Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Soumrak právního státu v Česku.

Jedním ze základních práv jednotlivce v demokratických režimech je právo na obhajobu. Abych byl specifický, je obhájce, kromě dohledu nad zákonností procesu, povinen použít všechny dostupné legální prostředky, aby prokázal nevinu nebo snížil míru zavinění obhajovaného. Případ advokáta Petra Kočího je varovným mementem stavu našeho právního státu.

JUDr. Petr Kočí PhD, novodobý kotelník?

Jméno Petr Kočí jste mohli zaregistrovat v souvislosti s obhajobou „pravicové extremistky“, aktivistky DSSS, Lucie Š. v případu vylepování samolepek s logem DSSS. Výraz „pravicová extremistka“ dávám do uvozovek, protože nacismus resp. neonacismus je jednoznačně krajně levicová ideologie, podobně jako komunismus. Umístění nacismu a fašismu na pravou stranu politického spektra je historická manipulace komunistů a Komunistické internacionály, kteří potřebovali zakrýt, že má fašismus a nacismus stejnou podstatu jako komunismus. Nechci se nicméně zabývat ani okrajově osobou obviněné ani činem samotným. Zajímají mne události okolo jejího obhájce. Petr Kočí se ocitl na titulních stranách poté, co ve zmíněné kauze zpochybnil osobu soudního znalce Michala Mazla, a to primárně z důvodu neobvykle vysokých nákladů na jeho služby (M. Mazel si účtoval 14 hodin práce denně po mnoho dnů). Tento aspekt se však v médiích neobjevil, byť byl hlavním důvodem pochybností. To co média rozmazávala s nebývalou intenzitou bylo to, že Petr Kočí vznesl námitku proti možné podjatosti Michala Mazla z důvodu jeho židovského původu. A hysterická reakce médií byla na světě.

Nemohu nepoužít paralelu. Píše se rok 1960. Komando izraelského Mossadu uneslo z předměstí Buenos Aires Adolfa Eichmanna a převezlo ho do Izraele. Rozběhlo se vyšetřování. Připravoval se soud. Představitelé izraelské justice a policie úzkostlivě hlídají, aby nikdo z těch kdo vedou vyšetřování, žalobce ani soudci neměli v příbuzenstvu oběti holokaustu. Aby na vyšetřování ani soudní proces nemohl padnout ani stín podezření z podjatosti. V osobě vyšetřovatele Avnera Lessyho jsou nakonec neúspěšní. Až v průběhu vyšetřování vyjde najevo, že Eichmannem řízená mašinerie byla zodpovědná za smrt Avnerova otce (což ani on sám do té doby nevěděl). Avner Less však vyšetřování nakonec dokončí, protože až do vznesení obvinění se tuto skutečnost před veřejností podaří utajit.

Petr Kočí v minulých dnech oznámil, že v případě samolepkařů vypověděl plnou moc neboli že coby obhájce obviněné končí. Důvodem bylo rozhodnutí České advokátní komory o ročním zákazu výkonu advokacie Petrovi Kočímu. Hysterická mediální kampaň přinesla své ovoce. Slyšet se v ní nechali i takoví zasloužilí bývalí členové KSČ jakým je, dnes již pochopitelně demokrat a předseda Ústavního soudu, soudruh Rychetský, který se dožadoval, pěkně po bolševicku, tvrdého potrestání advokáta. Možná, že bude mít Petr Kočí štěstí a sežene si práci někde v kotelně...

A mně se vybavila další paralela. Píše se rok 1946. Na přímý příkaz ministra spravedlnosti Prokopa Drtiny je obhájcem kata českého národa K.H. Franka jmenován JUDr. Kamill Resler. Tento kultivovaný a vzdělaný člověk se této nevděčné role zhostil se ctí a s plným pochopením pro institut obhajoby. Již před procesem i v jeho průběhu byl vystaven projevům nevole rozvášněné laické veřejnosti, byl nazýván „ďáblovým advokátem“. Po únorovém bolševickém puči mu byla, jaká náhodička, pozastavena advokátská činnost a před odvlečením do pracovního tábora jej zachránil jen úkryt.

Všechny totalitní režimy proti nepohodlným osobám zaútočí v prvé řadě existenčně. Vezmou jim možnost obživy. Když to nepomůže, přijdou další represe. Náš údajně demokratický režim se prostřednictvím profesní organizace k advokátovi JUDr. Petru Kočímu chová totožně, jak se k jeho kolegovi choval totalitní komunistický režim před 65ti roky. To je varovné zjištění, které by nám nemělo být lhostejné. Postupně se totiž dostáváme do stavu společnosti, kdy si nikdo z nás nebude jist, co všechno bude systém nazývat zločinem a kdy tedy budeme potřebovat účinnou obhajobu. Případ Petra Kočího je dalším signálem, že náš právní stát podobně jako demokracie postupně eroduje a transformuje se do nové totality. Totality, jejíž pomalu odhalovaná tvář dává tušit, že se bude jednat o systém nesrovnatelně brutálnější než byl reálný socialismus. Systém vedený skupinou elitářů a nevolených nepolitiků, kteří se dnes tváří jako demokraté podobně, jako soudruh Rychetský. Je možné, že v jejich „humánním“ systému pachatelů dobra bude právo na spravedlivý proces stejným přežitkem, jakým se dnes stává právo na obhajobu.

Autor: Jaroslav Moučka | úterý 23.4.2013 10:50 | karma článku: 27,62 | přečteno: 1459x
  • Další články autora

Jaroslav Moučka

Na vojnu sú treba tri veci: peniaze peňéži, peníze

Transparency International vydala studii, kde pýše, že jednou z hlavních hnacích sil války vedené IS je korupce místních úřadů.

22.2.2017 v 10:33 | Karma: 22,08 | Přečteno: 1110x | Diskuse| Politika

Jaroslav Moučka

Je Doník skutečným revolucionářem v Bílém domě?

Kulturní marxisti všech zemí vyrazili na křížovou cestu proti nově demokraticky zvolenému americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi. Babišův idnes plní údernickou normu 3 antitrumpovské články denně.

13.2.2017 v 9:54 | Karma: 20,59 | Přečteno: 736x | Diskuse| Politika

Jaroslav Moučka

Osídlení Sudet

Ve včerejším idnesu je článek o Osoblaze a jak se tam lidem těžko žije. http://ostrava.idnes.cz/pribehy-sidlist-osoblaha-na-krnovsku-dwq-/ostrava-zpravy.aspx?c=A170130_181103_ostrava-zpravy_jog

1.2.2017 v 10:37 | Karma: 28,85 | Přečteno: 2212x | Diskuse| Ekonomika

Jaroslav Moučka

Trump versus Streep

Dal jsem si časový odstup od události, abych byl schopen se oprostit od případných emocí a vidět celou záležitost takříkajíc s čistou hlavou.

30.1.2017 v 10:22 | Karma: 35,30 | Přečteno: 2045x | Diskuse| Politika

Jaroslav Moučka

Proč nechodím k volbám

Získali jsme utopisty všech odstínů - demagogy, monarchisty, socialisty i komunisty, a všechny jsme zapřáhli pro sebe. Každý po svém a na svém místě podrývá zbytky bývalé vládní moci a pokouší se zvrátit současný vládnoucí řád.

26.4.2016 v 9:02 | Karma: 18,88 | Přečteno: 882x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Komentátor Schmarcz se po extempore se Šlachtou dočkal vyhazovu z televize

20. června 2024  18:42

Televizní stanice CNN Prima NEWS ukončila spolupráci s komentátorem Martinem Schmarczem. Ten se při...

Silné bouřky jdou Českem, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  16:32

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

U Bříství na D11 prorazil kamion svodidla a skončil ve svahu. Omezil dopravu

27. června 2024  11:11,  aktualizováno  16:27

Na D11 mezi obcí Mochov a Bříství havaroval kamion. Prorazil svodidla, zároveň u něj došlo k úniku...

Řidič v Brně srazil školačku a z místa nehody ujel, pátrá po něm policie

27. června 2024  16:17

Osobní vůz ve čtvrtek odpoledne v Brně-Přízřenicích srazil dítě mladšího školního věku, podle...

Turecký kamion se marně snažil podjet most v Brně a zablokoval městský okruh

27. června 2024  16:16

Dopravu v pěti jízdních pruzích zastavil ve středu dopoledne v širším centru Brna turecký řidič...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 187
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2788x
Chtěl bych žít v demokratickém kapitalismu, kde se k sobě lidé chovají slušně, kde parazit je parazitem ať pobírá bezdůvodně sociální dávky anebo tyje ze spekulací na druhých, a kde se pracovitý člověk má dobře, kde politik chápe svůj mandát jako službu své vlasti a ne příležitost, jak si nahrabat, kde je soudce občany volený zástupce spravedlnosti, která se neřídí stohy dvojakých paragrafů, ale přirozeným právem a zdravým rozumem. Chtěl bych žít v zemi, kde se stát necpe lidem do životů, ale slouží a chrání tvůrce hodnot. A taky bych chtěl žít v zemi, kde slovo vlastenectví není pošlapáváno a zesměšňováno agenty cizích zájmů.

Místo toho žiji v oligarchokratickém systému, kde platí jediné zlaté pravidlo: Kdo má zlato, určuje pravidla. Žiji ve světě, kde svoboda je otroctví, válka je mír a pravda je lež a hromadě bezobratlovců nevadí za mrzký peníz tu lež psát nebo vysílat.

Seznam rubrik