Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

O české politice...díl prvý: Daně

Zvolil jsem titulek, který zaručeně nepřitáhne oči názorově vyhraněných čtenářů. Ačkoli by bylo rovněž možné článek uvést jako tradiční spor ODS a ČSSD, neklade si za cíl vyvolávat vášně sledováním primárních štěpných linií české politiky, tedy konfliktu pravice a levice, bohatých a chudších, podnikatelů a zaměstnanců. Bylo by to jistě prozíravější, pakliže bych stál o vysoká čísla jak mezi čtenáři, tak i v karmě. Namísto toho jsem si zvolil pět pravděpodobně stěžejních témat nadcházející předvolební kampaně, na nichž chci ukázat jak výhody, tak i úskalí řešení, která ve svých programech jednotlivé strany představují.

Pro pořádek je nutno dodat, že i přes mou snahu nemohu zabránit některým hodnotovým soudům. Nemohu být ve všech otázkách naprosto korektní a neutrální, neboť názory jedince významnou měrou determinuje jeho sociální prostředí. To je sociologicky prokazatelný fakt. Proto se přiznávám ke konzervativně-liberálnímu smýšlení, tedy k pravici.

Nyní, když jsem vyjasnil cíl esejí a názorově identifikoval sám sebe, je načase uvést konkrétní témata, kterými se budou zabývat. Těmi jsou jednak daně a daňová politika a jednak poplatky ve zdravotnictví. Významnými tématy jistě budou důchody spolu s mateřskou. Za páté téma potom volím otázku zavedení školného, částečně také proto, že jsem stále studentem.

Téma první: Daně

V otázce daňové politiky se v ČR střetávají dvě koncepce – rovné zdanění všech obyvatel, a daňová progrese podle socioekonomické příslušnosti. Rovné zdanění je vlajkovou lodí české pravice, zatímco progresi chce zavést levice. Hlavní argument pro rovnou daň vyplývá z podstaty demokracie – jsme-li si všichni rovni v právech a povinnostech, potom si musíme být rovni především v hlavní povinnosti, jakou vůči státu máme. A tou je v podmínkách dnešní společnosti a systému (tak, jak je nastaven) placení daní (mnohem více, než „jít volit“, jak by mohli namítnout idealisté). Levice naproti tomu namítá, že progrese je projevem solidarity ve společnosti, a že by měla existovat především proto, že je správné, aby silnější pomáhali slabším. Je projevem lidskosti.

Toliko k filosofii. V praxi však existuje pragmatičtější důvod ospravedlňující jak rovnou daň, tak progresi – je jím míra efektivity, tedy maximalizace výnosů. Teorie, jíž se řídí pravicoví ekonomové, říká, že rovná daň vedle toho, že je spravedlivá (protože si jsou v platbě všichni rovni), také motivuje plátce k poctivému placení daní a omezuje tak míru daňových úniků. A protože musí být stanovena tak, aby ji byly schopny platit všechny sociální vrstvy, mírně zvýhodňuje bohatší a podnikatele, kterým tak zůstává více peněz k rozvoji podnikání, čímž se stimuluje hospodářský růst.

Avšak jen obtížně řeší základní, sociologům známou skutečnost, že mnohem důležitější je tisícikoruna při deseti tisících měsíčně, než deset tisíc při statisíci měsíčního platu. Nehledě potom na skutečnost, že v konzumní společnosti není zdaleka jisté, že podnikatel peníze uspořené rovnou daní reinvestuje. Rovná daň může potenciálně prohlubovat ekonomické rozdíly mezi bohatými a chudými. A možný důsledek kdysi krásně popsal Francois Villon ve svém Testamentu: „Bída z lidí vlky činí, a vlky z lesů žene hlad.“ Vlci, kteří nezůstanou v lesích, nejsou nebezpeční ostatním vlkům. Nakrmí se na farmách.

Progresivní zdanění vychází z přesně opačných premis. Primárně zohledňuje výše uvedenou skutečnost, že existují rozdíly v důležitosti částek odevzdaných státu na daních při rozdílných příjmech. Levicoví ekonomové však počítají s něčím, co lze v ekonomické praxi jen obtížně aplikovat – se solidaritou. Progresivní daň má umožnit platit každému jen tolik, kolik může. Ti, kteří platí více, tak z pohledu levice nečiní z pragmatických důvodů, ale proto, že je to správné. Že je znakem kulturní a moderní společnosti, že ti bohatší pomáhají chudším.

Pragmatický důvod legitimizující progresi vychází opět z míry efektivity. Úskalím rovné daně je, že by ji nemusely být schopny platit sociálně slabší vrstvy, což se na daňových výnosech projevuje negativně. Progresivní daň je naopak nastavena tak, aby ji bylo schopno zaplatit pokud možno co největší procento populace, což se na daňových výnosech projevuje naopak pozitivně. Zde ovšem opět narážíme na sociální a ekonomické úskalí.

Pokud bude progrese špatně nastavená (málo pásem, přílišná propast mezi horní a dolní sazbou), vystavujeme společnost riziku sociální nesnášenlivosti, namísto budování sounáležitosti a solidárnosti. Sociální nesnášenlivost se s největší pravděpodobností politicky odrazí extrémní polarizací stranického systému, tedy růstem extremismu.

V ekonomické oblasti potom hrozí, že ačkoli ti slabší možná budou daně ve svém pásmu schopni platit, ti bohatší budou příliš vysokou sazbou demotivováni k placení a naopak motivováni k daňovým podvodům. Jelikož bohatší lidé a podnikatelé tvoří tu nejstabilnější část plátců (a patří k těm, kdo platí nejvíce), dojde tak k výpadku na této příjmové straně, což se na daňových výnosech opět projevuje negativně. Pracuje-li v systému progresivního zdanění něco špatně, je systém patrně stejně potenciálně nebezpečný, jako systém rovného zdanění.

Aplikujeme-li výše uvedené do současné české politické praxe, můžeme jen obtížně hodnotit funkčnost obou přístupů. Studuji politologii, nejsem ekonom, proto nahlížím na daně spíše pohledem společnosti, ne ekonomiky. Středopravá vláda u nás po volbách zavedla rovnou daň ve výši 23%, ovšem pod vlivem koaličních kompromisů česká „rovná daň“ rovná ve skutečnosti není, protože ti majetnější díky různým návazným poplatkům a sazbám zaplatí disproporčně více, než méně majetní. Funkční rovnou daň jsme tedy v českých podmínkách zatím neměli, efekt současné pseudorovné daně je potom do jisté míry zkreslen ekonomickou krizí.

Progresivní zdanění ČR naopak zažila, ovšem patero daňových pásem bylo příliš náročné na administraci, takže se progrese postupně zjednodušovala, nicméně bez prokazatelného efektu. Porovnáme-li potom současný levicový návrh dvoupásmové progrese s rozpětím zdola ohraničeným číslem nižším, než 23% a shora 38% s výše uvedenými argumenty, je třeba se zamyslet, zda pouhá dvě pásma opravdu „umožní platit každému tolik, kolik může“, a do jaké míry vytváří minimálně 15% sazební rozdíl pocit sounáležitosti a solidárnosti, anebo naopak podněcuje sociální nesnášenlivost a demotivuje plátce.

Závěrem si dovolím vlastní názor. Rovná daň nefunguje v žádné zemi dostatečně dlouho, aby bylo možné jednoznačně prokázat její trvalou efektivitu. Naproti tomu progrese je prověřeným systémem fungujícím v demokratických systémech jistě 65 let. Ačkoli naprosto souhlasím s tím, že rovná daň je spravedlivější z hlediska morálního, musím také dodat, že z hlediska sociálního je spravedlivé rovněž zdanění progresivní. Nemyslím si, že skutečnost, že jsem spíše pro progresi, ze mě činí levicově smýšlejícího člověka. Domnívám se, že to, co odlišuje pravicové smýšlení od levicového, je motiv myšlení. Mým pravicovým argumentem pro levicovou progresi není solidarita a přesvědčení, nýbrž onen Villonův citát – nedělejme z lidí vlky, nebudou se krmit na nás.

Autor: Jan Mohnert | středa 3.2.2010 20:14 | karma článku: 17,22 | přečteno: 1131x
  • Další články autora

Jan Mohnert

Malá lekce z demokracie (nejen) pro karlovarské komunisty

"Demonstrací za odvolání našeho náměstka pro školství popíráte demokracii." Zhruba tímto argumentem se minulý týden pokusili představitelé karlovarské KSČM zabránit uskutečnění demonstrace proti svému náměstkovi hejtmana pro školství, mládež a tělovýchovu Václavu Sloupovi. Karlovarští komunisté se patrně domnívají, že z vítězství ve volbách vyplývá v demokracii pro jednotlivce nebo politickou stranu právo vládnout - proto se jim logicky jeví jakákoli snaha "odstranit" prostřednictvím protestů své zástupce z krajské vlády jako pokus o zvrácení výsledků voleb a tudíž jako popření jednoho ze základních principů demokracie. Taková interpretace (a k ní vázaná argumentace) demokracie ovšem zahrnuje dvě "bohužel": za prvé, je bohužel mylná, a za druhé, v České republice není bohužel omezená pouze na karlovarskou KSČM, nýbrž téměř na každého, kdo se dostane k vládě. Především z druhého důvodu si prohlášení karlovarských komunistů k organizátorům protestu proti jejich náměstku Václavu Sloupovi zasluhuje bližší pozornost, protože - jak se zdá - lidé, kteří se u nás ucházejí o politické úřady, chápou demokracii často (dosti možná účelově) úplně jinak, než jak ve skutečnosti funguje.

26.1.2013 v 8:30 | Karma: 15,77 | Přečteno: 671x | Diskuse| Politika

Jan Mohnert

Na obranu Güntera Grasse: co opravdu musí býti řečeno!

V konfliktu mezi Palestinci a Židy jsem vždycky fandil Izraeli. Pro člověka ze společnosti stižené mnichovským syndromem je asi cosi přitažlivého na malé zemi, která od roku 1948 vedla celkem čtyři války doslova na život a na smrt, pokaždé s koalicí nepřátel, jejichž převaha alespoň pokud jde o čísla byla natolik zdrcující, že se osamocený ozbrojený odpor jevil jako beznadějný. Kromě toho, arabský, předpluralistický a socialismem říznutý způsob života - ačkoli je jistě velmi pozoruhodný - není můj šálek kávy, takže jeho úspěchy a triumfy obvykle s nadšením nevítám. Přesto nemohu v případě stávajícího všeobecného pohoršení nad básní Güntera Grasse než odsunout své sympatie k Izraeli stranou a postavit se za německého spisovatele, nositele Nobelovy ceny a bývalého příslušníka Waffen SS. Spolu s Grassem totiž stojí na pranýři Evropy i mravní principy, které jsou v základech naší civilizace.

11.4.2012 v 17:20 | Karma: 19,03 | Přečteno: 1280x | Diskuse| Politika

Jan Mohnert

Proč se V. K. mýlí a vyšší vzdělání není jen soukromým statkem

Václav Klaus označil protestující studenty českých vysokých škol za parazity. Budiž, stejně jako on jsem přesvědčen, že drtivá většina z nich nebojuje za akademické svobody, nýbrž že se schovaná za heslem "Vzdělání není byznys!" snaží zachovat možnost honosit se statutem vysokoškoláků a přitom se jen s minimálními finančními náklady několik let víceméně flákat. Studium na českých vysokých školách - ať vám protestující studenti tvrdí co chtějí - je totiž v porovnání s Německem, Británií nebo Spojenými státy výrazně "v pohodě". V tomto smyslu protestující studenti paraziti asi jsou. Přesto s Klausem nemohu souhlasit - jeho zdůvodnění "parazitismu" studentů je totiž jiné, rádoby akademické a fundované a mimochodem špatné.

9.3.2012 v 15:30 | Karma: 36,13 | Přečteno: 4682x | Diskuse| Politika

Jan Mohnert

Potvrzeno: Bohatí kradou více než prostí lidé. No jo, ale co s tím?

Server Novinky.cz přinesl zajímavou zprávu: bohatí lžou a kradou mnohem více, než prostý lid.[1] Zdá se, že sociologům z univerzity v kalifornském Berkeley se nyní podařilo postavit obecně rozšířené přesvědčení, že dobří obyčejní lidé jsou vystaveni na milost a nemilost zvůli těch zlých "tam nahoře", na solidní vědecké základy. Co však doopravdy dokázali? Potvrdili snad dnes již poměrně starou domněnku, že dobro a mravnost dřímá jen v "obyčejném člověku" a že ti, kteří stojí společensky i bohatstvím nad ním, jsou zlí a tam, kam se dostali, dostali se jen lhaním, podváděním a okrádáním? Na první pohled se zdá, že ano. [1] http://www.novinky.cz/zena/styl/260466-bohati-a-privilegovani-kradou-vice-nez-prosti-lide-potvrzuji-sociologove.html

1.3.2012 v 9:00 | Karma: 14,09 | Přečteno: 942x | Diskuse| Politika

Jan Mohnert

Problém ekonomizace pohledu na společnost, problém současné Evropy

Ekonomie má dnes mezi společenskými vědami výsadní postavení, o tom není sporu. Konec konců, je jedinou z nich, za kterou lze získat Nobelovu cenu a názory ekonomických odborníků a akademických ekonomů platí ve společnosti za všeobecně respektovanou interpretaci sociální reality. Piedestál, na který současná společnost ekonomii mezi ostatními neexaktními obory staví, dává každému člověku bez ohledu na jeho profesi možnost pohodlně - skrze noviny, rozhlas, televizi nebo internet - pochopit, co se vlastně kolem nás děje a udělat si na to názor. Luxus, který si tím dopřáváme, má však i odvrácenou, stinnou stránku: dochází k totální ekonomizaci lidského života. A ten v posledku nikdy totálně ekonomický není.

3.2.2012 v 17:40 | Karma: 10,41 | Přečteno: 995x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Al-Džazíra končí v Izraeli, rozhodla vláda. Televize se chce bránit

5. května 2024  13:28,  aktualizováno  16:20

Izraelská vláda v neděli jednomyslně schválila ukončení činnosti katarské televizní sítě Al-Džazíra...

To je antisemitská i Bible? Část republikánů odmítá zákon na ochranu Židů

5. května 2024  15:58

Americká Sněmovna reprezentantů velkou většinou schválila návrh zákona zaměřeného proti...

Izrael zavřel hraniční přechod do Pásma Gazy. Humanitární pomoc tam končí

5. května 2024  14:36,  aktualizováno  15:52

Izraelská armáda v neděli oznámila, že po ostřelování uzavírá hraniční přechod Kerem Šalom, určený...

Policie obvinila řidiče kamionu za smrtelnou nehodu na D1, hrozí mu až šest let

5. května 2024  15:47

Karvinští kriminalisté obvinili litevského řidiče kamionu, který v sobotu narazil do osobního auta...

  • Počet článků 52
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1344x
Student magisterského oboru Politologie na Institutu politologických studií FSV UK v Praze, absolvent bakalářského studijního programu Politologie na Katedře politologie a mezinárodních vztahů FF ZČU v Plzni. Konzervativec a realista.