Pumpování poplatků

Je to až komické. Banky proti kritice jejich poplatků nejčastěji argumentují tím, že nabízejí služby a ty přece něco stojí. Darmo mluvit, že to je sice pravda, respektive polovina pravdy, protože na druhé straně jim zase klienti půjčují (ukládají) svoje peníze a to také přece něco stojí. Zvláště v době finanční krize, kdy si banky navzájem stále nechtějí půjčovat, jsou vklady střadatelů velmi ceněny (by měly být).

 

Co se ale stane s účtem, kde se neděje zhola nic (tedy, kde klient nic nepoptává, nic nechce). Zde banka žádné služby nevykonává a neměla by tudíž co účtovat. A přesto vybírá poplatky, jako by se nechumelilo. Udělal jsem takový drobný test s předem jasným výsledkem (spíše masochistický pokus).

Historicky jsem měl účet u České spořitelny, který jsem ale v posledních letech vůbec nevyužíval. Bylo frustrující pozorovat, jak peníze na účtu, kde po bance nic nechci, mizí a mizí. A to jsem měl ještě kliku, že jsem nenaletěl na ten nový Osobní účet. Takhle mě to měsíčně stálo jenom cca 40 korun (9,50 korun výpis, 20 korun vedení účtu a pak nějaké další poplatky). Když jsem za poslední půlrok vybral jednou z bankomatu, tak jsem logicky s poplatkem počítal. Byť jsem věděl, že to tak prostě u nás je, každoměsíční odečítání peněz z účtu za nic mi přišlo dost bizardní. Vždyť je to absurdní, vaše peníze jsou v bance, která s nimi může disponovat a díky nim i vydělávat (byť jde v konkrétním případě o malou částku). Zároveň je účet naprosto pasivní, takže nezatěžuje systém ani pracovníky. A peníze i přesto odtékají a částka se snižuje a snižuje (jaký to paradox).

Nechtěl jsem nechat tento bláhový test dojít až do debetu, kde by to logicky postupem času skončilo. Tím bych se nakonec poplatkovou politikou ČS (ale funguje to tak jistě i u jiných bank) stal z klienta věřitele klientem dlužníkem. Nicméně se tak stejně stalo. Člověk má prostě dávat větší pozor. Stále o tom píšu, pořád to všem připomínám. Zkrátka jsem zapomněl (neomlouvá mě ani fakt, že jsem kartu prakticky nepoužíval), že mi zrovna v tomto měsíci končí platnost platební karty a ta se automaticky obnovuje. Šup, mínus 400 korun a debet byl na světě, stejně briskně jako dopis s upomínkou. No nic, za blbost se platí. Přišel jsem na pobočku ČS, doplatil částku a přidal ještě něco navíc, kvůli všem budoucím poplatkům (než se účet definitivně zruší) a ukončil účet.

Nic nového jsem sice neobjevil, ale až zase nějaký vykutálený bankéř bude obhajovat poplatkovou politiku svojí banky tím, že za služby se musí platit, rád mu pošlu prázdný výpis z účtu plný poplatků.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Patrik Nacher | pondělí 13.7.2009 12:30 | karma článku: 43,56 | přečteno: 6191x