Ulička Jacka Kerouaca

Když se řekne San Francisko, jeden si vybaví Golden Gate Bridge, druhý píseň Scotta McKenzie a třetí možná místa popsaná v literatuře.  Mám na mysli Sala Paradise alias Jacka Kerouaca - On The Road.   Na cestě jsem byl i já, náhoda tomu chtěla a první květnovou neděli loňského roku jsem okusil dění San Franciské uličky Jacka Kerouaca.

Na hranici městských čtvrtí Chinatown a North Beach, mezi ulicemi Grand Avenue a Columbus Avenue se nachází ulička Jacka Kerouaca. Ulička je dlouhá ani ne čtyřicet metrů a jméno literáta - jednoho z hlavních představitelů beatnické generace nese teprve od roku 2007, kdy byla dokončena její proměna. Slavnostně ji otevřel básník Lawrence Ferlinghetti spolu s radními města a místní duchovní ji vzápětí vysvětil. Ferlinghetti byl první, kdo už v roce 1988 s nápadem proměny uličky přišel. Dříve ulice údajně sloužila jako sklad kontejnerů odpadu, který tady zanechávaly náklaďáky, přivážející ryby do Čínské čtvrti. Bezmála dvacet let trvalo úsilí a práce na jejím zvelebení a proměně. Ulice dostala nové dekorativní prvky v podobě pouličních lamp, nových fasád domů a dlažbu, která je vyšperkovaná velkými žulovými kusy s citáty velikánů. Ze strany Čínské čtvrti jsou slova čínských básníků Li Po a také Konfucia. Ze strany North Beach čteme Johna Steibecka či Jacka Kerouaca. Při vstupu z Columbus Avenue lemuje uličku vpravo slavné nakladatelství a knihkupectví City Lights Bookstore, založené právě Lawrencem Ferlinghettim jako mateřský přístav beatnické generace básníků a literátů a nalevo neméně slavný bar Vesuvio, kde popíjel i Jack Kerouac.

Ulici se dnes říká Kerouac Alley a své kouzlo umocňuje vždy o sobotách a nedělích, kdy se zde sejde několik umělců, nabízejících svá výtvarná dílka. Mezi obrazy, fotografiemi a keramikou tu vládne příjemná atmosféra, mnohdy prokládaná básněmi velikánů. Lidé zde postávají, diskutují, vzpomínají a někde tam nahoře vše sledují ti, bez kterých by toto částečně opojné místo nebylo.  

V těchto dnech uplyne čtyřicet let ode dne (21. 10. 1969), kdy z tohoto světa odešel Jack Kerouac, ale jeho odvážné výpovědi, otevřenost a návrat k přírodě v jeho díle předávají pomyslnou štafetu dalším nespokojeným v hledání vnitřní svobody.

Budete-li se někdy procházet ulicemi San Franciska, nezapomeňte si projít uličku Jacka Kerouaca ...možná pak někde na výpadovce potkáte stopaře s báglem. Zastavte. Co když je to on ...dál stopuje a hledá...

 

 

Autor: Miroslav Ševčík | středa 21.10.2009 18:58 | karma článku: 16,12 | přečteno: 1604x
  • Další články autora

Miroslav Ševčík

Na svíčkové s Havlem

18.12.2011 v 21:21 | Karma: 9,73

Miroslav Ševčík

Z nuly na 1762 metrů.

30.8.2011 v 21:45 | Karma: 14,96

Miroslav Ševčík

Sázím na knihu.

3.3.2011 v 20:32 | Karma: 8,32

Miroslav Ševčík

Plechová šelma slaví.

1.3.2011 v 19:32 | Karma: 8,34

Miroslav Ševčík

Hynku, Viléme, Jarmilo na Emu!

16.11.2010 v 21:40 | Karma: 9,38