Máte doma žebráka?

Tak mne jednoho dne napadlo vyhrabat krabici se starými fotkami a dokumenty a udělat v ní jakž takž pořádek, případně leccos vyhodit. Však, kolik zajímavostí až pokladů jsem při tom přehrabování minulosti objevil! V  temné totalitní minulosti naší země kolovaly mezi lidem vtipné i méně vtipné texty parodující nešvary režimu. Většinou se přepisovaly na psacích strojích, byly rozmnožovány do potřebného množství sadou kopíráků a v případě nutnosti opisovány dokonce ručně.  

Jeden takový neuvěřitelný blud, pardon- „škatulový poklad“ mne pobavil, a tak jsem usoudil, že by se mohl líbit i vám.  Jde o odpověď na reklamaci tehdy „úžasného světového“ vozu (Made in DDR), který si po dlouhé době čekání mohl zakoupit i trpělivý člověk v  „bratrském“ socialistickém Československu. 

Dříve narození si ho jistě pamatují a mnozí byli jeho hrdými vlastníky. Známá byla ta bakelitová limuzína  pod bezpočtem vtipných přezdívek.  Např.: Zuřivý mercedes, Splašený vysavač, Taška na kolech, atd.

Mně se mi líbila "hláška": Přibouchl si pampelišku do dveří a hodinu pak jezdil po louce dokolečka, než se odkroutila. Nebo: Zapomněl si rozepnout pás a odešel domů i s autem!

Ale zpět k dokumentu a dobrou zábavu s vtipným „dederónským“ dopisem!

Vazena Genosse Kunde!

 So jako ich, sind auch taky meine Kolleginnen und Kollegen hluboko beunruhigt und auch beleidigt (urazeni?),  also ja rozhodla odpovidat na Vase nemila dopis.

Vy si stezovat na nasche nova model - super Wagen TRABANT 601, nazvat ho PLASTIK PRIBLIZOVADLO a rikat, ze sobe od nas nakoupila „zebrak“!

Nedobre hodnotovani! Vy nevedet, ze nase Wagen na cela svet popularne a my musim i duraznit, ze nas Firma mit skvela  povest vsude?!  Sichr - bestimmt -  hlavne v rozvojova zemich. Kvalita Wagen je jisto dobrak hlavne pro kratka jizda (meziosadova!). F pripadu, ze by Vy nebo jina osoba odvazila delsi cesta, treba z Bohnic nach Teplitz, posilame Vám cimpar nahradnich dilou. To budou potreba a Vy teda rad a jisto za vsechno zaplatit i s priplatek na udrzba. Tak teda:

1)     Plastenka Special – aby se na auto neudelalo Puchyrky, kdyby Vy pripadne ho polozit na ostre Sonne, a taky chranit za valka proti yperit a levizit.  Dobre i  pri stríkání strom v maji, aby se bakelit nevzrusoval.

2)     Sifbidlo a Sifplachta pro rychlo rychlost nebo při nastanouti velky vetry.

3)     2 ucpavadla do uch- nutno pri rychlosti über 50 km/hodinek.

4)     1 ks Kolecko na slapaní pro Mittfahrer – lepsi Startung!

5)     1 Sada pro Vejbrus, special – zwei Raspla pro presna Rachota

6)     1 Piksl Antiradarfarbe – kvuli Polizei, wenn Vy nedodrzet spravna Rychlost

7)     1 „ Antihundspray“  fur vase Hund – pro odhoniti cizi velka Pes. Ta by mohl byt moc zla a  odnest Wagen s Vama  pryc a mozno i zahrabat nekde na zahrada.

 To fsecko Vam moje Firem ochotno posilati a od plice i srdce prati, aby Vy v nasche  skvela SUPER WAGEN ujela moc a moc metr und i kilometr.

  S uctiva Pozdravit                      Direktor Fabrik Trabant Werke

                                                               Siegfrid Omacka

Uznejte, není to přímo literární poklad?? Z populárního Trabíka zbyla už jen vzpomínka a pár vzácných veteránů. Holt- jiná doba – jinej mrav.   

Žejo, vazeni majitel  památka Žebrák?

 Hezký den přeji.                      Jiří

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jiří Mitáček | neděle 16.2.2014 11:24 | karma článku: 19,42 | přečteno: 1205x
  • Další články autora

Jiří Mitáček

Vše, co mám...

15.12.2023 v 14:15 | Karma: 27,30

Jiří Mitáček

Dobrý den, pane Zemane…

29.1.2023 v 23:45 | Karma: 28,86

Jiří Mitáček

Potkal jsem Barunku…

21.3.2021 v 17:39 | Karma: 27,87

Jiří Mitáček

Autobus přátel…

13.11.2020 v 23:32 | Karma: 27,65