroby z jádra. Jen tak mimochodem: v rámci tohoto projektu se pod vlajkou ruského Gazpromu velmi výrazně angažuje i hlavní postava programu odstoupení, bývalý kancléř Schröder.
I přes všechna tato opatření, mimochodem ekonomicky extrémně nákladná, z výpočtů Spolkové energetické agentury vyplývá, že v případě pokračování odstavování jaderných elektráren by Německo mělo v roce 2020 fatální nedostatek instalovaného výkonu, což je pro evropskou průmyslovou mocnost v podstatě neakceptovatelná energetická perspektiva.
Ve světle těchto skutečností by žádné zodpovědné vládě nezbývalo nic jiného, než program odstoupení od jaderné energetiky přehodnotit a zabránit pádu Německa do „energetické jámy“, kterou si samo kope. Logickým a technicky nejjednodušším řešením je „roztáhnout“ program odstavování jaderných elektráren v čase. V současné době se diskutuje více variant prodloužení průměrné doby provozu elektráren v časovém rozmezí 4-28 let. Jsem dokonce přesvědčen o tom, že obdobné úvahy by musela rozpracovávat i koaliční vláda pod vedením SPD, kdyby v současné době byla u moci. Pouze by mě zajímalo, jak by tuto skutečnost SPD a Zelení vysvětlovali účastníkům demonstrací u elektráren Brunsbüttel a Krümmel, jež byli posledních deset let krmeni environmentální propagandou zelenkavých energetických vizionářů, která už v době svého vzniku nebyla slučitelná s technickou realitou.
(Psáno pro blog.iDNES)
Petr Nejedlý

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Nejedlý | neděle 25.4.2010 13:18 | karma článku: 22,27 | přečteno: 1634x
  • Další články autora

Petr Nejedlý

Německá energetická transformace – aktualizace 2017 (díl 3)

Závěrečný díl miniseriálu o energetické transformaci z pohledu plnění cílů v oblasti ochrany životního prostředí a klimatu, spolehlivosti dodávek energie a hospodárnosti.

21.5.2017 v 10:45 | Karma: 23,66 | Přečteno: 1443x | Diskuse| Věda

Petr Nejedlý

Německá energetická transformace – aktualizace 2017 (díl 2)

Pokračování miniseriálu o energetické transformaci z pohledu plnění cílů v oblasti ochrany životního prostředí a klimatu, spolehlivosti dodávek energie a hospodárnosti.

14.5.2017 v 10:59 | Karma: 17,46 | Přečteno: 829x | Diskuse| Věda

Petr Nejedlý

Německá energetická transformace – aktualizace 2017 (díl 1)

Poradenská společnost McKinsey od září 2012 pravidelně zveřejňuje analýzu, která na základě hodnocení patnácti parametrů názorně dokladuje postup energetické transformace.

9.5.2017 v 14:56 | Karma: 22,87 | Přečteno: 1382x | Diskuse| Věda

Petr Nejedlý

Jižní Austrálie, kraj bez baseloadu a po sérii blackoutů

Jižní Austrálie měla být globálním příkladem náhrady uhelných elektráren pracujících v základním zatížení obnovitelnými zdroji. K prvnímu blackoutu došlo za necelých pět měsíců.

23.4.2017 v 13:24 | Karma: 31,45 | Přečteno: 1498x | Diskuse| Věda

Petr Nejedlý

O jednom zimním týdnu a obnovitelných zdrojích v Německu

Elektroenergetika musí zajistit spolehlivé dodávky elektřiny i za nejnepříznivějších podmínek, které v případě obnovitelných zdrojů určují přírodní vlivy.

26.3.2017 v 14:08 | Karma: 35,13 | Přečteno: 1590x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Experta Antoše srazilo auto. Je mimo ohrožení života, MS komentovat nebude

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  19:07

Hokejový expert České televize Milan Antoš už na domácím světovém šampionátu komentovat nebude. V...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Vánoční pohádky

14. května 2024  9:07

Každý rok televize soupeří o to, která uvede oblíbené a již klasické vánoční pohádky jako jsou Tři...

VIDEO: Bouřka strhla na lidi v Bombaji obří billboard. Desítky jich uvěznil

13. května 2024  21:28,  aktualizováno  14.5 8:48

Nejméně 14 lidí zemřelo po pádu obřího billboardu, který se zřítil při pondělní bouři v indické...

Muže soudí, že opilý a zdrogovaný ubodal otce a zranil matku. Hrozí mu deset let

14. května 2024  8:41

Krajský soud v Olomouci dnes začal projednávat případ mladíka z Ukrajiny, který loni v březnu v...

Na jihu Ruska vykolejil nákladní vlak. Po útoku zvenčí, tvrdí Moskva

14. května 2024  8:14

Sledujeme online V jihoruské Volgogradské oblasti v úterý vykolejil nákladní vlak, podle ruských železnic je na vině...

  • Počet článků 157
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3028x
Autor je absolvent ČVUT, fakulty elektrotechnické, specializace jaderné elektrárny. Od ukončení studií v r. 1988 pracuje ve společnosti ČEZ a.s., jaderná elektrárna Temelín - v současné době jako manažer útvaru technika, Výstavba jaderných elektráren. Profesně se zabývá elektroenergetikou, zvláště jadernou energetikou. Ačkoliv je technicky vzdělán, zajímá se rovněž o historickou religionistiku (z pohledu ateisty) a cizí jazyky (angličtina, němčina, ruština, francouzština).