Porušuji rodinné tajemství…
A hlavně, přes jejich škodolibé naléhání, neprozradil. Tůůůdle, nůdle...
Právě jsem svůj rodinný klenot doklohnil a mám slabou chvilku. Což se v mém věku stává nějak častěji. Koukám na ten obrovský „zelňačkový“ hrnec a vím, že mám polévku na několik dní. Nakonec může být i na kratší dobu. To v případě, že mou „pochoutku“, pokud nestihnu uvařit hlavní chod, dám jako přesnídávkovou. No, není se co divit? Lžíce se v ní nepotopí, nebojte.
Jasně, na Ditu P., Polrajcha, či další renomované a profláknuté kuchaře možná nemám, ale novodobého gladiátora kuchyně Láďu, bych zvládl levou spodní.
A co je hlavní prioritou mého receptu?!!
Zdravííí, vážení...
Nejen díky použitým ingrediencím, ale jak to nazvat…? Řekněme lidsky a slušně? Napadá mě přirovnání k nějakému řemeslnickému umu. Třeba čistič trubek odpadu nebo bio rozkladač v odpadní jímce. Zdravotně bych to klíďo mohl nazvat – desinfekcí střev a dokonce u některých jedinců (tedy jako u mne), bezva čistič. Dojím, ještě si olizuji uši a už se zvedám. Krásnej hifi zvuk… Ještě že nebydlím v paneláku. Jo, jo, zácpa mě tedy nehrozí.
Jelikož jsem při psaní úvodu zmínil slabou chvilku, tak jdu rovnou k recepisu.
Můj hrnec je ideální a vřele doporučuji. Žádné smaltované „třasořitky“, ale silná moderní slitina, obsah 3l se skleněnou poklicí (viz obrázek).
Základem je domácí sádlo a jakýkoli vývar. Pokud použijete uzené maso, ideální. Náhražka masoxem je nouzovka a raději si na vývar, až bude, počkejte.
Na cibuli nešetřete, a když nám sádlo (množství je na vašem apetitu) začne smažit, restujeme. Já moc nedávám, doháním to tučnou uzeninou. Nebudu doporučovat jakou, já mám vyzkoušený polský točený salám (300 g) a není li, dávám 4 nakrájen špekáčky s chili. Při tomto úvodním procesu již stihnu ve vedlejším hrnci začít vařit zelí (dóóst zelí) a pokud má více vlastní šťávy - ideální. Moje „domácí“ je samo o sobě klenot a dává výsledku skvělou chuť. Uzenina pouští „špek“, zapráším bohatě červenou paprikou, drcený kmín, pár vloček chili, pepř, sůl a pozor…! Po chvíli i nastrouhanou polévkovou směs zeleniny, vylepšenou o čerstvý kmen libečku (zeleninu jsem nenašel v žádném jiném receptu). Množství je vaše volba. Já ji miluji.
V mezičase nakrájím na kostky asi 5 brambor, na třetím hořáku se mi vaří voda pro dolévání, na drobné kousky si nakrájím, další perlu – hlívu ústřičnou (balení 250 g). Není li, nahrazuji žampiony. Ale na hlívu nemají, věřte.
Získáme tímto další „falešnou“ uzeninu a hlavně i chuť. Ale k receptu...
Po zelenině doleji horkou vodu a vložím syrové nakrájené brambory – jsou indikátorem délky vaření – do změknutí. Následuje výše zmíněná hlíva, opět voda a máte hrnec přes polovinu plný!
V momentě, kdy brambory začínají být jedlé, přelijeme obsah hrnce se zelím a už budeme jenom dolévat horkou vodu a ochucovat. Ochucuji česnekem, je možno ladit octem (pokud kyselost zelí nestačí), dosolit… vše je již na vaší chuti.
Závěrečnou, nepovinnou položku (já ji mám povinnou), zaliji kelímkem obyčejné smetany na vaření. Získám jemnou chuť a nebojte – možnost zkažení polévky nehrozí. Jednak ji brzo zbaštíte a za druhé, kyselé zelí se přeci nekazí, zraje, že? Mám vyzkoušené – štědrovečerní zelňačku jsem dojídal na Silvestra a byla ještě zelňačkovatější.
Závěrem: Snad jsem vás nevyděsil, snad zkusíte, snad si řeknete pchá…
Z obrázku musíte cítit tu vůůůni...
Avizoval jsem varující články. Že by tento?
Děkuji za přečtení a přeji včasný doběh… Pardon, chuť. Jiří
Jiří Mitáček
Vše, co mám...
Titulek je mnoho říkající... Budu vám vyprávět příběh „obyčejné“ gramofonové LP desky. Její věk - 47 let... Uvozovky naznačují, že má v mém dosavadním životě neobyčejné zastoupení. V závěru tohoto vyznání pochopíte...
Jiří Mitáček
Dobrý den, pane Zemane…
Takto jsem začínal svůj velice slušný „rozlůčkový“ blog s panem Zemanem. Jenom jsem mu chtěl sdělit, že budu 5 let žít v zemi. která nemá presidenta. Vůůůbec jsem netušil, že těch let bude 2 x tolik. A vůbec jsem netušil...
Jiří Mitáček
Fakt jsem to v mém věku nečekal!!
Copak? Pokles zdraví? Pokles erekce? Pokles financí? Pokles sebevědomí ...? Ani jedno z výše uvedených, Horší...
Jiří Mitáček
Potkal jsem Barunku…
Doba covidová... Prožíváme „na plný pecky“. Pokud neposloucháme, nedíváme se nebo nečteme příliš často komentáře o „stavu hladiny“ v naší populaci, hledáme...Napadá mě jeden známý televizní pořad o čase (uváděl pan Karel Čáslavský).
Jiří Mitáček
Autobus přátel…
Šiš. To je tak těžkej provoz... Porád se vám nějak mění posádka a kdo má tyhle šachy pořád stíhat. A hlavně zdůvodňovat „přeskupovačku". Šoupnete někoho o sedák dál a už musíte "zdůvodňovat".
Další články autora |
Pohřešoval se profesor psychologie Ptáček, policie ho našla mrtvého
Ve věku 48 let zemřel známý psycholog Radek Ptáček. Od neděle se pohřešoval, policie po něm...
Americké váhání končí. Ukrajina dostane zbraň pro údery v hloubi Ruska
Premium Nejméně 245 vojenských cílů na území Ruska by mohla ukrajinská armáda zničit, pokud by jí k tomu...
Zelená fasáda olomouckého unikátu Green Wall ve vedru zvadla, rostliny uschly
V roce 2022 vzbudila fasáda moderního nízkoenergetického bytového domu v Tomkově ulici v Olomouci...
Žák vyskočil instruktorovi z větroně. Padák se mu neotevřel
U Slaného na Kladensku nedaleko letiště dopoledne zemřel po výskoku z větroně muž. Zřejmě dostal...
Školačka v Domažlicích pobodala dva spolužáky, po ošetření se děti léčí doma
Na základní škole Komenského v Domažlicích dnes jedna z dívek zaútočila nožem na spolužáky....
Záplavy a sesuvy půdy po tajfunu Yagi si vyžádaly už přes sto mrtvých
Počet mrtvých po tajfunu Yagi v severním Vietnamu vzrostl na nejméně 127. Dalších 54 lidí se...
Bartoš nemůže pokračovat, říkají ANO i SPD kvůli stavebnímu řízení
Přímý přenos Už více než dva měsíce nefunguje stavební řízení tak, jak by mělo. Ministr pro místní rozvoj a šéf...
Covid jako poslední rána pro seniory a nemocné. Přibývá nakažených i úmrtí
S návratem dětí do škol i ochlazením roste počet lidí s infekcemi dýchacích cest. Onemocněl i...
Hádka o zákon graduje. Ministerstvo a myslivci si vyčítají dezinformace
Novela mysliveckého zákona se stala podle očekávání jablkem sváru mezi předkladateli legislativy z...
Kosmetika nejen pro první koupání: Vyzkoušejte péči od sebamed Baby
Pokožka novorozenců a kojenců je velmi citlivá, a proto je důležité volit kvalitní a šetrné kosmetické produkty, zejména při koupání. Kosmetika...
- Počet článků 147
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 1757x