Ukrajinci chtějí mír, jejich vláda válku

Kyjevská vláda se ocitá v kleštích. Na jedné straně sílí počet občanů, kteří chtějí okamžitě zastavit válku – a to na obou stranách fronty a ve všech částech země. Zakládají fondy a dobrovolnické organizace, modlí se společně v kostelích. Na straně druhé sílí tlak radikálů z dobrovolnických pluků, kteří volají po totální mobilizaci a mohutné ofenzivě, přičemž vládu označují za zbabělce a chtějí vládnout sami. 

Všechny naděje Ukrajinců, kteří už mají války plné zuby, se upíraly k minským mírovým jednáním, která se měla konat včera. Jenomže nekonala. Místo toho se bojuje brutálněji než kdy předtím a počet obětí prudce roste. Dělostřelecký granát v Doněcku zasáhl kulturní středisko a zabil pět lidí, kteří ve frontě čekali na příděly humanitární pomoci, další trefil autobusovou zastávku a zabil další civilisty. Povstalci obviňují z ostřelování ukrajinská vojska, jejich velení ovšem tvrdí, že „na města nestřílejí“. Jenomže pak jsou na obou stranách fronty ozbrojené skupiny, které se vzpírají centrálnímu velení a bojují na vlastní pěst. Do obklíčení navíc v obci Debelcevo upadlo více než 10 000 ukrajinských vojáků a desítky jich zahynuly.

 

Prezident Porošenko a kyjevská vláda jsou navíc pod stále silnějším tlakem Evropské unie, aby okamžitě přestali válčit a zrychleně začali provádět ekonomické reformy, na které dostali od EU už desítky milionů euro. Jenomže peníze mizí v korupčních kanálech, splátkách za ruský plyn a nakupují se za ně další zbraně i munice. Prudce rostou ceny plynu, benzinu a základních potravin. Stále nové pokusy o mobilizaci na frontu se míjí s účinkem. Nastoupit do armády odmítá 57 procent odvedenců, včera byl přijat zákon, který všem odpíračům zakazuje výjezd ze země. Tisíce dalších byly zatčeny a tráví čas ve vězení.

Dnes se na náměstích v centru Kyjeva sešlo hned několik táborů nespokojenců. První z nich jsou příznivci nového hnutí Tribunál lidu, kteří chtějí „nový Majdan“, protože vláda je podle nich zkorumpovaná a nezodpovědná. Jejich cílem č.1 je okamžité zastavení bojů. Další rozzuření vojáci z rozpuštěného pluku Ajdar, kteří chtějí odvolání ministra obrany pro neschopnost a jeho pohnání k soudu kvůli nezodpovědnému vedení války, kvůli němuž zbytečně zemřely stovky vojáků. Bojovníci z Ajdaru, mnozí ozbrojení samopaly a pistolemi, vyrazili včera na budově ministerstva dveře a vtrhli dovnitř. Ministr před nimi včas uprchl zadním vchodem. Svoji představu o tom, kdo a jak by měl vládnout, mají i bojovníci z nacistických praporů Azov a Dněpr-1. Jeden z bývalých velitelů Azov je už ve funkci velitele policie kyjevské oblasti, současný vrchní velitel a poslanec parlamentu Andrij Bilecký chce demisi vlády, protože „ kyjevští politici a generálové“ podle něj „už válku takřka prohráli“, přičemž „Západ Ukrajině nepomohl“. Jenomže bojovníci z Azova nevidí jinou šanci než totální vítězství nad Ruskem a proto chtějí vzít moc do svých rukou.

Na Ukrajině se v těchto dnech rozhoduje o dalším osudu země a hlavně lidí, kteří v ní žijí. Většina z nich ztratila iluze a chce zásadní změnu, než bude pozdě. Ta se bezesporu v Kyjevě chystá. Jen zatím není jasné, jestli bude k lepšímu (ukončení války a začátek jednání o tom, jak dál), nebo k horšímu (rozšíření násilí na celé území země).

Autor: Ondřej Mrázek | sobota 31.1.2015 15:58 | karma článku: 31,35 | přečteno: 1310x
  • Další články autora

Ondřej Mrázek

Světlo rozumu v temnotě pandemie

16.2.2021 v 18:47 | Karma: 18,08

Ondřej Mrázek

Podivné úkazy minského jara

8.9.2020 v 20:23 | Karma: 14,28

Ondřej Mrázek

Nová hymna? Vy české tajfuny!

28.3.2018 v 18:55 | Karma: 23,78