Psychologie masového střelce

Masové střílení má být podívaná, přestavení, divadelní hra, ve které střelec hraje hlavní roli. Má za úkol přilákat pozornost.  

Je řeč nikoli o masovém střílení jako aktu pomsty, kdy někdo přijde do kanceláře, kde byl třeba ponížen nebo vyhozen z práce a postřílí všechny lidi v místnosti, ale o střílení neznámých lidí na veřejném místě, které není nijak spojeno s osobou střelce.

Masový střelec je definován počtem nejméně 4 obětí střelby. Je to ponejvíce americký fenomén. 90% masové střelby se děje v USA. Tento fenomén má co dělat, dle výpovědi střelců, s legální dostupností zbraní. 

Většina masových střelců je bílých, jsou to muži, jsou mladí. Typicky do věku 35 let.

Střelec se na své přestavení připravuje, chce vzbudit dojem a nechce udělat žádnou chybu. Připravuje se fyzicky i mentálně. Cílem je pro něj zabít co nejvíce lidí. To, že sám o život přijde, pro něj není podstatné, protože si svým činem chce zajistit nesmrtelnost.

Pro takový čin se rozhoduje proto, že svůj život i životy druhých považuje za nesmyslné. Upíná se k takovéto představě, protože dává jeho životu alespoň dočasně smysl, směr a cíl. Je to nyní jeho mise. Stává se díky tomu někým, kdo zažívá smysluplnost, kdo má směr a cíl. Prožívá sám sebe skrze svůj cíl. Může tou událostí žít až k jejímu uskutečnění.

Chce sám sobě i druhým něco dokázat. Protože je duševně narušený, cítí se nějak neschopný, neviditelný, bezmocný. Vytváří si tedy příležitost se ukázat, dokázat sobě a druhým svou moc a nadřazenost. Získává si sympatizanty a následovníky díky sociálním médiím. Ví, že díky svému činu bude slavný.

Je jako sebevražedný terorista, ale nejedná pod vlivem cizí ideologie, ale z vlastní vůle.

Je to typicky člověk, který nemá schopnost vytvářet vztahy, spojovat se s druhými, má pramalé sociální dovednosti. Je velmi náročné takto existovat, není to přirozené, trpí tím. Žije ve stavu chronické úzkosti. Cítí se svou kondicí ponížen a odstřižen od života. I pokud se k němu druzí chovají mile a vstřícně, nedokáže na to přiměřeně reagovat a navázat kontakt. Nevěří v hloubi duše tomu, že s ním mají druzí dobré záměry. Žije ponořený do negativních pocitů jako je nenávist, závist, zuřivost. "Vaří se" v těch pocitech, nemůže z nich ven. Tyto pocity ho vyčerpávají, stravují. Navenek se ovšem projevuje, jako by byl bez emocí.

Jakmile se ale rozhodne pro svůj hrůzný čin, uklidní se a jedná pak naprosto klidně, promyšleně, vyrovnaně. Roboticky. Má sám sebe naprosto pod kontrolou.

Svým způsobem je pro něj to, že druhé zabije, způsob, jak se s nimi spojit. 

Masoví střelci nemají jednotný profil, ale mají mnoho společného. Jsou schizoidní, narcističtí a paranoidní.

Nárůst masové střelby koreluje s nárůstem narcismu ve společnosti. 

***

Prof. Sam Vaknin: Mass Shooters: Mentally Ill or Show-off? (Prof. Sam Vaknin: Hromadní střelci: jsou duševně nemocní nebo se předvádějí?)

***

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Monika Lorenzová | pondělí 1.1.2024 14:19 | karma článku: 15,89 | přečteno: 389x