Byl hrozný tento stát, když musel jsi se dívat...

...jak zakázali hrát a zakázali zpívat. A je to tady zase. Magistrátní šiml zařehtal a zakázal v pražských ulicích hru na buben, dudy, pikolu, saxofon a dokonce i hoboj! Bude tu pořádek, ticho, šeď a nuda.

Tak to se pražským magistrátním úředníčkům zase něco povedlo! Za vyhlášku, která na všech příhodných místech v centru Prahy zlikviduje veškerou pouliční hudební produkci, by se nemuseli stydět jejich předchůdci za tuhého reálného socialismu začátkem 80. let.. Tenkrát jsme hráli na Karlově mostě pod křížem a cajti nás přicházeli vyhnat pravidelně až kolem jedenácté večer. Ale že to takto zabijí v roce 2016, pouhé dva roky poté, co město pouliční hraní, zvané moderně busking, konečně milostivě povolilo?! Nemohli vyslat přesvědčivější signál o tom, že jsou absolutně mimo realitu.

Novela vyhlášky, kterou schválilo minulý týden zastupitelstvo, je opravdovou perlou demokratické komunální politiky. Nařizuje třeba pouličním muzikantům v centru města, aby se každou hodinu přesouvali z jedné strany Vltavy na druhou tak, aby hráli vždycky v lichou hodinu na levém břehu a a v sudou na pravém. Už vidím kontrabasisty, jak nadšeně tahají své basy na zádech sem a tam a pak zase tam a sem. Pobaví také zákaz saxofonu jako hoboje, které byly pražskými zastupiteli ocejchovány jako „vybrané hlasité nástroje“. To skoro vypadá, jako by na pražském magistrátu jiné nástroje neznali. A nevím, nevím, jestli je třeba chudák hoboj hlasitější než akordeon. Jak vtipně podotkl Petr Prchal, který sedí na zastupitelstvu na TOP 09, nejdříve bude asi nutné strážníky, kteří budou rebelující hudebníky pokutovat a vyhánět, ze znalosti hudebních nástrojů přezkoušet.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Ondřej Mrázek | neděle 31.1.2016 12:42 | karma článku: 26,29 | přečteno: 903x
  • Další články autora

Ondřej Mrázek

Světlo rozumu v temnotě pandemie

16.2.2021 v 18:47 | Karma: 18,08

Ondřej Mrázek

Podivné úkazy minského jara

8.9.2020 v 20:23 | Karma: 14,28

Ondřej Mrázek

Nová hymna? Vy české tajfuny!

28.3.2018 v 18:55 | Karma: 23,78