Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Klaus - škodná v evropském revíru už i pro Čechy

Téměř tři čtvrtiny Čechů se domnívá, že by Václav Klaus měl své názory v cizině prezentovat s ohledem na vládní politiku. Polovina si navíc myslí, že český prezident svými názory České republice škodí. Tolik nedávný výzkum STEMu k našemu prezidentovi. Přitom ještě před měsícem bylo podle stejné agentury na sedmdesát procent české společnosti s jeho prací spokojeno a hodnotilo ji bez výtek. Jak je možný takový radikální názorový obrat vůči našemu nejvyššímu ústavnímu činiteli?

Téměř tři čtvrtiny Čechů se domnívá, že by Václav Klaus měl své názory v cizině prezentovat s ohledem na vládní politiku. Polovina si navíc myslí, že český prezident svými názory České republice škodí. Tolik nedávný výzkum STEMu k našemu prezidentovi. Přitom ještě před měsícem bylo podle stejné agentury na sedmdesát procent české společnosti s jeho prací spokojeno a hodnotilo ji bez výtek. Jak je možný takový radikální názorový obrat vůči našemu nejvyššímu ústavnímu činiteli?

Pan prezident to nejspíš v posledních dvou týdnech se svým euroskepticismem lidově řečeno přepísknul, a to i pro jinak nijak zvlášť euronadšené Čechy. Jen pro pořádek - pana Klause si vážím, s mnohými jeho názory vřele souhlasím. Nicméně divadelní představení, které zahrál pro celou Evropu v Irsku  necelé dva měsíce před naším předsednictvím Evropské unii považuji za velice nešťastné.

Pochopitelně jako demokrat chápu jeho právo na vlastní názor. Nakonec má být nadstranický a k tomu by vlastní názory měly patřit. Myšlení nadstranického prezidenta by nemělo být indoktrinováno partajní ideologií. V případě Václava Klause je ona neindoktrinace a nadstranickost na pováženou, protože coby zakladatel nejsilnější pravicové strany ODS svými postoji sám značně ovlivnil. O účasti na předvolebních koncertech nemluvě. Jenže když se teď ODS pod Topolánkovým vedením s Evropskou unií smířila a předsednictví vzala vážně, začaly se osobní antipatie premiéra a prezidenta přenášet na naši i evropskou politickou scénu.

Klausův ostentativně negativní skeptický postoj vůči Evropské unii se stal jistou formou politického odporu bezmocného čestného předsedy proti předsedovi nečestnému, ale mocnému. Buď jak buď, tomu rozumím, protože si nemyslím, že by EU byla kdovíjak dokonalou institucí a jakkoli motivovaná kritika z jejího nitra může mít velice konstruktivní důsledky. Existují jisté výhrady, které mám vůči euronegativistickým prohlášením o ztrátě suverenity a hrozbě bruselské zvůle v souvislosti s Reformní smlouvou.

Především, podle mého názoru neexistuje žádná ztráta suverenity. Ne v souvislosti s Lisabonem, protože pravomoci, které jsme my jako stát delegovali do Bruselu, jsme tak úplně nepředali. Jedná se pouze o propůjčení. A propůjčení se mimo jiné vyznačuje tím, že můžeme požadovat navrácení. V případě našeho hlubokého nesouhlasu s jednáním nebo požadavky Evropské unie můžeme kdykoli vystoupit. Můžeme se nařízeními Bruselu přestat řídit. Taková ignorace ale asi povede nevyhnutelně k našemu vyloučení.

Je to úplně stejný princip, jako například v kuželkářském klubu - členy se stát můžeme, anebo nemusíme. A protože my chceme, musíme splnit určitá kritéria, aby nás kuželkáři vzali mezi sebe - mít vlastní kuželky. Jakmile nás mezi sebe vezmou, musíme se řídit pravidly, pokud mezi nimi chceme zůstat - nosit růžové tílko s kuželkou na zádech. Pravidla se však mohou z nějakých příčin změnit a najednou po nás mohou chtít, abychom nosili i růžové trenýrky, což se nám hrubě nelíbí. Potom máme několik možností - pokusit se prosadit náš názor proti většině, ignorovat nařízení a doufat, že nám bude odpuštěno, nebo odmítnout a klub opustit, či se s nařízením smířit a  akceptovat jej. Záleží pouze na tom, nakolik je pro nás členství důležité a jak moc jsme ochotni se podřídit na základě této důležitosti. Kdepak nějaká ztráta suverenity, stále jsme suverény, kteří mohou svým rozhodnutím klub opustit.

Z úst kritiků a odpůrců Lisabonské smlouvy jsem dosud nezaslechl, že by upozornili krom na značné nedostatky a nedokonalosti ( a ty přítomny jsou a nejen ve smlouvě, nýbrž i v Unii jako takové) také na skutečnost, že je prvním dokumentem, který se opravdu smysluplně zabývá problematikou „vystoupení z klubu" a usazuje jej do jasných právních mantinelů. Václava Klause nevyjímaje.

Samozřejmě, přece si nebude podkopávat vlastní autoritu nějakými protiargumenty, které by mohly nějak rozrušit konzistenci jeho postoje a vyvolat pochybnosti o oprávněnosti či neoprávněnosti své kritiky. Nerozumím tomu, proč pan prezident nedokáže alespoň částečně přijmout tu realitu, že jsme členy EU a že nám z toho vyplývají jisté povinnosti. Avšak jeho jednoznačná snaha podkopat postavení České republiky v kontextu celého společenství, navíc těsně před předsednictvím, to je píchání do vosího hnízda evropské integrace. Odmítnutí vyvěsit na Hradě vlajku EU po čas naší vlády ve společenství spolu s deklasováním úlohy předsednictví na ryze administrativní a organizační záležitost vyvolaly v Evropě především v kontextu s naší vnitřní povolební krizí a světovou finanční krizí pochybnosti o tom, zda bychom vůbec měli předsedat a zda bychom se této úlohy neměli vzdát. Proč ne, vždyť je to pouze administrace, podružnost v porovnání s řešením potíží u nás. Vlastně by nás to právě z výše zmíněných důvodů ani nemělo mrzet. Jenže i když je pouze něco málo přes polovinu z nás s naším členstvím v EU spokojeno (STEM), takřka všichni - i přes naši nespokojenost - předsednictví vnímáme jako čest a šanci něco v Evropě znamenat. Pro národ stižený Mnichovským stigmatem a čtyřiceti lety strávenými nejen v totalitě, nýbrž i ve vleku Moskvy, je to poprvé příležitost být tím, kdo vleče a není sám vlečen. Má to pro nás symbolický význam, který pociťuje snad každý v naší společnosti.

Divím se proto, že namísto aby Václav Klaus ubral plyn a přestal tlačit na pilu, akceleruje ještě vydatněji, než dříve. Na oficiální návštěvě Irska se vedle vládních představitelů setkal i s odpůrci Lisabonu. To samotné by nic neznamenalo, kdyby se však při té příležitosti neoznačil za „disidenta Evropské unie". Toto gesto muselo být zákonitě poslední kapkou ve džbánu české tolerance Klausova euroskepticismu.  Češi, jichž valná většina prožila praktické důsledky vedoucí úlohy KSČ ve státě, mají o významu slova „disident" poněkud jinou představu - Havel byl disident. Dienstbier byl disident. Chartisté, to jsou disidenti. Co je spojuje? Odpor proti nesvobodě a snaha režimu je umlčet. A to násilná. Všichni víme o „Asanacích", nucených emigracích a věznění, kterým prošli.

Svou vytrvalostí a neústupností se naši předlistopadoví disidenti stali symboly boje za svobodu. Za co bojuje Václav Klaus, aby se směl titulovat disidentem? Kdo jej umlčuje? Pociťuje snad nějaké represe vůči své osobě? Vězení nepoznal. Evropská unie je svobodná, což mu umožňuje hlásit své názory svobodně a neomezeně. Nemluvě o jeho postavení - který disident kdy byl po čas svého disidentsví současně prezidentem? Zda za represe a snahu jej umlčet považuje proti němu se obracející evropské veřejné mínění, nebo tlak médií, potom možná nepochopil základní principy fungování demokracie. A česká společnost, díky Bohu, je zřejmě konečně začala chápat. Alespoň tak mohu usuzovat z těch několika málo čísel, která mi výzkumy veřejného mínění poskytují.  

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jan Mohnert | neděle 16.11.2008 17:13 | karma článku: 14,35 | přečteno: 915x
  • Další články autora

Jan Mohnert

Malá lekce z demokracie (nejen) pro karlovarské komunisty

"Demonstrací za odvolání našeho náměstka pro školství popíráte demokracii." Zhruba tímto argumentem se minulý týden pokusili představitelé karlovarské KSČM zabránit uskutečnění demonstrace proti svému náměstkovi hejtmana pro školství, mládež a tělovýchovu Václavu Sloupovi. Karlovarští komunisté se patrně domnívají, že z vítězství ve volbách vyplývá v demokracii pro jednotlivce nebo politickou stranu právo vládnout - proto se jim logicky jeví jakákoli snaha "odstranit" prostřednictvím protestů své zástupce z krajské vlády jako pokus o zvrácení výsledků voleb a tudíž jako popření jednoho ze základních principů demokracie. Taková interpretace (a k ní vázaná argumentace) demokracie ovšem zahrnuje dvě "bohužel": za prvé, je bohužel mylná, a za druhé, v České republice není bohužel omezená pouze na karlovarskou KSČM, nýbrž téměř na každého, kdo se dostane k vládě. Především z druhého důvodu si prohlášení karlovarských komunistů k organizátorům protestu proti jejich náměstku Václavu Sloupovi zasluhuje bližší pozornost, protože - jak se zdá - lidé, kteří se u nás ucházejí o politické úřady, chápou demokracii často (dosti možná účelově) úplně jinak, než jak ve skutečnosti funguje.

26.1.2013 v 8:30 | Karma: 15,77 | Přečteno: 671x | Diskuse| Politika

Jan Mohnert

Na obranu Güntera Grasse: co opravdu musí býti řečeno!

V konfliktu mezi Palestinci a Židy jsem vždycky fandil Izraeli. Pro člověka ze společnosti stižené mnichovským syndromem je asi cosi přitažlivého na malé zemi, která od roku 1948 vedla celkem čtyři války doslova na život a na smrt, pokaždé s koalicí nepřátel, jejichž převaha alespoň pokud jde o čísla byla natolik zdrcující, že se osamocený ozbrojený odpor jevil jako beznadějný. Kromě toho, arabský, předpluralistický a socialismem říznutý způsob života - ačkoli je jistě velmi pozoruhodný - není můj šálek kávy, takže jeho úspěchy a triumfy obvykle s nadšením nevítám. Přesto nemohu v případě stávajícího všeobecného pohoršení nad básní Güntera Grasse než odsunout své sympatie k Izraeli stranou a postavit se za německého spisovatele, nositele Nobelovy ceny a bývalého příslušníka Waffen SS. Spolu s Grassem totiž stojí na pranýři Evropy i mravní principy, které jsou v základech naší civilizace.

11.4.2012 v 17:20 | Karma: 19,03 | Přečteno: 1280x | Diskuse| Politika

Jan Mohnert

Proč se V. K. mýlí a vyšší vzdělání není jen soukromým statkem

Václav Klaus označil protestující studenty českých vysokých škol za parazity. Budiž, stejně jako on jsem přesvědčen, že drtivá většina z nich nebojuje za akademické svobody, nýbrž že se schovaná za heslem "Vzdělání není byznys!" snaží zachovat možnost honosit se statutem vysokoškoláků a přitom se jen s minimálními finančními náklady několik let víceméně flákat. Studium na českých vysokých školách - ať vám protestující studenti tvrdí co chtějí - je totiž v porovnání s Německem, Británií nebo Spojenými státy výrazně "v pohodě". V tomto smyslu protestující studenti paraziti asi jsou. Přesto s Klausem nemohu souhlasit - jeho zdůvodnění "parazitismu" studentů je totiž jiné, rádoby akademické a fundované a mimochodem špatné.

9.3.2012 v 15:30 | Karma: 36,13 | Přečteno: 4682x | Diskuse| Politika

Jan Mohnert

Potvrzeno: Bohatí kradou více než prostí lidé. No jo, ale co s tím?

Server Novinky.cz přinesl zajímavou zprávu: bohatí lžou a kradou mnohem více, než prostý lid.[1] Zdá se, že sociologům z univerzity v kalifornském Berkeley se nyní podařilo postavit obecně rozšířené přesvědčení, že dobří obyčejní lidé jsou vystaveni na milost a nemilost zvůli těch zlých "tam nahoře", na solidní vědecké základy. Co však doopravdy dokázali? Potvrdili snad dnes již poměrně starou domněnku, že dobro a mravnost dřímá jen v "obyčejném člověku" a že ti, kteří stojí společensky i bohatstvím nad ním, jsou zlí a tam, kam se dostali, dostali se jen lhaním, podváděním a okrádáním? Na první pohled se zdá, že ano. [1] http://www.novinky.cz/zena/styl/260466-bohati-a-privilegovani-kradou-vice-nez-prosti-lide-potvrzuji-sociologove.html

1.3.2012 v 9:00 | Karma: 14,09 | Přečteno: 942x | Diskuse| Politika

Jan Mohnert

Problém ekonomizace pohledu na společnost, problém současné Evropy

Ekonomie má dnes mezi společenskými vědami výsadní postavení, o tom není sporu. Konec konců, je jedinou z nich, za kterou lze získat Nobelovu cenu a názory ekonomických odborníků a akademických ekonomů platí ve společnosti za všeobecně respektovanou interpretaci sociální reality. Piedestál, na který současná společnost ekonomii mezi ostatními neexaktními obory staví, dává každému člověku bez ohledu na jeho profesi možnost pohodlně - skrze noviny, rozhlas, televizi nebo internet - pochopit, co se vlastně kolem nás děje a udělat si na to názor. Luxus, který si tím dopřáváme, má však i odvrácenou, stinnou stránku: dochází k totální ekonomizaci lidského života. A ten v posledku nikdy totálně ekonomický není.

3.2.2012 v 17:40 | Karma: 10,41 | Přečteno: 995x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Před hranicemi s Německem na D5 a D8 se tvoří kolony, důvodem jsou kontroly

21. května 2024

Na dálnicích D5 a D8 stojí před hraničními přechody do Německa dlouhé kolony především kamionů....

U Neapole bylo nejsilnější zemětřesení za posledních 40 let. Mělo 4,4 stupně

21. května 2024  6:16,  aktualizováno  6:29

Okolím jihoitalského města Neapol v pondělí večer otřáslo zemětřesení, podle agentury AFP...

Předčasné volby budou v Íránu na konci června. Lidé uctí památku zesnulého prezidenta

21. května 2024  6:22

Předčasné prezidentské volby v Íránu se uskuteční v pátek 28. června. Registrace zájemců o...

Poslanci mají znovu jednat o odpuštění penále z odvodů na zdravotní pojištění

21. května 2024  5:45

Na poslední řádné schůzi před evropskými volbami se scházejí poslanci. Nejtřaskavějším bodem z...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 52
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1344x
Student magisterského oboru Politologie na Institutu politologických studií FSV UK v Praze, absolvent bakalářského studijního programu Politologie na Katedře politologie a mezinárodních vztahů FF ZČU v Plzni. Konzervativec a realista.