Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Rozkoše cestování po Evropě aneb zápisník z druhé norské výpravy - díl 1.

Celník neomylně sahá po petce. „To je voda…?“ Zatřese s ní, otevře a přivoní. „To není voda. Takže máte ještě nějaké takové lahve?“ zatřese znovu petkou nám přímo před očima. „Takže všechna bagáž ven z auta!"

Den první

   Ani ne po půl roce mířím opět na norský ostrov Ekkilsoya na ryby. Chlapci mě v květnu varovali, že je to návyková záležitost a měli pravdu! 
Vyjíždíme z Čech ve třech. Čtvrtý člen dorazí později letecky. Esmeralda je napěchovaná po střechu - bedny, pruty, batohy... Na Rujáně nás vítá vichřice, všude lítá zvířený prach a na pumpě nám odmítli 500 eurovku… a to je teprve začátek.
   V Sassnitz v přístavu nás policista odstavuje ke kontrole. Jsou tu na nás celkem tři. Jednomu předáváme pasy, druhý obchází auto, nahlíží do přihrádek a třetí střílí otázky. „Kam jedete? Na jak dlouho jedete? Cigarety, alkohol, nože?“  Vytahujeme bedny s rybářským náčiním a ukazujeme nože. „Nějaký skládací nůž?" ptá se ještě. Vytahuji z kapsy od kalhot miniaturní Victorinox. Snad to nebere jako provokaci... Nože máme v pořádku.  Kuřáka vezeme jen jednoho, takže také v cajku. Jen ta meruňka v lahvi od minerálky asi neměla být… Celník neomylně sahá po petce. „To je voda…?“ Zatřese s ní, pozoruje kapalinu, otevře a přivoní. „To není voda. Máte ještě nějaké takové lahve?“ zatřese znovu petkou nám přímo před očima. Takže všechna bagáž ven. V autě zůstaly jen polystyrenové bedny na ryby. Logicky prázdné, když tam teprve jedeme, že... Naštěstí v báglech opravdu žádné lahve nemáme. A ty prázdné bedny vidět nechtěli... Jsme tedy propuštěni. Rozházená zavazadla rychle zpět a rychle pryč! Nalodili jsme se na trajekt a těšili se, že nás čekají čtyři hodiny relaxace cestou do švédského Trelleborgu za jemného kolébání mořských vln…
   Na moři vlny. Velmi velké vlny. Tak velké vlny, že po palubě nutno chodit s námořnickou rozvahou a námořnickou chůzí.  Trajekt poskakuje na rozbouřeném moři a třese se, jako když jsou v letadle turbulence. Až na to, že nejsme přikurtováni pásy k měkkým polstrovaným sedadlům, ale nadskakujeme na tvrdých židličkách, kterým nějaký zlomyslník přimontoval nepohodlné a tudíž nepoužitelné ocelové područky. Tak tomu říkám relaxace!  Z trajektu vyjíždíme za tmy a deště. Projíždíme Švédskem, kolem třetí ranní stavíme na odpočívadle a do šesti spíme.

Den druhý

   Snídaně v Arvice na pumpě a problém s autem… Esmeralda při určitých otáčkách začíná podivně vibrovat. Kontrola tlaku v pneumatikách a jedeme dál. Ale vibrace zesilují… Telefonická konzultace s mechanikem. Vypadá to na poloosu. Dojedeme s tím? No otázka zní kam? Za sebou máme 1300 km a před sebou ještě asi 650. Volíme kratší variantu. Zkusíme dojet do kempu a tam požádáme o kontakt na nějaký servis. Nebo ještě jedna možnost tu je - poslední člen výpravy přiletí za tři dny letadlem. Mohl by poloosu přivézt… Takže jedeme dál.
   Prší. Přejíždíme švédsko-norské hranice. Z kukaně na celnici nikdo ani nevykoukne. Ale takhle hladce nám to projít nemá... Po deseti kilometrech za námi zabliká modrý maják v civilním autě. Celní kontrola a opět klasické otázky: Odkud jedete? Kam jedete? Na jak dlouho jedete? Kontakt na ubytování? Cigarety, alkohol? Otevřít zavazadlový prostor.
„Vezete nějaké české pivo, třeba Staropramen?“ ptá se celník.
„NEE! Staropramen ne!“ Ozvu se dotčeně. Plzeňačka a Staropramen, pfff! „Plzeňský Prazdroj vezeme!“ 
Celník chvíli kouká do kufru.
„A jaké ryby chytáte?“ ptá se nakonec.
„Makrely, tresky, polaky…“ lovíme v hlavě anglické názvy ryb. Zdá se, že je s odpovědí spokojený. Nakonec poděkuje, rozloučí se a můžeme pokračovat. Hmmm... Pohodové cestování Evropou?  Kdeže loňské sněhy jsou!
   Takže jedeme dál. Pomalu, ale jedeme. Esmeralda chvílemi vibruje, chvílemi jede hladce. Modlíme se, aby poloosa vydržela. Ještě nikdy jsme neměli takovou radost, že rychlost na silnicích v Norsku je většinou 80km/h  a bývá místy omezená na krásných 60 či 50!  Ale před námi je ještě 300 km. A několik tunelů... V autě by se napětí dalo krájet, v tunelech je téměř hmatatelné. Děláme přestávky častěji a kontrolujeme, jestli poloosa drží. Ještě 100 km. Venku už tma, prší. V zásobníku CD přehrávače naskočil disk od kamaráda s názvem: "Pro účastníky zájezdu, když budou potřebovat dobít energii". Tak to jsi, Pájo, trefil přesně! Ještě jsme nepotřebovali tak moc dobít, protože únava už doléhá a ještě zbývá 20 km. 10...5... To už bychom ušli pěšky. Nakonec parkujeme v kempu vedle naší chatičky. Jsme tu! Jaká úleva! Ale na pozadí myšlenek hlodá jedna neodbytná, a to, jak se odtud dostaneme zpět domů...

Autor: Nataša Richterová | pondělí 3.10.2016 20:03 | karma článku: 19,22 | přečteno: 768x
  • Další články autora

Nataša Richterová

Zlatý prasátko

To, že bojler se s námi zřejmě loučí, jsem tušila. Už nějakou dobu dohříval velmi pomalu. Ale to, že odešel týden před Vánoci, od něho byla čirá škodolibost.

17.12.2020 v 12:00 | Karma: 12,14 | Přečteno: 298x | Diskuse| Osobní

Nataša Richterová

Jak jsem vzala na milost Cortanu

Znáte Cortanu? Ještě ne? Cortana je virtuální asistent, který je součástí operačních systémů od společnosti Microsoft. Na základě hlasových povelů umí pracovat s plánovacím kalendářem, otevírat aplikace, posílat e-maily, SMS,atd.

27.11.2020 v 10:00 | Karma: 13,67 | Přečteno: 463x | Diskuse| Ona

Nataša Richterová

Druhá vlna

Ve Women ́s Wear Daily píšou, že v karanténě má přednost pohodlné oblečení a legíny prý jsou nové džíny! Tak to ať vykládají americkým celebritám!

20.11.2020 v 9:49 | Karma: 18,03 | Přečteno: 592x | Diskuse| Ona

Nataša Richterová

Každej chvilku tahá pilkr

Poprvé jsem se vyděsila, když jsem uviděla, co tahám z moře. Slizovitý tvor vyfukoval vodu z vaků, kroutil se a já ho raději pustila. Chlapi brblali.

5.9.2019 v 17:54 | Karma: 16,44 | Přečteno: 599x | Diskuse| Hobby

Nataša Richterová

Veselé Vánoce!

Stalo se před dvěma lety... Toho dne se šlo do školy jen s dárečky pro kamarády a krabičkou cukroví...

22.12.2017 v 11:54 | Karma: 8,48 | Přečteno: 440x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Mexičtí narkos už nepašují peníze, platí si šmouly. Je to legální a bez rizika

5. května 2024

Premium Vsaďte se, že nevíte, jak mexičtí narkos pašují peníze z Ameriky. Jistě, viděli jste v seriálech na...

Nová vlna podvodů. Vyluxovaným účtem to nekončí, přeprodávají se osobní data

5. května 2024

Premium Kyberzločinu dlouhodobě přibývá, v Česku se s končící lhůtou pro daňová přiznání podvodníci...

Životní prostředí v Československu patřilo k nejhorším na světě, líčí vědec

5. května 2024

Premium V roce 1989 se stal vůbec prvním ministrem životního prostředí. Profesor Bedřich Moldan patří mezi...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  21:52

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

  • Počet článků 23
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 432x
Inženýr s duší básníka. Žije střídavě v Praze a na Šumavě. Ve volném čase vyráží na ryby do Norska nebo se toulá po zaniklých samotách v ráji šumavském. Tvrdí, že život je ta nejlepší inspirace! Svou tvorbu publikuje na blogu Povídky z kabelky.
Některé povídky vyšly ve společné knize šestice autorů s poněkud praštěným názvem ;-)
JAK MĚ PŘIPRAVIL O PANENSTVÍ DŘÍMAJÍCÍ HROM