Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ratha jsme kritizovali, sami jsme ještě horší...

Když exministr David Rath odvolal tehdejšího ředitele Centra kardiovaskulární a transplantační chirurgie v Brně, zvedla se vlna odporu. Profesor Jan Černý, uznávaný odborník a dlouholetý úspěšný šéf, musel skončit, protože nesouhlasil s názory ministra. Strana, jíž jsem členem, tedy ODS tehdy naprosto správně odvolání kapacity kritizovala. K této kritice jsem se tehdy nemohl než připojit. Opravdu nesouhlasím s tím, aby světově uznávaní odborníci byli odvoláváni jen proto, že nesouhlasím s názorem ministra, notabene jedná-li se o názory stupidní a nepodložené fakty. Dnes však s hrůzou sleduji, jak náš ministr Julínek provádí totéž. Dnes odvolala další velkou osobnost mezi českými lékaři, onkologa profesora Pavla Klenera. Pane ministře Julínku, opravdu si myslíte, že arogancí moci si získáte respekt u zdravotníků? Nebo si snad myslíte, že pomáháte ODS? Obě odpovědi jsou negativní.

Ministr Julínek je bezpochyby člověk, který se nebojí radikálních kroků. To samozřejmě vítám,  neboť zdravotnictví skutečně potřebuje reformu. Nicméně až příliš často mám pocit, že reformy ministra Julínka jsou spíše emotivní, než racionální. Radikální nepromyšlené kroky, které navíc ministr odmítá s kýmkoliv diskutovat, nejsou tím, co by mohlo české zdravotnictví zachránit. Nebo se snad mýlím a pan ministr Julínek má kvalitní koncepci? Pak je na místě opět jen kritika - proč s touto koncepcí neseznámí laickou i odbornou veřejnost, proč se nesnaží získat pro své záměry lékaře i pacienty, proč se snaží koncepci prosadit přes mrtvoly, přestože těmi mrtvolami jsou naši nejlepší odborníci?

Netvrdím, že slučování zdravotnických zařízení je špatně. V žádném případě. Nicméně sloučení není legrace, není to jako spojit dvě kostky lega. Je to krok, který má vliv na chod obou původně samostatných subjektů. Profesoru Klenerovi se nedivím - jeho Ústav hematologie a krevní transfůze patří mezi uznávanou špičku. Který šéf by se s klidem mohl dívat na to, jak jeho úspěšný podnik chtějí spojit se zadluženým zařízením, který šéf by v takové chvíli neprotestoval? Stejně protestoval i profesor Černý - toho jsme se zastávali a žádali jeho návrat. V čem je profesor Klener jiný případ? Tomáš Julínek se nakonec rozhodl jít stejnou cestou jako Rath. Cestou arogance, odmítání diskuse a především cestou strachu. Co jiného může vyvolat mezi šéfy klinik takové rozhodnutí - ani nejlepší experti nejsou uchráněni, takže se mějte na pozoru. Já ale musím jednoznačně odmítnout tento styl jednání. Politik musí být schopen rázně obhájit svou koncepci a argumenty - jenže já tady nevidím ani koncepci, ani argumenty.

Profesor Klener není žádný nevycválaný mladík, je to velmi zkušený lékař s mnohaletou praxí a také dlouhodobými zkušenostmi ve vedoucí funkci. Vždyť řídil kliniku, renomovaný ústav, byl dokonce ministrem a prorektorem UK. Pochybuji, že by takový člověk potřeboval sobě či jiným něco dokazovat. To, že profesoři Černý, Klener a další protestují, vnímám jako signál, že ne vše je správně či alespoň že ne vše je správně vysvětleno. V takovém případě jsou dvě možnosti - buď jít do diskuse, vše si vyříkat a případně koncepci upravit nebo využít faktickou moc a odpůrce vyřídit. Jestliže se zvolí varianta druhá, je to pochopitelně špatně. Tomáš Julínek šel do svého křesla po letech práce, analýz a se zajímavým programem. Že se prosadilo velmi málo a že změny ve zdravotnictví jsou spíše kosmetické a nesystémové, je bohužel faktem. Nicméně největší problém vidím v tom, že není připuštěna diskuse. Zatímco ministr Pospíšil zavedl k trestnímu zákoníku velkou veřejnou debatu, Julínek jen odvolává a ruší. Například nám v Ostravě dodnes nebyl schopen říci, jaký statut bude mít dnešní Fakultní nemocnice a na můj mail se ani neráčil odpovědět.  

Co říci závěrem? Pane ministře, před volbami jsme kritizovali Ratha... proč opakujete stejné chyby? Proč volíte cestu arogance moci? Proč raději neprosazujete náš program, se kterým jsme šli do voleb? Vaše současné tanečky škodí. Škodí pacientům, škodí lékařům, škodí zdravotnictví, škodí ODS... a pokud jde o tento konkrétní případ, je jediné správné řešení. Ustavit profesora Klenera zpět na místo, kam patří a zahájit diskusi na téma sloučení ÚHKT s fakultní nemocnicí. To je jediný demokratický postup a také jediný postup, který nakonec může vést k dobrému výsledku...

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Josef Myslín | středa 7.11.2007 15:32 | karma článku: 24,86 | přečteno: 1720x
  • Další články autora

Josef Myslín

Alexandrovci byli skvělí. A ty, pražská kavárno, mi můžeš (víš co)...

Jsme oba poměrně pracovně vytížení. Koncert Akademického sboru písní a tanců Ruské armády A. V. Alexandrova, známého spíše pod názvem Alexandrovci, jsme si ovšem ujít nenechali. A rozhodně nelitujeme. A pražská kavárna nám může...

19.10.2015 v 9:06 | Karma: 39,71 | Přečteno: 2222x | Diskuse| Ostatní

Josef Myslín

Mirko Němcová, jděte už konečně k čertu!

Vysoce nevážená paní Němcová, dlouho jsem váhal, neboť času rozhodně nemám nazbyt, notabene pak k tomu, abych se věnoval někomu, jehož politická kariéra je fakticky u konce a kdo jen zoufale kope kolem sebe v zoufalé snaze vrátit se na výsluní. Nicméně vaše poslední výroky týkající se prezidenta republiky a jeho plánované cesty do Moskvy jaksi způsobilo, že pohár mé trpělivosti přetekl. A já si našel čas potřebný k napsání tohoto otevřeného dopisu.

18.3.2015 v 8:00 | Karma: 48,64 | Přečteno: 39849x | Diskuse| Ostatní

Josef Myslín

O 17. listopadu, pravdě, lásce, svobodě, demokracii a pokrytectví

Pětadvacet let. Čtvrt století. Děti, které se narodily v ten památný den, jsou již dospělé, mají dostudováno, mnozí mají slibně nastartovanou kariéru, jiní třeba neuspěli a jejich život je spíše o paběrkování. Takhle to holt v kapitalismu chodí. Někteří mají krásné rodiny, jiní jsou potřetí rozvedení. I takový je život a na tohle aktuální společenské zřízení moc vliv nemá. Dnes tedy máme státní svátek, všude jsou vyvěšeny naše krásné státní vlajky a mnozí oslavují. Já oslavovat nehodlám. Není co. A než někdo spustí litanie o tom, že jsem komunista, bolševik a obdivovatel Klémy Gottwalda, tak rovnou říkám, že děkuji soukolí dějin, že ukončilo tehdejší režim. A kdybych byl věřící, budu za tohle denně děkovat Bohu. Ale odmítám pokrytecky opomíjet, jak dnes, pětadvacet let po změně režimu, neustále klademe vinu za vše špatné těm minulým a jak se tu plíživě, tu otevřeně vracíme k praktikám, u kterých jsem si bláhově myslel, že spadly do propadliště dějin společně s minulým režimem.

17.11.2014 v 9:00 | Karma: 35,95 | Přečteno: 1922x | Diskuse| Politika

Josef Myslín

Pane prezidente, děkuji Vám...

Vážený pane prezidente Klausi, zbývají poslední hodiny, kdy Vám přináleží toto oslovení. Zítra poprvé po více než dvou desítkách let nebude před vaším jménem oslovení značící vysokou ústavní funkci, ale budeme Vás oslovovat pouze občanským jménem, případně Vaším akademickým titulem profesor, byť jsem přesvědčen, že Vám více bude vyhovovat forma první. Osobně se Vám přiznávám, že mne Váš odchod z politiky mrzí, byť je odchodem řádným, očekávaným a neodvratným. Byť pochopitelně netuším, zda se případně do politiky hodláte vrátit, a to v jakékoliv pozici či funkci, dovoluji si Vám poděkovat za těch více než dvacet let práce pro Českou republiku a její občany.

7.3.2013 v 22:20 | Karma: 33,40 | Přečteno: 2049x | Diskuse| Politika

Josef Myslín

Malé silvestrovské zamyšlení...

Rok se s rokem sešel a je tu opět poslední den v roce. Končí rok 2012 a na jeho místo se pomalu, ale neúprosně dere rok 2013. Na rok 2012 budeme mít různé vzpomínky. Někdo dobré, někdo špatné. Někomu se povedl životní úspěch, někdo byl povýšen, někdo se oženil, někdo se stal otcem či matkou, někdo poznal skvělé přátele. Naopak jiní byli propuštěni, jiní přišli o své nejbližší, jiní poznali, že přátelé jsou přáteli jen v dobré, nikoliv však ve zlém. Takový už je život. Minulost nezměníme, z minulosti se můžeme jen poučit. Žádný rok totiž nemůže být tak dobrý, aby ten další nemohl být lepší. A žádný rok nemůže být tak špatný, aby ten další nemohl být ještě horší. Tak jaký ten nový rok vlastně bude?

31.12.2012 v 12:55 | Karma: 10,96 | Přečteno: 772x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Ukrajině nastává „nejtemnější hodina“. Začíná mluvit o jednání s Rusy

3. května 2024

Premium Ukrajinské armádě se stále nedaří stabilizovat situaci na frontě a nálada v Kyjevě je čím dál...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

Afghánistán zasáhly přívalové deště. Záplavy si vyžádaly nejméně 300 obětí

11. května 2024  10:53,  aktualizováno 

Záplavy na severu Afghánistánu, způsobené přívalovým dešti, si vyžádaly několik stovek obětí....

Moskva využije zpožděných dodávek zbraní, míní šéf ukrajinských pozemních sil

11. května 2024  13:36

Válka proti Rusku vstoupí v příštích dvou měsících do kritické fáze, soudí velitel ukrajinských...

Poprvé promluvil. Kellner byl po havárii vrtulníku naživu, tvrdí přeživší Čech

11. května 2024  12:50

Jediným přeživším havárie vrtulníku na Aljašce, který v roce 2021 převážel miliardáře Petra...

Pražským Klementinem lze brouzdat i mimo otevírací dobu. Virtuálně a z domova

11. května 2024  10:36

Tam, kde končí prohlídková trasa, teď začíná virtuální prohlídka. Díky moderním metodám mohou lidé...

Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?
Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?

Syndrom náhlého úmrtí kojence (SIDS – sudden infant death syndrome) je doslova noční můrou všech rodičů. V současné době lze tomuto zbytečnému...

  • Počet článků 88
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3276x
Informatik, pravicově orientovaný člověk...