Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ukrajinci chtějí mír, jejich vláda válku

Kyjevská vláda se ocitá v kleštích. Na jedné straně sílí počet občanů, kteří chtějí okamžitě zastavit válku – a to na obou stranách fronty a ve všech částech země. Zakládají fondy a dobrovolnické organizace, modlí se společně v kostelích. Na straně druhé sílí tlak radikálů z dobrovolnických pluků, kteří volají po totální mobilizaci a mohutné ofenzivě, přičemž vládu označují za zbabělce a chtějí vládnout sami. 

Všechny naděje Ukrajinců, kteří už mají války plné zuby, se upíraly k minským mírovým jednáním, která se měla konat včera. Jenomže nekonala. Místo toho se bojuje brutálněji než kdy předtím a počet obětí prudce roste. Dělostřelecký granát v Doněcku zasáhl kulturní středisko a zabil pět lidí, kteří ve frontě čekali na příděly humanitární pomoci, další trefil autobusovou zastávku a zabil další civilisty. Povstalci obviňují z ostřelování ukrajinská vojska, jejich velení ovšem tvrdí, že „na města nestřílejí“. Jenomže pak jsou na obou stranách fronty ozbrojené skupiny, které se vzpírají centrálnímu velení a bojují na vlastní pěst. Do obklíčení navíc v obci Debelcevo upadlo více než 10 000 ukrajinských vojáků a desítky jich zahynuly.

 

Prezident Porošenko a kyjevská vláda jsou navíc pod stále silnějším tlakem Evropské unie, aby okamžitě přestali válčit a zrychleně začali provádět ekonomické reformy, na které dostali od EU už desítky milionů euro. Jenomže peníze mizí v korupčních kanálech, splátkách za ruský plyn a nakupují se za ně další zbraně i munice. Prudce rostou ceny plynu, benzinu a základních potravin. Stále nové pokusy o mobilizaci na frontu se míjí s účinkem. Nastoupit do armády odmítá 57 procent odvedenců, včera byl přijat zákon, který všem odpíračům zakazuje výjezd ze země. Tisíce dalších byly zatčeny a tráví čas ve vězení.

Dnes se na náměstích v centru Kyjeva sešlo hned několik táborů nespokojenců. První z nich jsou příznivci nového hnutí Tribunál lidu, kteří chtějí „nový Majdan“, protože vláda je podle nich zkorumpovaná a nezodpovědná. Jejich cílem č.1 je okamžité zastavení bojů. Další rozzuření vojáci z rozpuštěného pluku Ajdar, kteří chtějí odvolání ministra obrany pro neschopnost a jeho pohnání k soudu kvůli nezodpovědnému vedení války, kvůli němuž zbytečně zemřely stovky vojáků. Bojovníci z Ajdaru, mnozí ozbrojení samopaly a pistolemi, vyrazili včera na budově ministerstva dveře a vtrhli dovnitř. Ministr před nimi včas uprchl zadním vchodem. Svoji představu o tom, kdo a jak by měl vládnout, mají i bojovníci z nacistických praporů Azov a Dněpr-1. Jeden z bývalých velitelů Azov je už ve funkci velitele policie kyjevské oblasti, současný vrchní velitel a poslanec parlamentu Andrij Bilecký chce demisi vlády, protože „ kyjevští politici a generálové“ podle něj „už válku takřka prohráli“, přičemž „Západ Ukrajině nepomohl“. Jenomže bojovníci z Azova nevidí jinou šanci než totální vítězství nad Ruskem a proto chtějí vzít moc do svých rukou.

Na Ukrajině se v těchto dnech rozhoduje o dalším osudu země a hlavně lidí, kteří v ní žijí. Většina z nich ztratila iluze a chce zásadní změnu, než bude pozdě. Ta se bezesporu v Kyjevě chystá. Jen zatím není jasné, jestli bude k lepšímu (ukončení války a začátek jednání o tom, jak dál), nebo k horšímu (rozšíření násilí na celé území země).

Autor: Ondřej Mrázek | sobota 31.1.2015 15:58 | karma článku: 31,35 | přečteno: 1310x
  • Další články autora

Ondřej Mrázek

Blondýnka v čokoládě proti Putinovi?

Dovedete si představit, že by se do kandidatury na prezidenta přihlásila moderátorka reality-show s pověstí lvice salónů a sexuální dračice? Tak přesně k tomu došlo před pár dny v Rusku. Má se Putin bát nebo smát?

30.10.2017 v 19:22 | Karma: 13,22 | Přečteno: 545x | Diskuse| Politika

Ondřej Mrázek

Státní svátek? Ne, fotbalový mač!

Už je to zase tady: slavnostní předávání vyznamenání, potřásání pravicí, národní hrdost a nacionální pýcha, vyhřezlé do patetických projevů zkostnatělých a opuchlých politiků. Ať žije 28. říjen

27.10.2017 v 16:36 | Karma: 11,94 | Přečteno: 492x | Diskuse| Politika

Ondřej Mrázek

Válkou za mír

Severoatlantická aliance a Spojené státy americké se u nás dostaly do stejně posvátné a přísně ideologicky střežené pozice jako za minulého režimu Varšavská smlouva a Sovětský svaz. Běda tomu, kdo je odmítá povinně zbožňovat

14.10.2017 v 18:03 | Karma: 28,91 | Přečteno: 583x | Diskuse| Politika

Ondřej Mrázek

Oslava krvavých vražd aneb Den české státnosti

Den české státnosti je bezesporu nejabsurdnějším a nejkrvavějším svátkem, který národ český ve 21. století oficiálně slaví. Až v roce 2000 ho v parlamentu po bouřlivých debatách prosadila zejména katolická loby.

28.9.2017 v 11:48 | Karma: 24,47 | Přečteno: 1171x | Diskuse| Politika

Ondřej Mrázek

Svěží vichr z hor nebo nájemné beranidlo?

Spanilá jízda oficiálního vyhnance z Ukrajiny Michaila Saakšviliho po ukrajinských městech je předzvěstí dalších politických otřesů v beztak notně roztřesené zemi. Kdo z nich bude mít prospěch?

22.9.2017 v 17:16 | Karma: 14,60 | Přečteno: 379x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Americký podmořský dron inspirovaný rejnokem už není jen vize, prošel testy

2. května 2024  19:28

Americká společnost Northrop Grumman dokončila testy podvodního plavidla bez posádky (UUV) s...

Vlak bez strojvůdce ujel několik kilometrů, pak vykolejil. Řítil se stovkou

2. května 2024  14:51,  aktualizováno  19:28

Na železniční trati mezi obcemi Čisovice a Měchenice v okrese Praha-západ vykolejil vlak. V...

Jako v komunistickém Československu. Britský novinář obviňuje vlast z cenzury

2. května 2024  19:20

Velká Británie má problémy se svobodou slova, lidé se bojí říkat nahlas názory o kontroverzních...

Škodlivé ruské aktivity mimo jiné v Česku nás znepokojují, uvedlo NATO

2. května 2024  19:12

Severoatlantickou alianci znepokojují nedávné škodlivé aktivity na území členských států bloku,...

  • Počet článků 205
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1886x
Překladatel, publicista, básník.

Seznam rubrik