Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Německá jaderná energetika na rozcestí?

Jako den a noc. Tak se liší volební programy německých politických stran v pohledu na budoucnost jaderných elektráren.

Parlamentní volby v Německu se budou konat již za dva týdny, 27. září. Už před rokem jsem si v článku na toto téma dovolil předpovědět, že budoucnost jaderné energie se stane kontroverzním předvolebním tématem. A skutečně se tak stalo.

Pátého září demonstrovalo v Berlíně pod taktovkou SPD a Zelených padesát tisíc lidí za pokračování politiky odstoupení od jaderné energetiky. Je zcela zřejmé, že pořádání akce tohoto druhu v době vrcholící předvolební kampaně má jednoznačnou spojitost s nadcházejícími parlamentními volbami. Levicová část německého politického spektra se snaží využít otázky jaderné energetiky k upoutání zájmu nerozhodnutých voličů a zvýšení volebních preferencí. Každý hlas bude dobrý, stávající průzkumy veřejného mínění ukazují, že šance „levicového bloku“ (SPD, Zelení, Die Linke) či „pravicového bloku“ (CDU/CSU, FDP) jsou více méně vyrovnané.

Pokud si prostudujeme volební programy klíčových německých politických hráčů, brzy objevíme názorovou frontovou linii v oblasti energetiky, a to především jaderné.

CDU/CSU a FDP
Strany podporují prodloužení provozu stávajících jaderných elektráren za časový horizont stanovený politikou odstoupení od jaderné energetiky (tj. rok 2021). CDU/CSU ve svém programu explicitně uvádí, že odmítá výstavbu nových bloků. FDP hovoří o potřebě jaderné energetiky jako „přechodné technologie“ do doby, kdy „..obnovitelné zdroje energie budou schopny vyrábět dostatečné množství energie v základní části denního diagramu zatížení“

SPD
Bezpodmínečně trvá na realizaci politiky odstoupení podle původního časového harmonogramu. Dle volebního programu vidí budoucnost energetiky v obnovitelných zdrojích. 

SPD reálně hrozí budoucí vládní zodpovědnost, takže se musí vypořádat s deficitem výroby elektřiny po odstavení jaderných elektráren. Podotýkám, že v roce 2008 bylo v Německu vyrobeno 23% elektřiny z jádra

Strategii SPD objasnil spolkový ministr životního prostředí Sigmar Gabriel při své návštěvě Kraftwerke Mainz-Wiesbaden AG letos v březnu: „Pokud chceme odstoupit od atomové energie, potřebujeme osm až dvanáct nových uhelných elektráren“. K odpůrcům uhelných elektráren pan ministr ještě směřoval jednoznačný dovětek s parafrází: „Kdo demonstruje proti uhelným elektrárnám, bude sklízet elektrárny jaderné“

Na posouzení čtenářů ponechávám, jak se toto řešení, nota bene navrhované ministrem životního prostředí, slučuje s politickou rétorikou o omezování emisí CO2 a ochraně klimatu, jejímž hlavním nositelem je právě SPD spolu se Zelenými.

Ovšem, ještě zdaleka není německého politického spektra konec. Jestliže se CDU/CSU, FDP a SPD snaží respektovat fyzikální realitu, především zákon o zachování energie, strany na levé části politického spektra se těmito nesmysly nenechávají vůbec omezovat a ve svých volebních programech se řádně rozmáchly.

Die Linke
Soudruzi mají zcela jasno: zakázat úplně všechno. Odmítají plánování a výstavbu nových uhelných elektráren. Navíc požadují“ „neodkladné a nezvratné odstavení všech jaderných elektráren“ (tj. okamžité). K tomu ještě zákaz exportu jaderné technologie a přerušení přepravy jaderného odpadu až do spolehlivého vyřešení otázky konečného uskladnění.

V programu hovoří o „ekologicko-technické revoluci v efektivnosti“ (míněno využívání energie). Záměrem je „ve střednědobém horizontu pokrývat kompletní spotřebu energie z obnovitelných zdrojů“.

Zřejmě jako politickou vábničku pro bývalé členy SED z NDR dále požadují“ „převedení energetických koncernů do veřejného vlastnictví a podrobení demokratické kontrole“. Co je tímto přesně myšleno a formu případné praktické realizace ponechám na čtenářích a politických analyticích.

Zelení
Zatímco Die Linke hovoří o pokrytí veškeré energetické spotřeby z obnovitelných zdrojů ve střednědobém horizontu, Zelení mají jednoznačněji definován časový plán. V programu hovoří: „Do roku 2040 chceme v Německu vyrábět 100 procent energie z obnovitelných zdrojů, v případě výroby elektrické energie chceme tohoto cíle dosáhnout již do roku 2030".

Vidíme, že pisatelům energetické části volebního programu strany Zelených nepostačoval ani rámec extrémně ambiciózního energetického programu Greenpeace, nazvaného Energetická revoluce, který počítá s 88% zastoupením obnovitelných zdrojů na výrobě elektřiny v roce 2050. Nejsem si zcela jist, jestli autoři textu opravdu chápou, že 100% je „prostě úplně ale úplně všechno“ a už nic jiného. Obávám se, že v programu pro příští volební období již bude magická hranice 100% výroby elektřiny v OZE překročena.

Co říci na závěr?
Z předložených fragmentů volebních programů klíčových německých politických stran vidíme, že otázka jaderné energetiky se stala navýsost politickým tématem. Bohužel lze rovněž konstatovat, že politizace je pouze ke škodě věci, protože se z diskuze velmi rychle vytrácí racionální náhled na problematiku a u některých politických subjektů mnohdy nastupuje ideologická zaslepenost, ignorance technické diskuze a politický exhibicionismus nejvyššího řádu. 

Petr Nejedlý 

Autor: Petr Nejedlý | neděle 13.9.2009 14:18 | karma článku: 20,69 | přečteno: 1717x
  • Další články autora

Petr Nejedlý

Německá energetická transformace – aktualizace 2017 (díl 3)

Závěrečný díl miniseriálu o energetické transformaci z pohledu plnění cílů v oblasti ochrany životního prostředí a klimatu, spolehlivosti dodávek energie a hospodárnosti.

21.5.2017 v 10:45 | Karma: 23,66 | Přečteno: 1443x | Diskuse| Věda

Petr Nejedlý

Německá energetická transformace – aktualizace 2017 (díl 2)

Pokračování miniseriálu o energetické transformaci z pohledu plnění cílů v oblasti ochrany životního prostředí a klimatu, spolehlivosti dodávek energie a hospodárnosti.

14.5.2017 v 10:59 | Karma: 17,46 | Přečteno: 829x | Diskuse| Věda

Petr Nejedlý

Německá energetická transformace – aktualizace 2017 (díl 1)

Poradenská společnost McKinsey od září 2012 pravidelně zveřejňuje analýzu, která na základě hodnocení patnácti parametrů názorně dokladuje postup energetické transformace.

9.5.2017 v 14:56 | Karma: 22,87 | Přečteno: 1383x | Diskuse| Věda

Petr Nejedlý

Jižní Austrálie, kraj bez baseloadu a po sérii blackoutů

Jižní Austrálie měla být globálním příkladem náhrady uhelných elektráren pracujících v základním zatížení obnovitelnými zdroji. K prvnímu blackoutu došlo za necelých pět měsíců.

23.4.2017 v 13:24 | Karma: 31,45 | Přečteno: 1498x | Diskuse| Věda

Petr Nejedlý

O jednom zimním týdnu a obnovitelných zdrojích v Německu

Elektroenergetika musí zajistit spolehlivé dodávky elektřiny i za nejnepříznivějších podmínek, které v případě obnovitelných zdrojů určují přírodní vlivy.

26.3.2017 v 14:08 | Karma: 35,13 | Přečteno: 1590x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

  • Počet článků 157
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3028x
Autor je absolvent ČVUT, fakulty elektrotechnické, specializace jaderné elektrárny. Od ukončení studií v r. 1988 pracuje ve společnosti ČEZ a.s., jaderná elektrárna Temelín - v současné době jako manažer útvaru technika, Výstavba jaderných elektráren. Profesně se zabývá elektroenergetikou, zvláště jadernou energetikou. Ačkoliv je technicky vzdělán, zajímá se rovněž o historickou religionistiku (z pohledu ateisty) a cizí jazyky (angličtina, němčina, ruština, francouzština).