Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MH

Helena1

16. 1. 2009 7:57
Je hloupost věřit Bursíkovi

Bursík je velmi schopný manažer, který z naprostého minima získal ohromné postavení a moc... To je ale vše....

Strana zelených, ekologie atp... to byl jen výtah k moci.

Pro přírodu a pro lidi je to prokázaný škůdce.

0 0
možnosti
HL

hobitek.h

16. 1. 2009 1:38
energie X suroviny

Mě u všech energetických koncepcí uniká jedna věc.  Krásně naplánujeme získání energie z plynu, uhlí, potažmo z ropy. Již na základní škole se učí, že tyhle zdroje jsou omezené. Co budeme dělat za 50, 60, 100 a více let? Odpověď se nabízí mezitím někdo přijde na jiný způsob výroby energie, třeba se povede zrealizovat fúzi. No super, ale plyn ropa i uhlí jsou nejen paliva, ale i suroviny! Z čeho budeme vyrábět plasty, co budeme používat jako redikční činidlo v růzbých výrobách atd.? Není silně krátkozraké spotřebovávat tyto suroviny pro výrobu energie?

0 0
možnosti
PN

Nejedlý

16. 1. 2009 7:45
Re: energie X suroviny

Samozřejmě, že je. Podle mého názoru nás budou potomci proklínat ne kvůli stovkám kubických metrů jaderného "odpadu" řízeně uložených za kontrolovaných podmínek v hlubinných úložištích, ale kvůli tomu, že jsme prohnali komínem desítky miliard tun uhlí a biliony kubíků zemního plynu (nota bene včetně odpovídajících emisí CO2, pokud to někoho skutečně bude ještě zajímat). Ovšem jsou tací, kteří vám vysvětlí, že nemáte ten správný pohled na věc.

0 0
možnosti
GF

Georgis Fasulis

15. 1. 2009 19:54
Nezlobte se na mne, ale...

Nezlobte se na mne pane Nejedlý, ale při vši vůli vzhledem ke svému zaměstnavateli nemůžete být nikdy objektivní co se týká energetické koncepce. Ten článek v HN jsem četl a jsou tam zajímavé informace.

Také např., že veškeré jaderné palivo pro naše elektrárny nám může dodat jen Rusko, protože my to neumíme a Temelín i Dukovany jsou stavěny na ruské palivo. Není potom závislost na ruském plynu naprsto totéž jako závislost našich jaderných leketráren na ruském jaderném palivu, které tak vy "jádraři" prosazujete vůči všem jiným energiím? Proč tuto dost zásadní informaci ve svém článku neuvádíte? Že se ptám, že?

Takže já osobně mám jasno - dizerfikace zdrojů (včetně jaderných) je naprsto nutná! Dokonce si dovolím tvrdit, že velké centrální zdroje v řádech gigawattů (jako třeba Temelín)  jsou obrovským bezpečnostním i energetickým rizikem. Bursík v HN mluvil dle mého dost rozumně.

0 0
možnosti
MS

Michal007

15. 1. 2009 19:34
Mikroprojekty a Babička

Mikroprojekty by mohly mít jako heslo známou větu z Babičky "Pilná hospodyňka pro pírko i přes plot skočí". Může to ale dopadnout i jako "Barunka skočila přes plot a rozvalila plot za dvacet tisíc". Zvlášť pokud se používají dotace zcela odtržené od reality, jako u biopaliv s energetickými náklady na výrobu zhruba stejnými jako energie v palivu obsažená.

0 0
možnosti