Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Větší aféra jak Huawei a odborníci mlčí

 Novináři odkryli fakt, že podíl ve firmě Crypto AG vlastnily zpravodajské služby USA a Německa (do roku '93).   Ukazuje to na naivitu mnoha IT Security odborníků a taková zpráva patří na první stranku, stejně jako varování NUKIB.    

   Když se řekne švýcarská firma, tak to bývalo synonymum pro solidní firmu. Obyčejný člověk bez praxe v prostředí zpravodajských služeb by nehledal podraz a zadní vrátka ve výrobcích z této země. Firma Crypto AG a její utajovaní majitelé z Langley to změnili.

   V loni na konci zimy jsem psal o tom jak NUKIB strašil svým upozorněním, že v zařízeních firmy Huawei jsou zadní vrátka. Toto varování dál přebírali „odborníci“ z mnoha zemí. Jenže takové obvinění se nepotvrdilo. Naopak novinářům ZDF , SRF a Washington Post se podařilo rozplést vlastnickou strukturu firmy Crypto AG ze Švýcarska. Jejich zjištění je mnohonásobně vážnější a nebezpečnější než varování před Huawei.

   V USA nikdo firmy přímo a otevřeně nenutí, aby spolupracovaly se zpravodajskými službami. Není tam žádný zákon jako v Číně, jenže CIA názorně ukázala, že to jde i jinak. Prostě se koupí soukromá firma a z pozice vlastníka se pak ovlivňuje podoba výrobků. Dalších neformálních způsobů jsou desítky.

   Novináři odkryli fakt, že podíl ve firmě Crypto AG vlastnili zpravodajské služby USA a Německa (do roku 1993). Navíc těmto službám se skutečně podařilo vložit do bezpečnostních / šifrovacích zařízení slabiny, přes které se dokázali dostávat k čitelné / nešifrované komunikaci mnoha vlád a organizací z celého světa, kteří si zařízení Crypto AG koupily a používaly.

   Jak je to skutečně v případě Huawei vědí jen nejvyšší šéfové a úzká skupina konstruktérů, ale po víc jak roce doslova honu na tuto firmu se nic skutečně vážného nenašlo, i když snaha a motivace byla velká. Jenže ve stejné době kdy probíhala štvanice na Huawei se provalila informace, že zpravodajské služby země, která nejvíc útočí na Huawei , tak tyto služby si hlídaly, aby šifrovací zařízení vyráběné v "neutrální zemi" měly v sobě chybičku/ zadní vrátka.

   Ve světle těchto událostí se jasně ukazuje jak absurdní a neprofesionální bylo varování NUKIB na konci roku 2018 pouze před firmou Huawei. Technici se nemají plést do politiky. Když už vydávají informace (v případě NUKIBu varování), které mohou mít i politické souvislosti, tak by jako profesionálové měli hodnotit vše v okruhu 360‘ bez „kamarádského“ přivírání očí.

   Kdysi bylo na vojenských telefonech a vysílačkách varování "Pozor, nepřítel naslouchá" To upozornění platí i dnes v době Internetu a mobilních telefonů. On totiž politický, ekonomický i vojenský nepřítel stále naslouchá. Doba je pouze komplikovanější a není na první pohled jasné kdo je nepřítel a kdo tím nepřítelem bude zítra.

   Rozkrytí vlastnické struktury firmy Crypto AG a podnikatelské aktivity CIA znamenají obrovskou ránu, ztrátu důvěryhodnosti firem, které se věnují bezpečnosti v prostředí počítačů, mobilů a Intrnetu. To o čem se šeptalo a ještě před pár měsíci by to někdo označil za Fake News, tak to se potvrdilo.

   Když si k tomu přidáme problémy firmy Avast s prodejem dat o jejich klientech, tak je to další důkaz, že bezpečnost je v prostředí Internetu řešena špatně a dělají jí lidé, pro které je důležitější okamžitý zisk. Na varování NUKIBu je vidět i naivní přístup k hodnocení potenciálních a skutečných rizik.

   Bezpečnost v prostředí počítačů, mobilů a sítí musí být řešena podobně jako jaderná bezpečnost, biologická ochrana. Tedy bez ekonomických vlivů technologických firem a bez předchozího politického zadání.

  V Internetu jeden a dobře připravený virus může napadnout počítač politika na Dálném Východě, chemickou továrnu v Rusku, státní úřad v EU a nemocnice v USA. Následné dohadování o tom jaký hacker to provedl a určování podle toho v jakém časovém pásmu byl soubor (virus) vytvořek, tak k ničemu nevede. Lepší je prevence. Vyplatí se to uživatelům, firmám, politikům a následně i zpravodajcům.

   Případ Crypto AG jasně ukazuje, že v současném prostředí není možné důvěřovat ani firmám z neutrálních nebo spřátelených zemí. Taková situace je špatná pro business i pro politiku.

Autor: Jiří Nápravník | sobota 7.3.2020 20:35 | karma článku: 38,94 | přečteno: 3608x
  • Další články autora

Jiří Nápravník

Proč jsme se stali EU lenochy? Místo čísel je nutné si přiznat co jsme dělali špatně.

Česko potřebuje zvýšit produktivitu práce, ale když se má situace zlepšit, tak si musíme přiznat kde byla chyba, spíš chyby, které způsobily, že se vytratila iniciativa, chuť věci posouvat dál a dělat lépe.

30.4.2024 v 7:00 | Karma: 33,27 | Přečteno: 2632x | Diskuse| Politika

Jiří Nápravník

Žádná energetická krize! Ve skutečnosti lež premiéra a spekulace na burze

Premiér Fiala a vláda od počátku roku 2022 stále mluví o energetické krizi v ČR. Žádná energetická krize tady nebyla a není. Všechny ty řeči okolo elektřiny měly zakrýt obrovské spekulace na burze s komoditními deriváty.

8.2.2024 v 11:02 | Karma: 31,60 | Přečteno: 1147x | Diskuse

Jiří Nápravník

„Nemocný muž“ Česko? Základ řešení je v poučení se z minulých chyb

Současné problémy české ekonomiky a státu se hromadily, neřešily a odsouvaly dlouhé roky. Došli jsme tak daleko, že mnoho neefektivností, „standardizovaných“ postupů či doslova hloupostí je pro mladší generaci normální práce.

4.12.2023 v 6:19 | Karma: 21,16 | Přečteno: 369x | Diskuse| Politika

Jiří Nápravník

Požár v Českém Švýcarsku - jeden zapálil, další vytvořil podmínky pro požár

Státní zástupce obžaloval muže, který založil požár v Č. Švýcarsku v červenci '22. Obžalovaný požár založil. O lidech, kteří vytvořili podmínky pro tak velký požár a brzdili v počátcích hasební práce, se ale v obžalobě už nepíše.

26.11.2023 v 19:58 | Karma: 18,63 | Přečteno: 417x | Diskuse| Politika

Jiří Nápravník

Křivoklátsko - demokracie nebo silou prosazený nápad

Na Křivoklátsku byla a je stále úžasná příroda, o kterou se starali a starají místní lidé. Úředníci a politici tam chtějí udělat národní park. Ten však chce jen několik eko-kariéristů.

19.11.2023 v 19:59 | Karma: 24,21 | Přečteno: 532x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Děti si hrály na střeše haly u Stuttgartu, čtyři se ze sedmi metrů zřítily

5. května 2024  8:22

Čtyři děti se v sobotu večer v Remshaldenu nedaleko Stuttgartu na jihozápadě Německa propadly...

V noci na pondělí lze pozorovat meteorický roj eta Akvaridy. Budou ideální podmínky

5. května 2024  7:17

Lidé budou moci na obloze pozorovat meteorický roj eta Akvaridy, který svého maxima dosáhne v noci...

Australská policie zastřelila mladíka, který pobodal muže. Zřejmě se radikalizoval

5. května 2024  7:10

Australská policie v zastřelila 16letého chlapce, který pobodal muže v Perthu, hlavním městě...

Mexičtí narkos už nepašují peníze, platí si šmouly. Je to legální a bez rizika

5. května 2024

Premium Vsaďte se, že nevíte, jak mexičtí narkos pašují peníze z Ameriky. Jistě, viděli jste v seriálech na...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 68
  • Celková karma 33,27
  • Průměrná čtenost 1784x
Jsem praktik, který poznal práci v montérkách, ve státní správě i na místě ředitele dvou výrobních závodů. Mým velkým koníčkem jsou jíž 25 let počítače, programy a sítě. Dokáži o počítačích hovořit kriticky a snad i jazykem, který je srozumitelný běžným uživatelům.

Prvního hackera jsem vypátral v roce 1999, prvního vykradače bankovních účtů přes internetová bankovnictví v roce 2002.

Seznam rubrik