Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ulička Jacka Kerouaca

Když se řekne San Francisko, jeden si vybaví Golden Gate Bridge, druhý píseň Scotta McKenzie a třetí možná místa popsaná v literatuře.  Mám na mysli Sala Paradise alias Jacka Kerouaca - On The Road.   Na cestě jsem byl i já, náhoda tomu chtěla a první květnovou neděli loňského roku jsem okusil dění San Franciské uličky Jacka Kerouaca.

Na hranici městských čtvrtí Chinatown a North Beach, mezi ulicemi Grand Avenue a Columbus Avenue se nachází ulička Jacka Kerouaca. Ulička je dlouhá ani ne čtyřicet metrů a jméno literáta - jednoho z hlavních představitelů beatnické generace nese teprve od roku 2007, kdy byla dokončena její proměna. Slavnostně ji otevřel básník Lawrence Ferlinghetti spolu s radními města a místní duchovní ji vzápětí vysvětil. Ferlinghetti byl první, kdo už v roce 1988 s nápadem proměny uličky přišel. Dříve ulice údajně sloužila jako sklad kontejnerů odpadu, který tady zanechávaly náklaďáky, přivážející ryby do Čínské čtvrti. Bezmála dvacet let trvalo úsilí a práce na jejím zvelebení a proměně. Ulice dostala nové dekorativní prvky v podobě pouličních lamp, nových fasád domů a dlažbu, která je vyšperkovaná velkými žulovými kusy s citáty velikánů. Ze strany Čínské čtvrti jsou slova čínských básníků Li Po a také Konfucia. Ze strany North Beach čteme Johna Steibecka či Jacka Kerouaca. Při vstupu z Columbus Avenue lemuje uličku vpravo slavné nakladatelství a knihkupectví City Lights Bookstore, založené právě Lawrencem Ferlinghettim jako mateřský přístav beatnické generace básníků a literátů a nalevo neméně slavný bar Vesuvio, kde popíjel i Jack Kerouac.

Ulici se dnes říká Kerouac Alley a své kouzlo umocňuje vždy o sobotách a nedělích, kdy se zde sejde několik umělců, nabízejících svá výtvarná dílka. Mezi obrazy, fotografiemi a keramikou tu vládne příjemná atmosféra, mnohdy prokládaná básněmi velikánů. Lidé zde postávají, diskutují, vzpomínají a někde tam nahoře vše sledují ti, bez kterých by toto částečně opojné místo nebylo.  

V těchto dnech uplyne čtyřicet let ode dne (21. 10. 1969), kdy z tohoto světa odešel Jack Kerouac, ale jeho odvážné výpovědi, otevřenost a návrat k přírodě v jeho díle předávají pomyslnou štafetu dalším nespokojeným v hledání vnitřní svobody.

Budete-li se někdy procházet ulicemi San Franciska, nezapomeňte si projít uličku Jacka Kerouaca ...možná pak někde na výpadovce potkáte stopaře s báglem. Zastavte. Co když je to on ...dál stopuje a hledá...

 

 

Autor: Miroslav Ševčík | středa 21.10.2009 18:58 | karma článku: 16,12 | přečteno: 1604x
  • Další články autora

Miroslav Ševčík

Na svíčkové s Havlem

Má vzpomínka na pana Václava Havla z roku 2008 Bylo kolem poledne, čas oběda. Mé chuťové buňky měly ten den spoustu nápadů. Nemívám problém s žádným jídlem, ať je slané či sladké, ale rád si vyberu. Což takhle dát si špenát, zpíval svého času Jirka Schelinger. Já měl chuť na svíčkovou. Jo, svíčkovou, proč ne. Přicházím z Kearny Street přes Columbus Avenue. Něco tu nehraje, kdyby to byla Žitná nebo Osvoboditelů, zapadnu do první hospody a ..., jenže křižuji ulice města, kterému ze západu buší do pevniny Tichý oceán. Ano chystám se poobědvat v milovaném San Francisku.

18.12.2011 v 21:21 | Karma: 9,73 | Přečteno: 1027x | Diskuse| Společnost

Miroslav Ševčík

Z nuly na 1762 metrů.

„Mouro, už leze“, volám na ženu při ranní hodinové rozplavbě v Jadranu. Nejprve roztaví žár jen část hřebene Biokovského pohoří, pak několik paprsků olízne mohutnou vápencovou stěnu a vzápětí rozzáří oslnivé sluneční světlo vše okolo. One man-sun show trvá pouze pár vteřin. „Tak kdy?“ ptám se při výstupu na břeh. “Běž si sám...dělá se mi zle, už když vidím tu hrůzu od moře“, dostává se mi odpovědi.

30.8.2011 v 21:45 | Karma: 14,96 | Přečteno: 1071x | Diskuse| Fotoblogy

Miroslav Ševčík

Sázím na knihu.

Máme březen – měsíc knihy. Nechci popisovat, jak a kdy tento citát spatřil světlo světa. Každopádně, proč jen březen, původně rudě ideologický? V souvislosti s knihou nyní skloňujeme daň z přidané hodnoty. Můžou za to jen reformy?

3.3.2011 v 20:32 | Karma: 8,32 | Přečteno: 1147x | Diskuse| Společnost

Miroslav Ševčík

Plechová šelma slaví.

V těchto dnech, kdy v zemích českých vrcholí „klausiáda“, ve městě proslulém nejen jezerem s vodotryskem oslaví své kulatiny „Ečko“. Roku 1961 se světu poprvé ukázal na autosalonu v Ženevě Jaguár E–type. Tehdy, možná ani samotní tvůrci netušili, jak výjimečná plechová šelma vyjíždí do ulic. Krasavec se vyráběl v malých sériích až do roku 1975.

1.3.2011 v 19:32 | Karma: 8,34 | Přečteno: 1001x | Diskuse| Fotoblogy

Miroslav Ševčík

Hynku, Viléme, Jarmilo na Emu!

Region razovity slavi po svojemu...V den kdy uplynulo dvěstě let od narození K. H. Máchy vzdali v Ostravě hold tomuto básníkovi, herci, dramatikovi, výtvarníkovi a v neposlední řadě i cestovateli. Svérázný způsob oslavy zvolili organizátoři Klubu Fiducia víc než trefně. Byla to pouť z centra Ostravy na její nejvyšší uměle vytvořený kopec – haldu.

16.11.2010 v 21:40 | Karma: 9,38 | Přečteno: 1041x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Čínská armáda bude konat proti nezávislosti Tchaj-wanu, uvedl ministr obrany

2. června 2024  7:11

Čínská armáda bude konat „s rozhodností a sílou“, aby zajistila, že se Tchaj-wan nestane...

Zákon proti úhynu ryb. Všechny trubky svedené do řek se budou zapisovat

2. června 2024

Premium Rybáři si všimnou úhynu ryb v řece. Hasiči, zatímco havárii likvidují, na webové aplikaci vidí,...

Náš Den D. Jak se Čechoslováci v srdci Francie postavili divizi SS

2. června 2024

Premium Byla to nerovná bitva. Proti hrstce partyzánů stála elitní německá divize SS Das Reich na tancích...

Australský stát jmenoval tajemníka pro „pro změnu chování mužů“

1. června 2024  20:18

Guvernérka australského státu Viktoria Jacinta Allanová jmenovala poslance Tima Richardsona jako...

Jaké vitamíny brát v těhotenství? Poradíme vám, jak se rozhodnout.
Jaké vitamíny brát v těhotenství? Poradíme vám, jak se rozhodnout.

Každá budoucí maminka se snaží zajistit pro své miminko jen to nejlepší. GS Mamavit je komplexní multivitaminový doplněk, který je speciálně...

  • Počet článků 28
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1544x
...na světě je krásně, i když...

Seznam rubrik