Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zpověď osamělého muže...

Všední pondělní dopoledne. Nový rok se ospale vzpamatovává (zhotavuje) z oslav, z přejídání, přepíjení a rozlupuje oči. Úřady se rozjižději malinko rychleji, možná jako obvykle… Potřebuji něco vyřídit na finančním úřadě. Po chvíli vycházím a přidá se ke mně starší pán. Říkejme mu třeba František. Navazuje hovor hudrováním na úředníky a instituci, kterou jsme oba právě opustili. Jdeme stejným směrem. Nespěchám, myšlenky mám, po důležitém raním lékařském vyšetření, rozházené. Poslouchám stížnosti na výše zminěný úřad a pan František tahá z rukávu další téma, momentálně aktuální a svým způsobem atraktivní: Piráti na silnicích, auto. Po něm navazuje věčné téma: lhostejnost, sobectví, ignorance, necitlivost a chamtivost dětí.

Téma první: „Jezdil jsem přes dvacet let autobusem, v podstatě jsem na silnici žil, a tak můžu soudit.  Taková neúcta, arogance a hazard se životy jako vidím dnes, jsem tedy nezaži. Nebyli řidiči dříve slušnější a ohleduplnější? No, jak třeba může někdo jet klidně dál, když bliká červená u železničního přejezdu? Chápete? Co se to dnes s lidmi děje?“

Chápu a přihodím aktuální postřeh z televizní obrazovky: „Máte pravdu. Je flustrující, když člověk může dokonce v přímém přenosu sledovat, jak jsou přistižení „piráti“ hrubí, vůči policajtům se chovají s drzou arogancí, bezostyšně lžou s výsměchem v očích. Jako by tak dávali facku policií i všem slušným řidičům a vlastně z nás dělají blbce". František souhlasně pokyvovuje hlavou, ujišťuje mě, že on ze sebe blbce dělat nenechá.

Pak odbočí na své „koničky“. Sbírání starých pohlednic, starých dobových fotografií a grafických listů. Přitakávám. Mám spolužáka-doktora, který je má stejnou zálibou. A František mne zkouší.

„Víte, kdo vybudlal tu obrovskou díru u Máři Magdalény? No, tam vedle Vřídla.“ Zírám jako trubka. Nevím... Díra na lukrativním místě města je obrovská proluka a co pamatuji, diskutuje se či bojuje o její zastavění. A František šokuje: „To já jsem buldozérem boural staré historické domy. Jó, komunisti, ti to uměli, měli všechno pod palcem a rozhodovali rychle! Chodil za mnou farář, tvrdil, že se mu třepe celej oltář a myslel, že zrovna já vím, kdy to skonči. No, oltář i kostel přežili, patří k jedné z dominant města a my jsme na ni hrdí…“

Přicházíme k místu, kde se naše cesty rozcházejí, ale František se nemá k loučení, ještě jej něco tíží. K rozloučení mi chybí odvaha a vlastně se mi hovorného pána ani přerušit nechce.

„Milej pane, víte, nejsem už mladík, je mi pětasedmdesát (tomu se nechce věřit!), jsem vdovec, mám trojitý bajpás, vlastní byt a žiju sám.“ „Děti? Ty mám taky, ale ty na starýho tátu nemají čas“. Zbystřím. Citlivé, i pro mne bolavé téma, a tak trochu skloním hlavu. František je spokojený, našel nejen „ucho“, ale i spřízněnou duši. Potřeboval se vypovídat a přechozí témata byla pouze úvodem, sondoval a narazil na „úrodnou půdu“… Po tváři mu přeletne prchavý úsměv s nádechem smutku. Má dceru a syna. Líčí různé situace a pochopil jsem jeho bolestný niterný svár. Jak dobře ho znám, ten neustálý zápas mezi povinnosti a lásky rodiče k dětem a s jejich lhostejností, zarputilostí a chamtivostí…

„Dcera přijde čas od času uklidit, někdy i uvaří, ale nikdy neopomene nenápadně stočít hovor na byt. „Neměli bychom jít k notáři, tati? Nechci tlačit, ale víš…“

„A syn? Když jsem si kupoval byt, navrhl jsem, ať jej koupí sám. Byl levný, něco málo přes sto tisíc“.

„Proč bych ho kupoval, tati, vždyť ho stejně zdědím!? A co bude s tvým autem v garáži? Je už staré a může tedy stát venku, ne? Stejně nemá žádnou cenu, je to šrot.“

„Víte, tomu autu je opravdu čtyřicet let. Koupil jsem si jej za marky, které jsem si tvrdě vydělal v Německu.  Nebylo úplně nové, ale v perfektním stavu a to je dosud! Ford Taunus, říká-li vám to něco. Slouží spolehlivě, ale už moc nejezdím. Snad jen na houby. Je to asi už veterán. Syn si na internetu zjistil, že auto už je opravdu veterán a že se taková auta vykupují za deset tisíc €“!

„Chlapče, Taunuse neprodám, jeho cena poroste, víš? A v garáži na něj aspoň nebude pršet… Kluk jen zíral, že jsem informován“.

No, a pak přišly na řadu Vánoce a ženy. Navzájem si notujeme.

„Věřil byste, že mi děti na Vánoce ani na Nový rok nepošlou ani SMSku? A samozřejmě nepřijdou… Nazdobím si tedy malý stromeček a slavím. Sám…“ Slzy v očích. Chápu, také mi vlhnou… Přejdu tedy rychle k realitě a radím, že by tuto nelásku měl zmínit v dědické závěti.

„Vážený pane, to přece nejde! Copak nevíte, že po vaší smrti dostanou automaticky všechno potomci? A ať se nám to líbí nebo ne.“ Tak zcela nesouhlasím, ale mlčím.

„Mám známou, byla tak trochu i přítelkyní mé zesnulé ženy. Bětka se jmenuje. Taky smutný příběh. Měla vlastní byt a pak se seznámila s jedním osamoceným chlapíkem. Láska jako v kýčovém filmu. Postupně se k němu přistěhovávala, zařizovala a starala se o něj. Když pán nevyléčitelně onemocněl, starala se dojemně až do jeho konce. Osm šťastných let. Celých osm let se jeho děti neukázaly, Bětka ani nevěřila, že nějaké má. Poznala je. Víte, kdy a kde?  Správně, u notáře! Tam jí sdělili, že se má do čtrnácti dnů vystěhovat a pouze se svými věcmi!  Jo, se závětí se dají dělat kousky, milý pane!  Dá se rozcupovat a přizpůsobit, většinou tomu, kdo víc zaplatí.“

Zase jsem mlčel, i když jsem v mnohém nesouhlasil. Ale jak jeho slova vystihovala současnou dobu!

Kolem nás prošlo několik lidí, s některými se František srdečně nebo méně srdečně zdraví. K některým ženám má komentář.

„Helejte, támleta“, ukazuje na zdravící štíhlou paní. „Je jí šedesát, vdova. Byli jsme spolu párkrát na vínku, určitá náklonost. Jednou zmínila, že bychom si si mohli udělat vejlet za slanou vodou. Tak jí říkám, že jsem pro ale, že to, při troše skromnosti, bude stát kolem třinácti tisíc. A jestli je má. Koukala na mne jak puk a, že proč ona. A to byl konec. Teď už se jenom zdravíme", směje se.

Z dalších komentářů usuzuji, že jeho vztah k ženám je silně rezervovaný. Nevím kolikrát byl zklamán, či podveden. Bojí se a přehnaně ironizuje. Přistihnu se, že mne tato vlastnost také občas přepadne. Atraktivní František však není typem skrblického dědka, který sedí na penězích. Jistě by se za jiných okolností rád s dětmi podělil o svůj skromný majetek. Myslím, že bytostně touží po kousku lásky a opravdového štěstí s hodnou ženou. Moc bych mu to přál.

Povídalo se mi dobře s náhodným známým. Rozloučil jsem se s ním s hřejivým pocitem, že máme mnoho stejných životních postřehů. A nejen těch… Při loučení jsme si slíbili vzájemné držení palce.

To jen aby naše děti pochopily, že mají starého tátu, který bude jednou potřebovat jejich pomoc…

Zdravím a přeji hezký den.                       Váš Jiří

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Mitáček | sobota 15.1.2011 16:31 | karma článku: 27,40 | přečteno: 2249x
  • Další články autora

Jiří Mitáček

Vše, co mám...

Titulek je mnoho říkající... Budu vám vyprávět příběh „obyčejné“ gramofonové LP desky. Její věk - 47 let... Uvozovky naznačují, že má v mém dosavadním životě neobyčejné zastoupení. V závěru tohoto vyznání pochopíte...

15.12.2023 v 14:15 | Karma: 27,17 | Přečteno: 367x | Diskuse| Osobní

Jiří Mitáček

Dobrý den, pane Zemane…

Takto jsem začínal svůj velice slušný „rozlůčkový“ blog s panem Zemanem. Jenom jsem mu chtěl sdělit, že budu 5 let žít v zemi. která nemá presidenta. Vůůůbec jsem netušil, že těch let bude 2 x tolik. A vůbec jsem netušil...

29.1.2023 v 23:45 | Karma: 28,86 | Přečteno: 752x | Diskuse| Osobní

Jiří Mitáček

Fakt jsem to v mém věku nečekal!!

Copak? Pokles zdraví? Pokles erekce? Pokles financí? Pokles sebevědomí ...? Ani jedno z výše uvedených, Horší...

20.5.2022 v 22:15 | Karma: 25,76 | Přečteno: 800x | Diskuse| Karlovy Vary

Jiří Mitáček

Potkal jsem Barunku…

Doba covidová... Prožíváme „na plný pecky“. Pokud neposloucháme, nedíváme se nebo nečteme příliš často komentáře o „stavu hladiny“ v naší populaci, hledáme...Napadá mě jeden známý televizní pořad o čase (uváděl pan Karel Čáslavský).

21.3.2021 v 17:39 | Karma: 27,87 | Přečteno: 522x | Diskuse| Ostatní

Jiří Mitáček

Autobus přátel…

Šiš. To je tak těžkej provoz... Porád se vám nějak mění posádka a kdo má tyhle šachy pořád stíhat. A hlavně zdůvodňovat „přeskupovačku". Šoupnete někoho o sedák dál a už musíte "zdůvodňovat".

13.11.2020 v 23:32 | Karma: 27,65 | Přečteno: 442x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Muž ve Francii se pokusil podpálit synagogu, policisté ho zastřelili

17. května 2024  9:50,  aktualizováno  15:37

Policie v Rouenu na severu Francie v pátek ráno zastřelila muže, který se pokoušel podpálit...

Vztahy s Českem jsou podle Posselta blízké. Na sjezdu varoval před nacionalisty

17. května 2024  6:15,  aktualizováno  15:10

Sudetští Němci si v příštích dvou letech chtějí společně s Českem připomenout 80. výročí konce...

Aktivisté si spletli lodě. Ta s municí pro Česko nakonec ve Španělsku nezakotví

17. května 2024  15:04

Protesty aktivistů a levicových stran proti vylodění lodi Borkum ve španělské Cartageně jsou zřejmě...

Policie řeší schvalování atentátu na Fica. V zahraničí vyhrožují státníkům

17. května 2024  14:33,  aktualizováno  14:57

Čeští policisté se budou dále zabývat dvěma z internetových příspěvků schvalujících středeční útok...

  • Počet článků 147
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1757x
Obyčejný chlap, rentiér, pracovně se státem vyrovnaný. Listopad 1989 bude trvale patřit mezi nejšťastnější měsíce mého "brožovaného" života. Jsem optimista a spokojen, že svobodu mohu prožívat. A na plný "pecky".