Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Podporuji odvolaného děkana FF ZČU doc. Ladislava Cabadu.

Tímto bych rád vyjádřil podporu docentu Ladislavu Cabadovi, jenž byl odvolán z funkce děkana Filozofické fakulty Západočeské univerzity v Plzni. Okolnosti a důvody k odvolání se mi zdají velice podezřelé a zavánějí účelovým odstraněním.

             Důvodem k podání návrhu na odvolání jsou dle zprávy akademického senátu manažerská pochybení děkana, podezření ze střetu zájmů, neboť jeho manželka je zároveň vedoucí katedry, a asymetrický přístup k různým pracovištím fakulty, přičemž má býti zjevná privilegovanost katedry politologie a mezinárodních vztahů vedené doc. Šárkou Waisovou, jeho manželkou. Jako důkaz je uveden fakt, že zatímco ostatní katedry sídlí pokoutně v Plzni, uvedená politologie má kanceláře v prestižním business centru. Dalšími argumenty jsou vágní prohlášení o nedemokratickém vedení a panující atmosféře strachu.

            Za příklad manažerského pochybní se potom pokládá snaha Cabady zajistit fakultě vlastní prostory (a soustředit tak všechna pracoviště do jednoho místa) prostřednictvím koupě budovy bývalého ředitelství plzeňské Škodovky v industriální zóně na kraji města.

            S ani jedním výše uvedeným nesouhlasím. Jediný sporný bod je dle mého možný střet zájmů, nicméně za pět let, kdy tento stav trvá, bylo příležitostí ke stížnostem více než dosti a nebylo jich slyšet. Docentka Waisová dnes uveřejnila otevřený dopis akademickému senátu, v němž velmi precizně popsala mechanismy schvalování rozpočtu fakulty, jenž prakticky znemožňuje jakékoli protěžování jedné katedry na úkor ostatních, neboť veškeré změny a ekonomické kroky procházejí schvalovacím procesem v rámci akademického senátu fakulty. Odmítla tak důrazně jedno z nejzásadnějších obvinění, jež je uvedeno v návrhu na odvolání.

            Pokud někdo považuje snahu o centralizaci fakulty a zajištění vlastních prostor za manažerský neúspěch pouze proto, že se má jednat o objekt v industriální zóně na okraji Plzně, potom by měl uvažovat o tom, jaký je úspěch umístění rektorátu a tří fakult vprostřed pole na Borech, rovněž nijak v centru města.

            Nelze popřít, že nejproduktivnější pracoviště celé fakulty jsou katedry politologie a sociologie, díky nimž bylo získáno mnoho vládních i evropských grantů. Možná proto jsou jejich sídla v o něco prestižnějších lokalitách, než kateder filologických a katedry filosofie. Lze snad proti tomu mít námitek?

            Samy okolnosti jednání senátu o odvolání svědčí o tom, že děkan se nejspíše stal trnem v něčím (nejspíše žárlivém) oku, pro což hovoří fakt, že docent Cabada byl o jednání, na němž se má projednat jeho odvolání, informován jen několik desítek minut předem, takže se nemohl k jednání dostavit a jakkoli se vyjádřit, natož obhájit. K tomu dodávám, že schválený návrh byl předán dříve médiím, než rektoru univerzity, jemuž tak v souvislosti na naprostou katastrofou právnické fakulty nezbylo, než jednat (a nikoli věc prošetřit). Celá akce AS FF ZČU tak sice takticky velmi zdařile podpořila taktiku urychleného odvolání, avšak zároveň ukázala veřejnosti univerzitu jako celek v tom nejhorším světle.

            Žádám za sebe restauraci Ladislava Cabady.

Autor: Jan Mohnert | úterý 29.9.2009 16:32 | karma článku: 13,15 | přečteno: 1770x
  • Další články autora

Jan Mohnert

Malá lekce z demokracie (nejen) pro karlovarské komunisty

"Demonstrací za odvolání našeho náměstka pro školství popíráte demokracii." Zhruba tímto argumentem se minulý týden pokusili představitelé karlovarské KSČM zabránit uskutečnění demonstrace proti svému náměstkovi hejtmana pro školství, mládež a tělovýchovu Václavu Sloupovi. Karlovarští komunisté se patrně domnívají, že z vítězství ve volbách vyplývá v demokracii pro jednotlivce nebo politickou stranu právo vládnout - proto se jim logicky jeví jakákoli snaha "odstranit" prostřednictvím protestů své zástupce z krajské vlády jako pokus o zvrácení výsledků voleb a tudíž jako popření jednoho ze základních principů demokracie. Taková interpretace (a k ní vázaná argumentace) demokracie ovšem zahrnuje dvě "bohužel": za prvé, je bohužel mylná, a za druhé, v České republice není bohužel omezená pouze na karlovarskou KSČM, nýbrž téměř na každého, kdo se dostane k vládě. Především z druhého důvodu si prohlášení karlovarských komunistů k organizátorům protestu proti jejich náměstku Václavu Sloupovi zasluhuje bližší pozornost, protože - jak se zdá - lidé, kteří se u nás ucházejí o politické úřady, chápou demokracii často (dosti možná účelově) úplně jinak, než jak ve skutečnosti funguje.

26.1.2013 v 8:30 | Karma: 15,77 | Přečteno: 671x | Diskuse| Politika

Jan Mohnert

Na obranu Güntera Grasse: co opravdu musí býti řečeno!

V konfliktu mezi Palestinci a Židy jsem vždycky fandil Izraeli. Pro člověka ze společnosti stižené mnichovským syndromem je asi cosi přitažlivého na malé zemi, která od roku 1948 vedla celkem čtyři války doslova na život a na smrt, pokaždé s koalicí nepřátel, jejichž převaha alespoň pokud jde o čísla byla natolik zdrcující, že se osamocený ozbrojený odpor jevil jako beznadějný. Kromě toho, arabský, předpluralistický a socialismem říznutý způsob života - ačkoli je jistě velmi pozoruhodný - není můj šálek kávy, takže jeho úspěchy a triumfy obvykle s nadšením nevítám. Přesto nemohu v případě stávajícího všeobecného pohoršení nad básní Güntera Grasse než odsunout své sympatie k Izraeli stranou a postavit se za německého spisovatele, nositele Nobelovy ceny a bývalého příslušníka Waffen SS. Spolu s Grassem totiž stojí na pranýři Evropy i mravní principy, které jsou v základech naší civilizace.

11.4.2012 v 17:20 | Karma: 19,03 | Přečteno: 1280x | Diskuse| Politika

Jan Mohnert

Proč se V. K. mýlí a vyšší vzdělání není jen soukromým statkem

Václav Klaus označil protestující studenty českých vysokých škol za parazity. Budiž, stejně jako on jsem přesvědčen, že drtivá většina z nich nebojuje za akademické svobody, nýbrž že se schovaná za heslem "Vzdělání není byznys!" snaží zachovat možnost honosit se statutem vysokoškoláků a přitom se jen s minimálními finančními náklady několik let víceméně flákat. Studium na českých vysokých školách - ať vám protestující studenti tvrdí co chtějí - je totiž v porovnání s Německem, Británií nebo Spojenými státy výrazně "v pohodě". V tomto smyslu protestující studenti paraziti asi jsou. Přesto s Klausem nemohu souhlasit - jeho zdůvodnění "parazitismu" studentů je totiž jiné, rádoby akademické a fundované a mimochodem špatné.

9.3.2012 v 15:30 | Karma: 36,13 | Přečteno: 4682x | Diskuse| Politika

Jan Mohnert

Potvrzeno: Bohatí kradou více než prostí lidé. No jo, ale co s tím?

Server Novinky.cz přinesl zajímavou zprávu: bohatí lžou a kradou mnohem více, než prostý lid.[1] Zdá se, že sociologům z univerzity v kalifornském Berkeley se nyní podařilo postavit obecně rozšířené přesvědčení, že dobří obyčejní lidé jsou vystaveni na milost a nemilost zvůli těch zlých "tam nahoře", na solidní vědecké základy. Co však doopravdy dokázali? Potvrdili snad dnes již poměrně starou domněnku, že dobro a mravnost dřímá jen v "obyčejném člověku" a že ti, kteří stojí společensky i bohatstvím nad ním, jsou zlí a tam, kam se dostali, dostali se jen lhaním, podváděním a okrádáním? Na první pohled se zdá, že ano. [1] http://www.novinky.cz/zena/styl/260466-bohati-a-privilegovani-kradou-vice-nez-prosti-lide-potvrzuji-sociologove.html

1.3.2012 v 9:00 | Karma: 14,09 | Přečteno: 942x | Diskuse| Politika

Jan Mohnert

Problém ekonomizace pohledu na společnost, problém současné Evropy

Ekonomie má dnes mezi společenskými vědami výsadní postavení, o tom není sporu. Konec konců, je jedinou z nich, za kterou lze získat Nobelovu cenu a názory ekonomických odborníků a akademických ekonomů platí ve společnosti za všeobecně respektovanou interpretaci sociální reality. Piedestál, na který současná společnost ekonomii mezi ostatními neexaktními obory staví, dává každému člověku bez ohledu na jeho profesi možnost pohodlně - skrze noviny, rozhlas, televizi nebo internet - pochopit, co se vlastně kolem nás děje a udělat si na to názor. Luxus, který si tím dopřáváme, má však i odvrácenou, stinnou stránku: dochází k totální ekonomizaci lidského života. A ten v posledku nikdy totálně ekonomický není.

3.2.2012 v 17:40 | Karma: 10,41 | Přečteno: 995x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Evropa potřebuje migrační pakt, míní Jourová. Je špatný, reagovala Pošarová

5. května 2024  14:47

Místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová uvedla, že Evropa nezvládá migraci a proto potřebuje...

Izrael zavřel hraniční přechod do Pásma Gazy. Humanitární pomoc tam končí

5. května 2024  14:36

Izraelská armáda v neděli oznámila, že po ostřelování uzavírá hraniční přechod Kerem Šalom, určený...

Nemít nohu nevadí. Hendikepovaní soutěží s „normály“, občas je i drtí

5. května 2024  14:05

Ty příběhy přináší téměř každý podobný závod a dá se očekávat, že je bude mít i právě skončený...

Americké chytré bomby na Ukrajině hloupnou. Na řešení se pracuje

5. května 2024  13:53

Americké vojenské letectvo podniká kroky proti ruskému rušení signálu GPS, které vážně ovlivnilo...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 52
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1344x
Student magisterského oboru Politologie na Institutu politologických studií FSV UK v Praze, absolvent bakalářského studijního programu Politologie na Katedře politologie a mezinárodních vztahů FF ZČU v Plzni. Konzervativec a realista.