Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Máme se bát KLDR?

Nejasné nástupnictví v Pchjongjangu a stále častější testy nových raketových nosičů spolu s jadernými zkouškami vysílají pro celý svět varovné signály, při nichž se obavy mnohých dostávají až na hranici strachu. Aby ne, vždyť zakonzervovaný stalinistický režim disponuje jednou z největších armád na planetě a formálně je ve válečném stavu již více jak půl století. Navíc se netají tím, že usiluje o vlastní jaderný arzenál. Události posledních týdnů budí dojem, že KLDR může být detonátorem, jenž může odpálit nový ničivý konflikt ve východní Asii. Nakonec, v Koreji válka již byla, a i když je dnes přezdívána válkou „zapomenutou", nebyla svým rozsahem konfliktem nikterak malým, ba dokonce ani bezvýznamným. Analogie se současností se mnohdy přímo vybízí.

Když v roce 1950 přepadl Kim Ir-Senův Sever Li Syn-Manův Jih, způsobilo to na mezinárodní scéně značný rozruch a přimělo Radu bezpečnosti tehdy velmi mladé OSN poprvé jednat o Korejském poloostrově. Severní Korea disponovala v RB OSN podporou SSSR (Čínu jako stálého člena v té době reprezentoval nacionalistický a prozápadní Tchai-wan), ovšem díky „chybě" sovětského diplomata (který rezoluci pro nepřítomnost nevetoval) bylo Radou bezpečnosti odsouhlaseno vyslání mezinárodního kontingentu pod vedením USA, který měl potrestat vedení útočné války.


Generál MacArthur, vrchní velitel celé operace, dokázal ze zbytků území málem poražené Jižní Koreje podniknout protiofenzívu, která vytlačila severokorejce hluboko do jejich týlu a dobyla Pchjongjang. V rámci Trumanovy doktríny však chtěl MacArthur pokračovat dále do Číny, kde chtěl svrhnout komunistickou vládu právě vytvořené ČLR. Tím však Číňany proti sobě popudil, takže se do konfliktu vložili na straně Severu svojí „armádou dobrovolníků", jejíž nedostatečná kvalita byla bohatě vyvážena jejími počty. V poměrně krátké době tak byl MacArthur opět zatlačen zpět, až na úroveň odpovídající dnešní hranici na 38. rovnoběžce.


Následující dva roky trvající válka stála život nejspíše milion Číňanů a 35 000 Američanů a dosud neskončila - byla přerušena v Pchanmundžonu v roce 1953, kdy bylo podepsáno příměří. A není bez zajímavosti, že již tenkrát se mohl konflikt stát nukleárním, protože MacArthur pro svou ofenzívu do Číny požadoval nasazení jaderných zbraní.


Od podepsání příměří se Sever a Jih vyvíjel diametrálně odlišně - zatímco KLDR ustrnula v Kimově stalinismu a po dobu studené války se ráda nechala podporovat jak Čínou (pevninskou, komunistickou), tak Sovětským svazem, Jih se z původní pravicové diktatury transformoval v demokratickou zemi s vyvinutým tržním hospodářstvím. A tak zatímco sever poloostrova je jednou z nejchudších oblastí na světě, jih s pověstí ekonomického tygra roste a bohatne. Patří již k tradici, že obě Koreje usilují o sjednocení (na Jižní Korea má dokonce speciální ministerstvo pro sjednocení), nicméně Sever toho chce od podepsání příměří dosáhnout silou - dobytím svého souseda.


Zárukou existence jihokorejského státu se tak hned po skončení konfliktu stal poměrně těsný vojenský svazek s USA a skrze 38. rovnoběžku pak probíhala jedna z „cleavages" studené války (= linie střetu).


Jaká je však situace dnes? Relativně podrobné seznámení s historickým pozadím „konfliktu" v Koreji považuji za nutné pro analýzu současné situace - tedy zda jsou výhružky KLDR opravdu hrozbou, anebo je to pouze něco, nad čím se lze jen s lehkým znepokojením pozastavit.


Může napětí v oblasti východní Asie přerůst ve válku, jak tomu bylo v minulosti? V celé situaci existuje mnohem více proměnných, než konstant. Za konstantu lze považovat snad jen ideologický souboj a touhu po sjednocení podloženou násilím na jedné straně. Proměnných je však mnohem více, minimálně z pohledu uplynulých 56 let a těm se nyní budu věnovat:


1.


První a zásadní proměnnou je absence studené války. Zatímco za války v Koreji 1950 - 53 se severokorejský režim mohl spolehnout na podporu Číny a Východního bloku se SSSR v čele, nyní stojí osamocen, v ekonomické izolaci, zatížen sankcemi spojených národů a jediná podpora, která se mu dostává, je ze strany Čínské lidové republiky.


Ačkoli je však Čína největším (a patrně jediným) obchodním partnerem KLDR, není jisté, zda se na ni může Kim Čong-Il spolehnout, protože již není tou Čínou, která poslala armádu za války. Tehdy totiž ČLR byla stoprocentně komunistickou zemí (navíc čerstvě vzniklou) ovládanou stalinistickou ideologií. A nebyla jadernou mocností.


Dnes však disponuje jaderným arzenálem a od poloviny 70. let komunismus pěstuje pouze jako státní ideologii, nikoli jako hospodářský nástroj, jímž se stal tvrdý kapitalismus. Ten totiž způsobil jednak jistou ekonomickou závislost Číny na západním světě, a jednak přenesl čínské ekonomické zájmy z „východního bloku" rovněž na západ. Spekulací hraničící s jistotou je, že čínská podpora KLDR je pouze principiální a solidární podpora jednomu z posledních „komunistických rájů" na světě.


2.


            Druhou proměnnou je potom Jižní Korea. V roce 1950 to byl slabý, mladý stát, ovládaný pravicovou diktaturou a prorostlý korupcí. Ovšem 50 let ekonomického rozvoje a existence v neustálém strachu ze Severu přinutilo Jihokorejce investovat nemalé částky do vlastní obrany. Severní Korea disponuje jednou z největších armád na Zemi, nicméně jihokorejská armáda je vybavena mnohem modernější výzbrojí a představuje pro Kimův režim sama o sobě soupeře, jehož je nutno respektovat.


3.


Dalším aspektem problému je Japonsko. To totiž na začátku 50. let bylo stále poraženým státem, který se teprve vzpamatovával z válečné devastace a z principu nedisponoval takřka žádnou vojenskou silou. V korejské válce plnilo pouze funkci logistickou, která však nevyplývala z jeho ekonomiky, nýbrž výhodné strategické polohy (a přítomnosti amerických vojenských sil). Dnes je druhou nejsilnější ekonomikou světa a i přes svůj pacifismus představuje nezanedbatelnou vojenskou sílu v oblasti. Je taktéž téměř pětkrát lidnatější, než KLDR a je ochotné se bránit, bude - li ohroženo. A severokorejský jaderný program představuje pro zemi samurajů značnou a především reálnou hrozbu.


4.


Poslední proměnnou jsou Spojené státy a OSN. I když lze hovořit částečně o konstantě, neboť jejich postoj je stále stejný - OSN je proti jakémukoliv konfliktu a USA podporují Jižní Koreu. A to i za cenu války, jelikož negativní postoj Američanů vůči KLDR je všeobecně známý - spolu s Íránem figurovala na tzv. „Ose zla" a jako taková je Amerikou vnímána jako nepřítel (nejinak je tomu však v KLDR). Těsná podpora Jižní Koreji, na jejímž území jsou dodnes dislokovány americké základny a nemalé ozbrojené síly, zajišťovala existenci tohoto státu po půl století a ani v současnosti se nezdá, že se toto „odstrašující" spojenectví má změnit.


Severokorejský jaderný program navíc v kombinaci s programem raketovým představuje přímou hrozbu pro americkou „národní bezpečnost" a tím jsou USA v oblasti mocensky zaangažovány o to více.


Postoj Rady bezpečnosti, v níž je nyní stálým členem s právem veta pevninská Čína, je nejistý. V minulosti RB bez výhrad Číny odsoudila jaderné testy KLDR a uvalila na ni hospodářské sankce. Lze předpokládat, že v případném konfliktu by Čína díky své ekonomické propojenosti se Západem hodila ideologickou propojenost se Severokorejským diktátorem přes palubu a právo veta by nevyužila.


 


Z výše uvedených důvodů lze relativně jistě usuzovat na následující výsledky:


a)      Absence globálního bipolárního konfliktu odsunula KLDR na okraj mezinárodního společenství a jako takovou ji ze světa vyloučila. KLDR se nemůže z toho důvodu spolehnout na jakoukoli spojeneckou pomoc. Studená válka však fungovala jako prevence nukleárních konfliktů (díky garanci vzájemného zničení obou bloků), a tedy nelze vyloučit, že nyní by KLDR k takovým prostředkům mohla sáhnout (obava z Číny by mohla odradit USA od odvetného útoku).


b)     KLDR musí počítat s tím, že pokud by jí vyvolané napětí vyeskalovalo konflikt, bude muset čelit Jižní Koreji, Japonsku, USA a případné koalici podpořené RB OSN. Jediná strategická výhoda, která by stála na straně Severní Koreje, by byl případný moment překvapení, protože na podporu Číny se nelze spolehnout. Severokorejská armáda by se musela střetnout se silami o generaci vyspělejšími a i kdyby v překvapivém úderu uspěla, existují vážné pochybnosti, že by mohla své úspěchy uhájit proti armádě USA, jejíž převaha je díky jadernému arzenálu, letadlovým lodím a základnám v Japonsku a Koreji jednoznačná. A spoléhat na protiválečné nálady americké společnosti v souvislosti s reálnou jadernou hrozbou by bylo nepřiměřené riziko.


c)      Ozbrojený střet KLDR s výše uvedenými zainteresovanými zeměmi by za neutrality ČLR nemohl Severní Koreji přinést jakýkoli zisk. Pravděpodobně by vedl k její porážce, demontáži režimu a buďto nastolení nového - pročínského (loutkového) - režimu, či sjednocení Koreje po vzoru sjednocení Německa (tedy sjednocení ke kapitalismu a demokracii).


Z výše uvedeného vyplývá, že nejdůležitější v celé záležitosti je a případně bude postoj Číny. Ten může vyvolat jak globální jaderný konflikt, tak udržet celou věc pouze na lokální úrovni. Nelze také vyloučit, že by se ČLR postavila proti KLDR. Pravděpodobnost stupňování napětí až do podoby války je tedy velice nízká. Nikdo ze zúčastněných na válce zájem nemá, ani KLDR.


Severokorejské vedení nejspíš svými hrozbami, raketovými a jadernými testy, silnými prohlášeními a vypověděním příměří chtějí opět pomocí strachu „vydírat" Západ a vyměnit snížení napětí za potraviny, ropu a další komodity, které se režimu nedostávají.


Celou situaci snad lze shrnout pomocí sarkastického humoru - Kim  Čong-Ilovi nejspíš zase došla DVDčka...


Do své analýzy jsem nezahrnul otázku veřejného mínění a obyvatelstva KLDR, právě jako otázku logistiky a zásob strategických surovin pro vedení války. Obě věci mohou eventuálně sehrát důležitou roli, nicméně pro nezúčastněného pozorovatele jsou velkou neznámou.

Autor: Jan Mohnert | sobota 4.7.2009 20:56 | karma článku: 15,06 | přečteno: 1455x
  • Další články autora

Jan Mohnert

Malá lekce z demokracie (nejen) pro karlovarské komunisty

"Demonstrací za odvolání našeho náměstka pro školství popíráte demokracii." Zhruba tímto argumentem se minulý týden pokusili představitelé karlovarské KSČM zabránit uskutečnění demonstrace proti svému náměstkovi hejtmana pro školství, mládež a tělovýchovu Václavu Sloupovi. Karlovarští komunisté se patrně domnívají, že z vítězství ve volbách vyplývá v demokracii pro jednotlivce nebo politickou stranu právo vládnout - proto se jim logicky jeví jakákoli snaha "odstranit" prostřednictvím protestů své zástupce z krajské vlády jako pokus o zvrácení výsledků voleb a tudíž jako popření jednoho ze základních principů demokracie. Taková interpretace (a k ní vázaná argumentace) demokracie ovšem zahrnuje dvě "bohužel": za prvé, je bohužel mylná, a za druhé, v České republice není bohužel omezená pouze na karlovarskou KSČM, nýbrž téměř na každého, kdo se dostane k vládě. Především z druhého důvodu si prohlášení karlovarských komunistů k organizátorům protestu proti jejich náměstku Václavu Sloupovi zasluhuje bližší pozornost, protože - jak se zdá - lidé, kteří se u nás ucházejí o politické úřady, chápou demokracii často (dosti možná účelově) úplně jinak, než jak ve skutečnosti funguje.

26.1.2013 v 8:30 | Karma: 15,77 | Přečteno: 671x | Diskuse| Politika

Jan Mohnert

Na obranu Güntera Grasse: co opravdu musí býti řečeno!

V konfliktu mezi Palestinci a Židy jsem vždycky fandil Izraeli. Pro člověka ze společnosti stižené mnichovským syndromem je asi cosi přitažlivého na malé zemi, která od roku 1948 vedla celkem čtyři války doslova na život a na smrt, pokaždé s koalicí nepřátel, jejichž převaha alespoň pokud jde o čísla byla natolik zdrcující, že se osamocený ozbrojený odpor jevil jako beznadějný. Kromě toho, arabský, předpluralistický a socialismem říznutý způsob života - ačkoli je jistě velmi pozoruhodný - není můj šálek kávy, takže jeho úspěchy a triumfy obvykle s nadšením nevítám. Přesto nemohu v případě stávajícího všeobecného pohoršení nad básní Güntera Grasse než odsunout své sympatie k Izraeli stranou a postavit se za německého spisovatele, nositele Nobelovy ceny a bývalého příslušníka Waffen SS. Spolu s Grassem totiž stojí na pranýři Evropy i mravní principy, které jsou v základech naší civilizace.

11.4.2012 v 17:20 | Karma: 19,03 | Přečteno: 1280x | Diskuse| Politika

Jan Mohnert

Proč se V. K. mýlí a vyšší vzdělání není jen soukromým statkem

Václav Klaus označil protestující studenty českých vysokých škol za parazity. Budiž, stejně jako on jsem přesvědčen, že drtivá většina z nich nebojuje za akademické svobody, nýbrž že se schovaná za heslem "Vzdělání není byznys!" snaží zachovat možnost honosit se statutem vysokoškoláků a přitom se jen s minimálními finančními náklady několik let víceméně flákat. Studium na českých vysokých školách - ať vám protestující studenti tvrdí co chtějí - je totiž v porovnání s Německem, Británií nebo Spojenými státy výrazně "v pohodě". V tomto smyslu protestující studenti paraziti asi jsou. Přesto s Klausem nemohu souhlasit - jeho zdůvodnění "parazitismu" studentů je totiž jiné, rádoby akademické a fundované a mimochodem špatné.

9.3.2012 v 15:30 | Karma: 36,13 | Přečteno: 4682x | Diskuse| Politika

Jan Mohnert

Potvrzeno: Bohatí kradou více než prostí lidé. No jo, ale co s tím?

Server Novinky.cz přinesl zajímavou zprávu: bohatí lžou a kradou mnohem více, než prostý lid.[1] Zdá se, že sociologům z univerzity v kalifornském Berkeley se nyní podařilo postavit obecně rozšířené přesvědčení, že dobří obyčejní lidé jsou vystaveni na milost a nemilost zvůli těch zlých "tam nahoře", na solidní vědecké základy. Co však doopravdy dokázali? Potvrdili snad dnes již poměrně starou domněnku, že dobro a mravnost dřímá jen v "obyčejném člověku" a že ti, kteří stojí společensky i bohatstvím nad ním, jsou zlí a tam, kam se dostali, dostali se jen lhaním, podváděním a okrádáním? Na první pohled se zdá, že ano. [1] http://www.novinky.cz/zena/styl/260466-bohati-a-privilegovani-kradou-vice-nez-prosti-lide-potvrzuji-sociologove.html

1.3.2012 v 9:00 | Karma: 14,09 | Přečteno: 942x | Diskuse| Politika

Jan Mohnert

Problém ekonomizace pohledu na společnost, problém současné Evropy

Ekonomie má dnes mezi společenskými vědami výsadní postavení, o tom není sporu. Konec konců, je jedinou z nich, za kterou lze získat Nobelovu cenu a názory ekonomických odborníků a akademických ekonomů platí ve společnosti za všeobecně respektovanou interpretaci sociální reality. Piedestál, na který současná společnost ekonomii mezi ostatními neexaktními obory staví, dává každému člověku bez ohledu na jeho profesi možnost pohodlně - skrze noviny, rozhlas, televizi nebo internet - pochopit, co se vlastně kolem nás děje a udělat si na to názor. Luxus, který si tím dopřáváme, má však i odvrácenou, stinnou stránku: dochází k totální ekonomizaci lidského života. A ten v posledku nikdy totálně ekonomický není.

3.2.2012 v 17:40 | Karma: 10,41 | Přečteno: 995x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Příměří v nedohlednu. Jednání Izraele s Hamásem v Káhiře ztroskotala

5. května 2024  18:31

V Káhiře v neděli skončila jednání o příměří mezi radikálním palestinským hnutím Hamás a Izraelem,...

Kdo vlastní české firmy. Zahraniční kapitál roste, počet Rusů v čele klesá

5. května 2024  18:22

Ruský kapitál v českých firmách od invaze na Ukrajinu a s ní spojenými sankcemi klesá, některé...

Měření lebek či nucená převýchova. Sámové podávají svědectví o křivdách

5. května 2024  18:20

Krádeže území, odebírání dětí na převýchovu nebo pseudovědecké experimenty. To je pouze část...

Záchranka na maratonu ošetřila 52 běžců po kolapsu, do nemocnice museli čtyři

5. května 2024  13:30,  aktualizováno  17:53

Záchranáři na Pražském mezinárodním maratonu ošetřili 52 běžců, vesměs po kolapsu. Informovali o...

  • Počet článků 52
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1344x
Student magisterského oboru Politologie na Institutu politologických studií FSV UK v Praze, absolvent bakalářského studijního programu Politologie na Katedře politologie a mezinárodních vztahů FF ZČU v Plzni. Konzervativec a realista.