Mladí versus senioři a volby

Téma, které rozvířil klip našich mladých herců, mě zanechalo v absolutním klidu a není smyslem mé blogové úvahy. Chtěl bych se s Vámi podělit o vnitřní radost, jež jsem pocítil, když jsem obdržel mail od jednoho mého čtenáře, mladého studenta ekonomie na Masarykově univerzitě, Lubomíra. Vybral si mne jako „protipól“ jeho generace a poprosil o zhodnocení jeho úvahy na výše uvedené „nadpisové“ téma. V odpovědi jsem reagoval na sdělení, že je studentem ekonomie, cituji:“ Je Vám a Vaším vrstevníkům jasné, že tyto volby jsou "šíleně" důležité. Mohl bych situaci "zlehčit" tvrzením, že my senioři nemůžeme těmito volbami nic ztratit. "Oranžovou" volbou nám začnou "lítat pečení holubi do huby" atd. Vyžádal jsem si svolení ke zveřejnění a přepisuji bez jediné korekce a poznámky.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

V poslední době se vyrojila spousta všelijakých článků, videí, skupin na sociálních sítích a nevím čeho ještě, které jako by ukazovaly, že mezi mladší a starší generací propukl nějaký generační boj. A skutečně to tak vypadá. Mladí považují staré za stoprocentní voliče komunistů a socialistů a ničitele jejich budoucnosti a staří neváhají označovat mladé za nevychovance, hlupáky a fanatiky, kteří nic nezažili, a proto ničemu nerozumí.

Je to ale skutečně tak? Pochopitelně, že ne. Vše souvisí jen s házením lidí do jednoho pytle. Ne všichni mladí jsou nevychovanci a ne všichni staří jsou voliči levice. Dokonce není ani pravda, že by si to všichni z té které skupiny mysleli o těch z té druhé.

Kde se ale v lidech bere ta neustálá snaha vše generalizovat? Vzpomeňte si na všechny, které znáte, a řekněte, zda se mezi nimi nacházejí dva lidé, kteří jsou úplně stejní ve všech ohledech. Nenacházejí. Na základě čeho tedy lze odsoudit celou jednu skupinu lidí? Ano, můžete říci, že nejde o absolutní podobnost, ale jen o určitý rys. V tom případě vezměte určitou věkovou skupinu lidí, které znáte, a určete u nich jednu společnou vlastnost. Opět nepochodíte.

Otázkou tedy zůstává, z čeho pramení ta vzájemná nevraživost, o které jsem psal na začátku? Osobně si myslím, že mladí jsou rozčilení, když vidí, jak postarší pánové na mítinku socialistů vytrhávají jejich vrstevníkům transparenty z rukou a nedovolují jim ani mírumilovně vyjádřit svůj názor a starším se zase nelíbí, když se jim mladí snaží říkat, co mají nebo co by měli dělat. Ale jak jsem již napsal, neplatí to o všech. Nicméně přesto dochází ke generačním střetům a rozumní na obou stranách „barikády“, kteří nesouhlasí s tímto generalizováním, se snaží situaci mírnit. Většinou však marně.

Možná by bylo vhodné připomenout těm starším, že bývali také mladí a že jejich nejčastější argument „vy jste nic nezažili, tak co můžete vědět“ je naprosto absurdní, protože oni sami jistě také mluví o věcech, které nezažili nebo neviděli. Navíc ve svých mladých letech jistě neseděli doma za pecí a nečekali, až jim bude 50 let, aby mohli jít a říct, co si myslí.

Na druhé straně by si zase mladí měli uvědomit, že od počátku věků existuje cosi jako úcta ke starším. Už pradávné kmeny měly své stařešiny, kteří byli váženi právě proto, že měli více zkušeností. Nemusíte se staršími ve všem souhlasit, můžete jim oponovat a můžete mít dokonce i pravdu, ale je vaší povinností prezentovat svůj názor slušně a s patřičnou úctou.

Jako snad ve všech sporech i v tomto je chyba na obou stranách. Neexistuje ale žádný generační boj, pokud budeme posuzovat každého jako jednotlivce a ne jako příslušníka určité skupiny.

Na závěr se, myslím, velice hodí slova Karla Čapka, který prohlásil: „Mladá generace má pocit, že s ní přichází lepší svět. Stará garda má pocit, že s ní ten lepší svět odchází.“

A myslím, že Karel Čapek byl moudřejší než kdokoliv z nás. Přinejmenším je starší než kdokoliv z nás.

Lubomír Dvořák  (narozen v revolučním roce 1989)

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Za sebe, než začnete hodnotit, sděluji, že jsem oznámkoval 1 s hvězdičkou.

Já vím, že je tento příspěvek pro mnohé dlouhý, omlouvám se ale k pochopení myšlení mladých, si dovoluji citovat z odpovědi výše uvedeného studenta na moji poznámku o „důležitosti“ voleb.

Cituji: „Musím reagovat na důležitost letošních voleb, kterou jste zmiňoval v mailu. Máte pravdu, že si já i moji přátelé a vrstevníci velice dobře uvědomujeme důležitost, jakou tyto volby pro nás skýtají. Jsme totiž ta generace, která do toho, co se bude v následujícím volebním období zavádět a praktikovat, "spadne" jako první. Někteří mí přátelé začínají být právě plně pracovně aktivní a ti, co šli na vysoké školy, budou v následujících pěti letech. Ať tak či onak všichni se o sebe chtějí ve svém životě postarat sami a nečekají, že jim někdo něco dá. Naše generace už je v zásadě i smířena s tím, že pokud si na důchod sama nenašetří, tak žádný mít nebude, což si myslím, že je věc, která by pro dřívější generace byla nepředstavitelná. Nám toto ovšem nevadí. Nechceme od státu peníze, ale také v tom případě požadujeme, aby nám jich co nejméně bral.

Z toho všeho vyplývá, proč mají pravicové strany mezi mladými voliči poměrně velkou podporu. Navíc jsou i jiné důvody. Kupříkladu dnes jsem se dozvěděl od svých brněnských přátel, kteří jsou absolventy onoho gymnázia, kde jistý učitel zveřejnil výsledky studentských voleb, že tento učitel už začíná mít v práci problémy s nadřízenými. Důvod je pochopitelný. Jeho nadřízeným je ředitel a nadřízeným ředitele je krajský úřad vedený sociálním demokratem Haškem. A všichni víme, jaký byl postoj sociální demokracie k těmto studentským volbám. Nicméně toto jsou praktiky nezměněné od roku '48, které nemohou nikdy oslovit mladého voliče. Další slabinou levice je fakt, že mladí lidé velice snadno získávají informace a to z mnoha rozdílných zdrojů, a proto je velice těžké je "oblbnout" kdejakými socialistickými hesly, billboardy nebo projevy.

Musím rovněž říct, že já i moji vrstevníci máme velkou úctu a respekt k seniorům, jako jste Vy, kteří podporují pravici. My si totiž dobře uvědomujeme, že vzhledem k předvolebním slibům by pro seniory bylo snad i výhodnější volit levici, ale rozhodně ne odpovědnější. Navíc jsou to jen sliby, a i kdyby je socialisté splnili, tak případný státní bankrot by uškodil i seniorům. Představa, že jsou za jakousi magickou ochrannou zdí, která jim jejich důchody zajistí v plné výši za každé situace, je mylná.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Co k tomu dodat, vážení čtenáři, dnes dáváte karmu tomuto studentovi a odpovědnost za zveřejnění mojí maličkosti. Prosím o laskavou shovívavost.

Děkuji a přeji hezký den.                      Váš Jiří

     

    Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

    Autor: Jiří Mitáček | středa 5.5.2010 12:30 | karma článku: 22,19 | přečteno: 1390x
    • Další články autora

    Jiří Mitáček

    Vše, co mám...

    15.12.2023 v 14:15 | Karma: 27,30

    Jiří Mitáček

    Dobrý den, pane Zemane…

    29.1.2023 v 23:45 | Karma: 28,86

    Jiří Mitáček

    Potkal jsem Barunku…

    21.3.2021 v 17:39 | Karma: 27,87

    Jiří Mitáček

    Autobus přátel…

    13.11.2020 v 23:32 | Karma: 27,65