Vítaní prvního občánka v posledním rouškovém skanzenu na světě

Jako každý rok nám 1. ledna přinesla média zprávu o tom, kterým šťastným rodičům se v Hongkongu narodilo první dítě v roce 2023. Letos to byl chlapeček Aden, který přišel na svět 43 minut po půlnoci. 

Tuto radostnou zprávu na televizní stanici TVB provázel rozhovor s rodiči a několik záběrů na prvního novorozence. S překvapením jsme zjistili, že se nám tu stále rodí děti s igelitovým štítem na obličeji. Pod fotkou spícího chlapečka běžely anglické titulky, které nám připomněly, že v Hongkongu stále trvá "globální pandemie". Hongkong oficiálně zůstává poslední baštou covidismu a poslední rouškovou rezervací na světě. 

Je nutné poznamenat, že po nečekaném uvolnění všech proti-covidových opatření v Číně a Macau v prosinci 2022, došlo i u nás k uvolnění téměř všech proti-covidových zákazů a příkazů. Od konce září už lidé mohou svobodně vycestovat a vrátit se zpět bez hrozby karanténní detence po příletu. V prosinci přestali lidi s covidem odvážet do lágrů a netrestají už odnětím svobody ani blízké kontakty covid pozitivního člověka. 

Povinné roušky ale stále zůstavají. Už třetí rok. Nošení roušek je v Hongkongu přikázáno zákonem a neuposlechnutí se trestá pokutou ve výši 5 až 10 tisíc HK dolarů (cca 15 až 30 tisíc Kč). Je ale pravda, že i tady došlo k jistému uvolnění. Už nemusíme nosit roušky při sportu venku. Při výšlapech po místních kopcích už se nemusíme bát, že na nás odněkud z křoví vybafne tam schovaný policista a napaří nám pokutu za roušku na bradě, jak se tu dělo dříve. Ani školy už tu nezavírají, kdykoliv si vláda vzpomene. Ale rodiče dětí školou povinných stále musí každé ráno nahlásit výsledek antigenního testu a tělesnou teplotu svých ratolestí. Ve stupních Celsia nebo Fahrenheita. Bez těchto údajů by nebyly vpuštěny do školy. 

Povinnost nosit roušku se v Hongkongu vztahuje na všechny. Vyjímku nedostal ani Santa, který má roušku hezky schovanou pod vousy.

Už se mi třikrát stalo (naposledy dnes ráno), že jsem zapomněla výsledky antigenního testu do školy ráno nahlásit. A že mi volal zoufalý syn, abych je ihned poslala, protože ho nechtějí vpustit do školní budovy. Jednou tato situace nastala během týdne, kdy měli fotbalové soustředění na venkovním stadionu. Jak jsem psala výše, v současné (snad finální) etapě restrikcí nám naše benevolentní vláda povolila sportovat venku bez roušek a pro vstup na hřiště není povinné mít negativní antigenní test. Ale pravidla jsou pravidla. Fotbalové soustředění bylo pořádané školou a bez negativního antigenu a teploty pod 37 stupňů, by učitelé syna na stadión nepustili. 

Jindy se mi zase stalo, že jsem pospíchala a omylem do školní aplikace místo 35,8 zapsala hodnotu teploty jako 38,5. Z telefonu na mě výstražně zablikala červená a upozornění, že se synovi zakazuje byť se jen přiblížit ke škole. Zmocnila se mě panika. Chybný údaj v aplikaci totiž nebylo možné opravit. Napsala jsem tedy do školy, že jsem se spletla, syn zvýšenou teplotu nemá a že by rád do školy šel. Naštěstí to škola pochopila a do vyučování ho pustili. 

Jednou se chybička vloudila i do samotného systému. Prostě se zhroutil. Tehdy asi ovládla panika mnoho domácností s dětmi školního věku. Naštěstí i tehdy to dobře dopadlo. Škola se za výpadek omluvila a děti do vyučování přijala. 

V tomto blázinci ve větší či menší míře v Hongkongu žijeme už tři roky. A to i přesto, že tu v letech 2020 a 2021, díky mezinárodní izolaci a izolaci v rámci Číny (de facto uzavření hranic se světem a nepropustně uzavřené hranicí s Čínou), covid v podstatě vůbec nebyl. Místní děti, kterým je méně než tři roky, nikdy nezažily život bez roušek, plastových štítu přes obličej, dezinfekčních gelů a neustálého měření teploty. To je realita, do které se narodily, jediná realita, kterou dosud poznaly. Mnohé strávily většinu svého života zavřené doma. Některé malé děti si vůbec nedovedou představit život bez roušek a plastových štítů. Nezažily jaké to je mít možnost se svobodně zhluboka nadechnout čerstvého vzduchu nebo pocítit na tváři vánek s vůní moře. Představa pobytu venku bez roušky v mnohých z nich vyvolává paniku. Jedna maminka se mi se smutkem v hlase svěřila, že první slovo jejího syna nebylo Máma, ale Rouška (Mask). 

Místní děti mladší tří let nikdy nezažily svět bez roušek a plastových štítů

Je zřejmé, že s covidem si poradíme, ale s důsledky krutých proti-covidových opatření a nejpřísnější rouškové politiky na světě se hongkongská společnost bude vyrovnávat hodně dlouho.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Marketa Moore | čtvrtek 12.1.2023 10:45 | karma článku: 11,39 | přečteno: 252x