Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Cesta EU k budoucnosti bez uhlíku

Evropská komise počátkem března oficiálně představí dokument „Cestovní mapa pro přechod k nízkouhlíkové ekonomice do roku 2050“.

V roce 2007 přijala Evropská rada závazek snížit do roku 2020 emise skleníkových plynů o 20%, případně o 30%, pokud se k obdobnému závazku přihlásí i další světoví znečišťovatelé – především USA a Čína. Dalším kulatým závazkem k roku 2020 bylo zvýšení podílu výroby energie z obnovitelných zdrojů na 20% a nepovinný směrný ukazatel zvýšení energetické efektivity rovněž o 20%. 

V říjnu 2009 vrcholní představitelé členských států EU oficiálně přijali argumentaci Mezivládního panelu OSN ke změně klimatu (IPCC) o nutnosti radikálního omezení emisí skleníkových plynů z důvodu odvrácení bezprostředně hrozících nevratných klimatických změn s ničivými globálními dopady a odsouhlasili si velmi ambiciózní cíl snížení emisí skleníkových plynů do roku 2050 o 80-95% v porovnání s referenčním rokem 1990. 

Zmiňovaná „cestovní mapa“ má formulovat konkrétnější představy administrativy EU ohledně dosažení prezentovaných emisních cílů. Je zřejmé, že požadavek na snížení emisí skleníkových plynů v roce 2050 na pouhou pětinu oproti roku 1990 má ohromný dopad prakticky na všechny sféry života společnosti, zejména na energetiku, průmysl, dopravu a zemědělství. Ať si namáhám paměť sebevíc, nevybavuji si úkol takového monstrózního rozsahu, který by EU musela ve své historii řešit. 

Zaměřím-li se na sféru svého profesního zájmu, tj. elektroenergetiku, tak mohu konstatovat, že v tomto sektoru se předpokládá totální redukce emisí skleníkových plynů v následujících čtyřiceti letech. Do roku 2030 mají být v tomto sektoru sníženy emise o 54-68%, k roku 2050 o 93-99% (!).  

Prostředkem k dosažení tohoto cíle má být přechod energetického mixu na „nízkouhlíkové technologie“ výroby elektřiny. V materiálu jsou jako příklad zmiňovány následující:

  • spalování fosilních paliv, myšleno však téměř výhradně ve zdrojích s implementovanou technologií zachycování a ukládání uhlíku CCS (Carbon Capture and Storage)
  • obnovitelné zdroje
  • jaderná energetika

A zde končí končí environmentální teorie autorů dokumentu a začíná technická praxe, ke které si dovolím připojit několik poznámek.  

Země EU resp. ENTSO-E vyrábí v současné době (statistika za r. 2009) více než polovinu elektřiny spalováním fosilních paliv. Technologie CCS, které mají mávnutím kouzelného proutku udělat z fosilních paliv „nízkoemisní zdroj“, jsou čítankovým příkladem střetu „uhlíkové ideologie“ s fyzikální a technickou realitou. Čtenáři mohou ve starším autorově textu nalézt nástin důvodů, proč se část veřejnosti, která utrpěla technické vzdělání, vyjadřuje velmi skepticky o možném budoucím masivním rozšíření a vůbec o technické a potažmo ekonomické smysluplnosti této technologie (zde). Nicméně podle materiálu by se technologie CCS měla po roce 2035 rozšiřovat v rámci EU opravdu v masivním měřítku. 

Obnovitelné zdroje (OZE) jsou evergreenem dnešní doby. Myslím, že i technikou naprosto nedotčení čtenáři tuší, že skutečně masivní „celoevropské“ nasazení zdrojů vyrábějících elektřinu v bezprostřední závislosti na přírodních vlivech a nikoliv podle potřeb a požadavků odběratelů s sebou nese technické potíže. A zřejmě nebudou překvapeni ani přímou úměrou mezi zvyšujícím se podílem těchto zdrojů a potížemi. Ačkoliv v posledních dvou dekádách došlo k naprosto bezprecedentnímu rozvoji OZE (především vítr a fotovoltaika), tak v rámci EU resp. ENTSO-E jsou největším OZE stále vodní elektrárny se svým cca 13% podílem na výrobě elektřiny, přičemž na všechny ostatní OZE dohromady připadá cca 7%. Lapidárně řečeno, podíl OZE na výrobě elektřiny je relativně malý, zato potíže jimi způsobené jsou veliké. Nicméně dnešní (elektro)technika je na takové úrovni, že lze podíl OZE v energetickém mixu zvýšit, a to dokonce výrazně. S dodatkem, pokud to ovšem někdo (EU, členské státy, spotřebitelé) budou ochotni platit. 

A nyní se dostáváme k jaderným elektrárnám, které v současné době vyrábí zhruba 30% evropské elektřiny. Chcete-li „nízkoemisní“ či „bezuhlíkové“ elektřiny. Pokud se vrátíme k úvodní informaci o snížení emisí z výroby elektřiny o 93-99% k roku 2050, velmi diskutabilnímu „přínosu“ technologie CCS a relativně malému podílu OZE na vyrobené elektřině, musíme dojít k pouze jedinému závěru. A tím je výrazné posílení zastoupení jaderných elektráren v budoucím energetickém mixu. Ostatně nedávné prodloužení provozu jaderných elektráren v Německu je jedním z příkladů, že i v zemi OZE zaslíbené neprobíhá jejich rozvoj tak rychle, jak „předepisují“ ambiciózní cíle snižování emisí. 

Je zřejmé, že tento program je podmíněn investicemi bez nadsázky gigantického rozsahu. Podle materiálu by měl být na tyto účely každoročně navýšen investiční rozpočet 19% HDP EU o dalších cca 270 miliard eur (tj. 1,5% ročního HDP EU), výdaje na výzkum v následující dekádě o celkem 50 miliard eur, roční výdaje na CCS by měly činit 10 miliard eur. Na druhé straně by díky zvyšování energetické efektivnosti a rozvoji OZE měly náklady na paliva klesat o 175 až 320 miliard eur ročně. Mám-li vyjádřit svůj laický ekonomický názor, tak materiál prezentuje celý projekt tak, že na něm „nelze prodělat“. 

Na závěr si dovolím vyjádřit osobní názor k prezentovanému tématu. Jedinou smysluplnou cestou k budoucí „bezuhlíkové“ ekonomice EU je postupná záměna dožívajících fosilních zdrojů za zdroje jaderné, a to včetně energetického sektoru výroby tepla. A slovem „postupná záměna“ chci naznačit, že celý proces bude trvat zřejmě mnohem déle, než si představují úřednici Evropské komise. Nedomnívám se ani, že technologii CCS čeká tak zářivá budoucnost, jak je v materiálu prezentována. Rovněž podíl OZE na budoucím energetickému mixu bude i přes setrvalou politickou podporu výrazně menší, než si mnozí horliví zastánci zřejmě představují, přičemž důvody jejich omezeného rozšíření budou jak fyzikální, tak i ekonomické povahy. 

Rovněž je zřejmé, že cesta EU k budoucnosti bez emisí skleníkových plynů bude dlážděna desítkami bilionů eur, které budou muset konec konců zaplatit obyvatelé členských států ze svých daní. A otázka zní: opravdu budou chtít budoucnost bez uhlíku platit? 

(Psáno pro blog.iDNES) 

Petr Nejedlý

 

Autor: Petr Nejedlý | neděle 20.2.2011 15:23 | karma článku: 25,18 | přečteno: 2114x
  • Další články autora

Petr Nejedlý

Německá energetická transformace – aktualizace 2017 (díl 3)

Závěrečný díl miniseriálu o energetické transformaci z pohledu plnění cílů v oblasti ochrany životního prostředí a klimatu, spolehlivosti dodávek energie a hospodárnosti.

21.5.2017 v 10:45 | Karma: 23,66 | Přečteno: 1443x | Diskuse| Věda

Petr Nejedlý

Německá energetická transformace – aktualizace 2017 (díl 2)

Pokračování miniseriálu o energetické transformaci z pohledu plnění cílů v oblasti ochrany životního prostředí a klimatu, spolehlivosti dodávek energie a hospodárnosti.

14.5.2017 v 10:59 | Karma: 17,46 | Přečteno: 829x | Diskuse| Věda

Petr Nejedlý

Německá energetická transformace – aktualizace 2017 (díl 1)

Poradenská společnost McKinsey od září 2012 pravidelně zveřejňuje analýzu, která na základě hodnocení patnácti parametrů názorně dokladuje postup energetické transformace.

9.5.2017 v 14:56 | Karma: 22,87 | Přečteno: 1381x | Diskuse| Věda

Petr Nejedlý

Jižní Austrálie, kraj bez baseloadu a po sérii blackoutů

Jižní Austrálie měla být globálním příkladem náhrady uhelných elektráren pracujících v základním zatížení obnovitelnými zdroji. K prvnímu blackoutu došlo za necelých pět měsíců.

23.4.2017 v 13:24 | Karma: 31,45 | Přečteno: 1498x | Diskuse| Věda

Petr Nejedlý

O jednom zimním týdnu a obnovitelných zdrojích v Německu

Elektroenergetika musí zajistit spolehlivé dodávky elektřiny i za nejnepříznivějších podmínek, které v případě obnovitelných zdrojů určují přírodní vlivy.

26.3.2017 v 14:08 | Karma: 35,13 | Přečteno: 1590x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Třetí stupeň poplachu, 13 jednotek hasičů. Na Zlínsku hoří kovošrot

4. května 2024  13:06

V Tlumačově na Zlínsku hoří kovový šrot, na místě zasahuje 13 jednotek hasičů. Vyhlášen byl třetí...

Čeho se bojíš? Pokud spadneš, vrátíme peníze, říká instruktor bungee jumpingu

4. května 2024

Živí se shazováním lidí z kaňonu, a tak ví o lidském strachu z výšek všechno. Nejslavnější...

KOMENTÁŘ: Malý český Pearl Harbor ve Vrběticích. Stát opakovaně selhal

4. května 2024

Premium Bezmála po deseti letech skončil případ výbuchu muničních skladů poblíž Vrbětic na Zlínsku. Česko...

Stát do dražby posílá přes 4 bitcoiny, vyvolávací cena přesahuje 6 milionů Kč

4. května 2024  12:59

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových chystá aukci 4,7 bitcoinu. Dražba odstartuje v 15....

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 157
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3028x
Autor je absolvent ČVUT, fakulty elektrotechnické, specializace jaderné elektrárny. Od ukončení studií v r. 1988 pracuje ve společnosti ČEZ a.s., jaderná elektrárna Temelín - v současné době jako manažer útvaru technika, Výstavba jaderných elektráren. Profesně se zabývá elektroenergetikou, zvláště jadernou energetikou. Ačkoliv je technicky vzdělán, zajímá se rovněž o historickou religionistiku (z pohledu ateisty) a cizí jazyky (angličtina, němčina, ruština, francouzština).