Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zápisky šíleného řidiče

Jezdím si tak po našich silnicích, snažím se dodržovat Pravidla silničního provozu. Ovšem často narazím na nástrahy. A od čeho jsou nástrahy? Aby na nás číhaly…

Teď nemám na mysli nástrahy policejních radarů. Ani výstřelky velké části cyklistů i motorkářů, kteří si z neznámého důvodu chtějí ověřit svou domnělou nesmrtelnost. Jednak – jak jsem již uvedl – se snažím jezdit bezpečně a jednak jsou tu i horší věci.


Lituji například řidiče jedoucí po silnici pro motorová vozidla z Olomouce – směr Prostějov. Ty neznalé čekají náhle tyto značky:




Musí to být šok, zpomalit z rychlosti 130 km.h-1 na 50 km.h-1. Samozřejmě velice často za touto značkou je umístněný radar Policie ČR. To se ovšem už dá očekávat, ne? Přiznávám, že před touto značkou je ještě jedna a to Dej přednost v jízdě. Což ovšem přímo na silnici, kde se jede rychlostí 130 km.h-1  také nepotěší …


Další ,,lahůdkou“ je takováto křižovatka: 



Obrázek je z testů Ministerstva dopravy, který jsem neuměle upravil. Zeptám se vás rovnou: – kolikátý v pořadí pojede řidič růžového vozu? Pokud odpovíte – že pojede současně se žlutým autem – nemáte pravdu! Na této křižovatce (a projel jsem podobných už dost) je pouze značka Dej přednost v jízdě (P4) na tzv. vedlejší silnici. Tzv. proto – neboť ,,hlavní“ silnice není nijak označena! Nyní nám mohou nastat minimálně tři případy (zanedbáme žluté auto, které bude mít přednost tak jako tak):


-       Řidič fialového auta neví, že řidič auta přijíždějícího zprava má před sebou značku dej přednost v jízdě (často bývá za stromem, nebo může být přelepena jako neplatná) a bude tedy tomuto vozidlu dávat přednost. Řidič, který má před sebou značku P4 – musí samozřejmě dát přednost fialovému autu. Ani jeden z řidičů nepojede…


-       Řidič fialového auta zná místní poměry (jezdí zde často) a pojede jako první. Nic se nestane.


-       Řidič fialového auta zná místní poměry a pojede jako první. Netuší ovšem, že místní vandalové do pozdního rána oslavovali svatbu kamaráda a při cestě domů značku Dej přednost v jízdě vyvrátili. Leží pohozená daleko od vozovky a není z projíždějících automobilů vůbec vidět. Obě auta se srazí… Kdo bude viník? Dle mého skromného názoru úřad, který tak ,,duchaplně“ značky umístnil… Před soudem to ale bude asi jinak… Nechtěl bych být v kůži soudce a jednoho z řidičů odsoudit – asi by se mi spalo docela těžko.


Psal jsem dotaz i na Policii ČR, kde mi bylo sděleno, že o takto označených křižovatkách ví, že rozhodně nepřispívají k plynulosti provozu atd. … Kdo bude ale viník nehody, z výše uvedeného příkladu mi pro jistotu nenapsali.


Do třetice jsem si připravil tuto ,,soustavu“ značek:





Je to fotografováno v Brně. Dle mého názoru zde – zcela paradoxně – platí za těmito značkami zákaz stání pouze v dobu uvedenou na přenosné značce. Neboť tato má  přednost před pevnou. (Zákon o silničním provozu č.361/2000 Sb. § 76/4 ,,Přenosné dopravní značky jsou nadřazeny všem dopravním značkám.) Stálé platnosti zákazu stání by se teoreticky dosáhlo – pokud by přenosná značka byla umístněna za pevnou značkou. Samozřejmě výklad této ,,soustavy“  značek může být i jiný…


No uznejte, není to občas k zešílení…?


Šťastnou cestu 

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Miroslav Moravec | sobota 20.6.2009 16:31 | karma článku: 18,91 | přečteno: 1793x
  • Další články autora

Miroslav Moravec

Existuje u nás svoboda slova?

Občas čtu diskuse pod některým z článků. Často jsou názory některých našich občanů takové, že mi z nich běhá mráz po zádech a nechce se mi věřit, že by opravdu měl někdo takový názor.

16.6.2012 v 15:16 | Karma: 14,12 | Přečteno: 1018x | Společnost

Miroslav Moravec

Kdo chce být zdravý – jde na poštu

Trápí vás zdraví a zároveň děsí regulační poplatky? Chcete být zdrávi a cítit se svěže? Dle rady většiny lékařů je velmi zdravá procházka. A každý člověk by měl minimálně jednu denně absolvovat. Obzvláště potom svůj nápad doporučuji lidem s nízkým tlakem. Nač brát drahé léky na zvyšování krevního tlaku? (Spousta z nich má navíc vedlejší nežádoucí účinky!) Na České poště se vám krevní tlak zvedne okamžitě! Stačí pouze vejít dovnitř a podívat se na obrovskou frontu, která se táhne až ke dveřím. Výhodou také je, že sem můžete přijít v kteroukoliv denní dobu a množství lidí čekajících na poštovní služby bude pořád stejné.

12.3.2012 v 21:04 | Karma: 18,94 | Přečteno: 1007x | Společnost

Miroslav Moravec

Tak nám zabili chřipku…

Vědci objevili důkazy o existenci "netopýří“ chřipky, oznámil v pondělí v odborném článku americký časopis Proceedings of the National Academy of Sciences . Zvířata se živila ovocem a hmyzem, ale na lidi neútočila. Přesto vědci nevylučují možnost zprostředkovaného přenosu na člověka. Smísí-li se "netopýří" chřipka s běžnější formou, může podle CDC dojít k promíchání genů a vzniku nebezpečnější mutace – cituji z médií...

28.2.2012 v 12:00 | Karma: 18,54 | Přečteno: 1084x | Společnost

Miroslav Moravec

Feministky budou mít vlastní kupé

"Oddíl pro dámy nabízí ženám a dívkám jistotu, pocit bezpečí a dostatek informací o průběhu cesty. Některým ženám není příjemné sedět v uzavřeném prostoru s muži," vysvětlil nám mluvčí drah Petr Šťáhlavský.

8.2.2012 v 17:43 | Karma: 19,96 | Přečteno: 1051x | Cestování

Miroslav Moravec

Slepice v České televizi

Čím to asi bude...? Už se nemohu dívat ani na večerní zprávy na ČT1. Kdysi ještě částečně přinášející nějaké informace, dnes snůška bulváru... Délka pořadu se prodloužila, ale informací není víc. Pouze se prodloužily některé komentáře a to často o věcech, které většinu lidí těžko budou zajímat. Navíc některé reportáže se s menší obměnou opakují i několik dnů za sebou, aniž by zazněla nějaká nová informace. Nemluvě o tom, že jsou často nepřesné, tedy i nehodnověrné.

26.1.2012 v 14:21 | Karma: 23,55 | Přečteno: 1655x | Média
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

V Kladně hořel sklad olejů a autodílů, škoda se odhaduje na desítky milionů

16. května 2024  12:31,  aktualizováno  19:35

V kladenské ulici Železničářů ve čtvrtek hořela průmyslová hala se skladem olejů a autodílů. U...

Španělská levice chce zablokovat zbraně do Česka. Tvrdí, že je získá Izrael

16. května 2024  19:03

Španělská levicová aliance Sumar, která je součástí vládní koalice, chce zablokovat v přístavu...

Premiér nesmí ochranku zaskočit, říká Ficův předchůdce. Její výměnu by zvážil

16. května 2024  18:41

Premium Atentát na slovenského premiéra mohou někteří politici využít ve svůj prospěch, řekl v rozhovoru...

V laboratoři Zentivy unikla nebezpečná chemikálie, likvidovali ji hasiči

16. května 2024  17:35,  aktualizováno  18:19

Pražští hasiči ve čtvrtek odpoledne zasahovali v chemické laboratoři v Dolních Měcholupech v ulici...

Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA

Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...

  • Počet článků 51
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2632x
Jsem pravicově zaměřený chovatel zvířat. Zajímající se o vše kolem nás.