Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

I takoví lidé rozhodují o našem osudu…

Asi by bylo těžké vyloučit část obyvatel kterékoliv demokratické země z voleb. A to ,,pouze“ na základě jejich omezeného myšlení. Musíme se ale potom smířit s tím, že o našem osudu budou rozhodovat i lidé, kteří k tomu nemají nejmenší předpoklady. Tito lidé si dají namluvit prakticky cokoliv od kohokoliv.

Bohužel většina těchto našich spoluobčanů chodí často pravidelně k volbám. A volí – ať už podle svého často zkresleného názoru, nebo za úplatu. Obojího jsme častými svědky. Naopak velké procento lidí, kteří by mohli rozhodovat kvalifikovaně – k volbám nejde. Výsledek voleb je potom velmi, velmi zkreslený. Samozřejmě – každý být chytrý nemůže. (Stejně jako nemůže být každý umělcem, sportovcem, nebo manuálně zručným pracovníkem, atd.) A většina lidí se živí tím co umí a čemu rozumí. A stejné by to mělo být i u voleb…

Před pár dny jsem četl na internetu článek, který uváděl nekalé praktiky lichvářů na našich občanech ve finanční nouzi. Zde se může čtenář dozvědět, kolik obyvatel má zcela podprůměrnou inteligenci a podepíše cokoliv!

Já se tomu ani nedivím. Často vidím, jak se lidé chovají minimálně diskutabilně. Už několikrát jsem viděl, jak si lidé ,,uzamknou“ kolo takto:

Bydlím blízko tohoto místa. Trochu mi to připomíná dřívější reklamní slogan. Pokud ho trochu upravím – zněl by takto: ,,Stačí kolo pozvednout a jít…“ Už se mi to podařilo vyfotit i zhruba před měsícem. Poslal jsem fotku kamarádům. Někteří mi odepsali, že si asi majitel kolo chtěl pouze zajistit proti pádu. Dnes jsem však viděl majitelku kola ,,přímo v akci“. Byla středního věku. Přijela, sesedla z něj, opřela ho. Vzala zámek a neuvěřitelně dlouho s ním zkoušela – kde a jak kolo uzamknout. Bylo vidět, jak usilovně přemýšlí. Následně se rozhodla pro možnost – jak je zachycena na fotografii a spokojeně odešla do blízkého nehtového studia… Co dodat?

Jak si takový člověk může prostudovat smlouvu o úvěru? A jak může rozhodovat ve volbách? V prvním případě aspoň rozhoduje pouze o sobě. Ve druhém ale o celém národě!

Jak situaci řešit? Provádět testy inteligence a dle jejich výsledku připouštět voliče k volbám je asi zcela nereálné. Dle mého názoru jediné částečné řešení tohoto problému je povinná účast ve volbách u každého občana s volebním právem. A tím zajistit aby volili i lidé, kteří mají soudnost. Navíc by to vytvořilo skutečný obraz o podpoře jednotlivých stran mezi voliči. Prakticky si to představuji jednoduše. Lidé by odvolili doma – prostřednictvím počítače a internetu. Kdo by k němu neměl přístup, volil by ve volební místnosti. V té by bylo také několik počítačů. Zajistila by se zde jedna důležitá věc. Systém by neumožnil odeslání neplatného – tedy většinou chybně vyplněného hlasu. Tím by se jednak zamezilo úmyslné obcházení povinné účasti ve volbách, ale také neúmyslné špatné vyplnění hlasovacích lístků a propadnutí hlasu. (Za neúčast u voleb by hrozila vysoká pokuta, respektive krátké odnětí svobody – pro ty, kteří by ji odmítli zaplatit).

Myslíte si, že je tato možnost nereálná? Není – vždyť na podobném principu fungovalo letošní sčítání lidu. A dle mého názoru volby jsou mnohem důležitější, než diskutabilní statistika o obyvatelích…

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Miroslav Moravec | středa 25.5.2011 7:52 | karma článku: 23,77 | přečteno: 2180x
  • Další články autora

Miroslav Moravec

Existuje u nás svoboda slova?

Občas čtu diskuse pod některým z článků. Často jsou názory některých našich občanů takové, že mi z nich běhá mráz po zádech a nechce se mi věřit, že by opravdu měl někdo takový názor.

16.6.2012 v 15:16 | Karma: 14,12 | Přečteno: 1018x | Společnost

Miroslav Moravec

Kdo chce být zdravý – jde na poštu

Trápí vás zdraví a zároveň děsí regulační poplatky? Chcete být zdrávi a cítit se svěže? Dle rady většiny lékařů je velmi zdravá procházka. A každý člověk by měl minimálně jednu denně absolvovat. Obzvláště potom svůj nápad doporučuji lidem s nízkým tlakem. Nač brát drahé léky na zvyšování krevního tlaku? (Spousta z nich má navíc vedlejší nežádoucí účinky!) Na České poště se vám krevní tlak zvedne okamžitě! Stačí pouze vejít dovnitř a podívat se na obrovskou frontu, která se táhne až ke dveřím. Výhodou také je, že sem můžete přijít v kteroukoliv denní dobu a množství lidí čekajících na poštovní služby bude pořád stejné.

12.3.2012 v 21:04 | Karma: 18,94 | Přečteno: 1007x | Společnost

Miroslav Moravec

Tak nám zabili chřipku…

Vědci objevili důkazy o existenci "netopýří“ chřipky, oznámil v pondělí v odborném článku americký časopis Proceedings of the National Academy of Sciences . Zvířata se živila ovocem a hmyzem, ale na lidi neútočila. Přesto vědci nevylučují možnost zprostředkovaného přenosu na člověka. Smísí-li se "netopýří" chřipka s běžnější formou, může podle CDC dojít k promíchání genů a vzniku nebezpečnější mutace – cituji z médií...

28.2.2012 v 12:00 | Karma: 18,54 | Přečteno: 1084x | Společnost

Miroslav Moravec

Feministky budou mít vlastní kupé

"Oddíl pro dámy nabízí ženám a dívkám jistotu, pocit bezpečí a dostatek informací o průběhu cesty. Některým ženám není příjemné sedět v uzavřeném prostoru s muži," vysvětlil nám mluvčí drah Petr Šťáhlavský.

8.2.2012 v 17:43 | Karma: 19,96 | Přečteno: 1051x | Cestování

Miroslav Moravec

Slepice v České televizi

Čím to asi bude...? Už se nemohu dívat ani na večerní zprávy na ČT1. Kdysi ještě částečně přinášející nějaké informace, dnes snůška bulváru... Délka pořadu se prodloužila, ale informací není víc. Pouze se prodloužily některé komentáře a to často o věcech, které většinu lidí těžko budou zajímat. Navíc některé reportáže se s menší obměnou opakují i několik dnů za sebou, aniž by zazněla nějaká nová informace. Nemluvě o tom, že jsou často nepřesné, tedy i nehodnověrné.

26.1.2012 v 14:21 | Karma: 23,55 | Přečteno: 1655x | Média
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Další útok na německé politiky. Někdejší primátorku napadli zezadu v knihovně

8. května 2024  12:47

Někdejší primátorku Berlína Franzisku Giffeyovou ve středu napadl útočník, těžkým předmětem ji...

VIDEO: Jiskry a dým. Boeing s poruchou podvozku dosedl v Istanbulu na „čumák“

8. května 2024  12:41

Nákladní letadlo Boeing společnosti FedEx Airlines ve středu přistálo na istanbulském letišti bez...

Protiruská hysterie, odmítla Moskva zapojení do žhářského útoku v Londýně

8. května 2024  12:39

Ruské ministerstvo zahraničí ústy své mluvčí Mariji Zacharovové odmítlo jakýkoliv podíl na...

USA pozastavily dodávky zbraní Izraeli. Nechtějí dál zvyšovat počty obětí

8. května 2024  10:51,  aktualizováno  12:17

Administrativa amerického prezidenta Joe Bidena pozastavila dodávku tisíců zbraní do Izraele, a to...

  • Počet článků 51
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2632x
Jsem pravicově zaměřený chovatel zvířat. Zajímající se o vše kolem nás.