Vydejte se objevit divočinu!

Když nejsou na Šumavě zrovna ideální sněhové podmínky, vyjeďte za hranice. Nedaleko za Železnou Rudou před městečkem Ludwigsthal je ráj divočiny. A to doslova!

  

Když nejsou na Šumavě zrovna ideální sněhové podmínky a v kapse máte alespoň 3€, vyjeďte za hranice. Nedaleko za Železnou Rudou před městečkem Ludwigsthal je ráj divočiny - Návštěvnické centrum Národního parku Bavorský les. Rozlehlý lesní areál se může se pochlubit přírodními výběhy praturů, koní Převalského, rysů a vlků, skalní jeskyní s reprodukcemi jeskynních maleb a Domem u Divočiny („Haus zur Wildnis“).
   Pratuři i koně Převalského se zde úspěšně rozmnožují. Dospělí jedinci s mláďaty se klidně pasou v rozlehlých výbězích.  Cesty mezi výběhy jsou zpevněné, takže jsou vhodné i pro kočárky. Na výběr je několik různě dlouhých okruhů. Nesmíte vynechat již zmíněnou jeskyni. Přivřete oči nad tím, že jde o umělou stavbu a představte si život našich předků v době kamenné.
   Vlastní "Dům u Divočiny" je dům, který se snaží být s okolní přírodou v souladu a do zeleně je zakomponován s citem a snahou ji nerušit.  Prosklený interiér nabízí výhledy do okolního lesa. Příjemná je kombinace pohledového betonu, dřeva, skla a záplava zelené barvy za okny.  Užijete si dávku poznání i relaxace.  Uvnitř domu jsou umístěné interaktivní exponáty, které nadchnou malé i velké návštěvníky - filmy z fotopastí, geologické exponáty, model celé Šumavy, exponáty o životě stromů i zvířat. Zážitek je nejen vizuální, protože vystavené předměty je třeba vyzkoušet, rozhýbat, osahat čí očichat. Když na vás dolehne únava, dopřejte si odpočinek. Na výběr je 3D kino, restaurace, či lehátka se sluchátky. Ulehněte, sluchátka nasaďta na uši a nechte se ukolébat příjemnou hudbou. A když otevřete oči, pozorujte přírodní motivy promítané nad vámi na strop. Malí divočáci mezitím můžou řádit v herně plné prolézaček.

   Největší atrakcí areálu jsou bezesporu vlčí a rysí výběhy. Poštěstí se vám zahlédnout vlka, jako nám? Stáli jsme u hrazení, oči upřené do lesa a dávali si malou šanci, že zahlédneme alespoň vlčí chlup. Porost je hustý a terén členitý.  A najednou se mezi stromy něco mihlo. Vlk! …a za ním druhý! Vyšplhali jsme na rozhlednu u výběhu a už za chvíli si další vlk klidně vykračoval po cestičce přímo pod námi. Ani jsme nedýchali, ale zdálo se, že zvíře nikam nespěchá a lidí na rozhledně si nevšímá. Nádherný vlk lehkým krokem kopíroval stezku a zmizel v lese. Tak tak jsme stihli udělat fotku na mobil.

   U výběhu rysů postává ve dne v noci skupina návštěvníků s fotoaparáty na stativech. Vyčkávají na vysněný záběr plaché kočkovié šelmy. Chce to trpělivost, ticho a štěstí.  Nám se tentokrát nepoštěstilo, ale máme o důvod víc návštěvu brzy zopakovat. A co vy?
   Praktické informace: Přímo k areálu lze dojet i vlakem (Waldbahn)  z vlakového nádraží Alžbětín. Autem ze Železné Rudy se jede směrem na Zwiesel a cca po 12 kilometrech před městečkem Ludwigsthal uvidíte vlevo od silnice centrální parkoviště. Vstup do areálu je volný, platí se pouze za parkování a to max. ta zmíněná 3€. V infocentru u parkoviště je letáček s mapkou areálu (i v českém jazyce). Také informace u jednotlivých exponátů, jakož i filmy v kině, mají českou verzi. A poznámka na konec: na WC se splachuje dešťovou vodou, což je u dveří uvedeno a německá důslednost vás nezapomene upozornit, že případné zabarvení vody, je neškodné.  :-)
 

Autor: Nataša Richterová | pátek 4.3.2016 15:16 | karma článku: 9,02 | přečteno: 333x
  • Další články autora

Nataša Richterová

Zlatý prasátko

17.12.2020 v 12:00 | Karma: 12,14

Nataša Richterová

Druhá vlna

20.11.2020 v 9:49 | Karma: 18,03

Nataša Richterová

Každej chvilku tahá pilkr

5.9.2019 v 17:54 | Karma: 16,44

Nataša Richterová

Veselé Vánoce!

22.12.2017 v 11:54 | Karma: 8,48