Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kdo se zazelená, překoná krizi?

Ministr Bursík ve včerejších Hospodářských novinách žádné pochybnosti neměl. Já je mám. Vyjadřuji je tím, že jsem si dovolil převzít název jeho článku a přidat otazník.

Poradci ministra Bursíka vysunuli tykadla do mediálního éteru a správně zaregistrovali, že v souvislosti s probíhající krizí v dodávkách ruského plynu do Evropy dochází k zhoršování obecného vnímání průkopníků plynové elektroenergetiky, a to v celé Evropě. Ačkoliv české obyvatelstvo má obecně velmi krátkou paměť, zvláště tu politickou, o nositelích myšlenky masové výroby elektřiny v české kotlině z dováženého ruského plynu není sporu. 

Zřejmě z tohoto důvodu se ministr rozhodl zareagovat, a řekněme trochu jinak akcentovat svoje dřívější postoje a stanoviska. Nechci býti přílišným hnidopichem, ale chtěl bych čtenářům připomenout některá fakta.

Dne 1. listopadu 2007 byl v týdeníku Ekonom publikován článek pod příznačným názvem Zachrání nás plyn. Cituji jednu z otázek ohledně problematiky plynu:

Otázka (Ekonom)
„Mluvíte o plynové elektrárně, ale lidé, kteří se zajímají o energetickou bezpečnost, varují, že by pak vzrostla naše už beztak vysoká závislost na Rusku“. 

Odpověď (Bursík)
„To je taková česká argumentace. Vždyť Evropská unie předpokládá, že energetická závislost na plynu vzroste nejméně na 60 procent. Zemní plyn je chápán jako výhodné palivo, má v porovnání s těmi pevnými poloviční produkci CO2 na jednotku elektrické energie. Je nutné jednat v rámci Unie; Česká republika samozřejmě nemůže vyjednat takové podmínky jako celá Evropa. Navíc se počítá s diverzifikací zdrojů. Plyn se dováží i z Afriky. Stejným bezpečnostním rizikem by šlo argumentovat proti ropě. Ta se často dováží z nestabilních zemí a nikomu to nevadí. Je jasné, že pokud se platí ochotně a v termínu, tak s dodávkami žádný problém není“. 

A ve včerejších (14. ledna 2008) Hospodářských novinách pan ministr m.j. uvedl:

„...Musíme snížit 75% závislost na ruském plynu. Dnes už můžeme využít dodávek zkapalněného zemního plynu (LNG) z Afriky, nesmíme s otálet s dostavbou plynovodu South Stream, North Stream a Nabucco. Nesmíme přitom zapomínat, že energetickou bilanci netvoří jen centralizované obrovské zdroje. Každý jednotlivý lokální projekt, který využívá biomasu, geotermální energii, slunce nebo vítr snižuje naši závislost na tom, zda se spolu dohodnou Moskva s Kyjevem.“

Vida, rok se s rokem sešel a situace se nám poněkud zkomplikovala. Domnívám se, že dnes by už pan ministr volil podstatně opatrnější formulaci ohledně ochotného a včasného placení a neotřesitelné jistoty dodávek.

Ještě bych se pozastavil u těch lokálních projektů využívajících naši domácí biomasu, geotermální energii, slunce nebo vítr, které nás osvobodí od závislosti na tom, „zda se spolu dohodnou Moskva s Kyjevem“. Svého času chtělo MŽP za své peníze energetickému sektoru nezištně poradit, jak současně dosáhnout cílů na snižování emisí skleníkových plynů, zajistit nedotknutelnost územních limitů těžby uhlí, vyhnout se nutnosti výstavby dalších jaderných elektráren a pokrýt předpokládaný nárůst spotřeby elektřiny v ČR. Vzhledem k tomu, že energetický sektor je obecně konzervativní a odmítal akceptovat obecné politické proklamace o globální odpovědnosti a vytrvale se dožadoval formulování jednoznačné koncepce a exaktních hodnot, MŽP se rozhodlo „umlátit oponenty čísly a grafy“ a nechalo si zpracovat studie k tomuto tématu.

Čtenářům mohu doporučit k prostudování například Zprávu o potenciálu snížení emisí skleníkových plynů v České republice včetně příslušné tiskové zprávy MŽP a prezentace ministra Bursíka

Pokud mám shrnout výsledky konkrétně této studie, tak bylo konstatováno, že i při zohlednění technicky dosažitelného (rapidního) nárůstu výroby energie z obnovitelných zdrojů musíme energetickou bilanci vyrovnávat výrazným nárůstem využití zemního plynu pro výrobu elektřiny, přičemž od roku 2040 by se mělo jednat o dominantní zdroj. 

A ejhle, i podle studií MŽP nebudou mít obnovitelné zdroje dostatečný potenciál, aby výrazným způsobem ovlivnily naši budoucí energetickou závislost či nezávislost. Samozřejmě, obecně lze skutečně konstatovat, že každý lokální projekt může pomoci. Ovšem „mikro“ projekt ovlivní problém mikroskopickým způsobem. Bohužel, toto je fyzikální realita.

Co říci na závěr? Pokud MŽP opravdu mělo ambice vypracovat „alternativní“ energetickou koncepci České republiky, tak při zohlednění stávající situace s dodávkami plynu zřejmě „nenamíchalo“ ten správný mix zdrojů. Ovšem není všem dnům konec...

Neodpustím si však konstatování, že kdybychom postupovali podle energetických konceptů předkládaných MŽP, tak bychom se opravdu někdy mohli v budoucnu pořádně zazelenat. Otázkou však je, jestli zezelenání vzteky po zavedení omezení v odběru elektřiny je ten správný způsob, který měl pan ministr na mysli.

Petr Nejedlý 

Autor: Petr Nejedlý | čtvrtek 15.1.2009 19:05 | karma článku: 25,19 | přečteno: 2205x
  • Další články autora

Petr Nejedlý

Německá energetická transformace – aktualizace 2017 (díl 3)

Závěrečný díl miniseriálu o energetické transformaci z pohledu plnění cílů v oblasti ochrany životního prostředí a klimatu, spolehlivosti dodávek energie a hospodárnosti.

21.5.2017 v 10:45 | Karma: 23,66 | Přečteno: 1445x | Diskuse| Věda

Petr Nejedlý

Německá energetická transformace – aktualizace 2017 (díl 2)

Pokračování miniseriálu o energetické transformaci z pohledu plnění cílů v oblasti ochrany životního prostředí a klimatu, spolehlivosti dodávek energie a hospodárnosti.

14.5.2017 v 10:59 | Karma: 17,46 | Přečteno: 831x | Diskuse| Věda

Petr Nejedlý

Německá energetická transformace – aktualizace 2017 (díl 1)

Poradenská společnost McKinsey od září 2012 pravidelně zveřejňuje analýzu, která na základě hodnocení patnácti parametrů názorně dokladuje postup energetické transformace.

9.5.2017 v 14:56 | Karma: 22,87 | Přečteno: 1397x | Diskuse| Věda

Petr Nejedlý

Jižní Austrálie, kraj bez baseloadu a po sérii blackoutů

Jižní Austrálie měla být globálním příkladem náhrady uhelných elektráren pracujících v základním zatížení obnovitelnými zdroji. K prvnímu blackoutu došlo za necelých pět měsíců.

23.4.2017 v 13:24 | Karma: 31,45 | Přečteno: 1500x | Diskuse| Věda

Petr Nejedlý

O jednom zimním týdnu a obnovitelných zdrojích v Německu

Elektroenergetika musí zajistit spolehlivé dodávky elektřiny i za nejnepříznivějších podmínek, které v případě obnovitelných zdrojů určují přírodní vlivy.

26.3.2017 v 14:08 | Karma: 35,13 | Přečteno: 1590x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Ultraortodoxní na armádu nemají, Izraeli by teď nepomohli, tvrdí politolog

29. června 2024  15:13

Většina ultraortodoxních židů s myšlenkou sionismu a vzniku nezávislého státu, tak jak ho známe...

V AfD si nechali staré vedení. K volbě šli kvůli odpůrcům v ulicích přes zátarasy

29. června 2024  13:03,  aktualizováno  14:35

Alternativa pro Německo (AfD) si v sobotu v Essenu na úvod dvoudenního sjezdu vybrala jako své...

Nigerijec doprovázel Polku, dostal po hlavě. Opilému Čechovi hrozí pět let

29. června 2024  12:03,  aktualizováno  14:01

Až pět vězení hrozí českému občanovi, kterého zadržela polská policie po útoku na Nigerijce na...

Mapuje sexualitu za holokaustu. Do queer dějin patří i Anne Franková, říká

29. června 2024  13:28

Seriál Vystudovala historii, anglistiku a sociologii v Berlíně, disertační práci psala v Torontu a nyní...

Rozdáváme plenky pro citlivou pokožku ZDARMA
Rozdáváme plenky pro citlivou pokožku ZDARMA

Hledáte pro svá miminka spolehlivou ochranu a chcete, aby se cítila jako v bavlnce? Nyní máte jedinečnou příležitost zapojit se do testování nových...

  • Počet článků 157
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3028x
Autor je absolvent ČVUT, fakulty elektrotechnické, specializace jaderné elektrárny. Od ukončení studií v r. 1988 pracuje ve společnosti ČEZ a.s., jaderná elektrárna Temelín - v současné době jako manažer útvaru technika, Výstavba jaderných elektráren. Profesně se zabývá elektroenergetikou, zvláště jadernou energetikou. Ačkoliv je technicky vzdělán, zajímá se rovněž o historickou religionistiku (z pohledu ateisty) a cizí jazyky (angličtina, němčina, ruština, francouzština).