I takoví lidé rozhodují o našem osudu…

Asi by bylo těžké vyloučit část obyvatel kterékoliv demokratické země z voleb. A to ,,pouze“ na základě jejich omezeného myšlení. Musíme se ale potom smířit s tím, že o našem osudu budou rozhodovat i lidé, kteří k tomu nemají nejmenší předpoklady. Tito lidé si dají namluvit prakticky cokoliv od kohokoliv.

Bohužel většina těchto našich spoluobčanů chodí často pravidelně k volbám. A volí – ať už podle svého často zkresleného názoru, nebo za úplatu. Obojího jsme častými svědky. Naopak velké procento lidí, kteří by mohli rozhodovat kvalifikovaně – k volbám nejde. Výsledek voleb je potom velmi, velmi zkreslený. Samozřejmě – každý být chytrý nemůže. (Stejně jako nemůže být každý umělcem, sportovcem, nebo manuálně zručným pracovníkem, atd.) A většina lidí se živí tím co umí a čemu rozumí. A stejné by to mělo být i u voleb…

Před pár dny jsem četl na internetu článek, který uváděl nekalé praktiky lichvářů na našich občanech ve finanční nouzi. Zde se může čtenář dozvědět, kolik obyvatel má zcela podprůměrnou inteligenci a podepíše cokoliv!

Já se tomu ani nedivím. Často vidím, jak se lidé chovají minimálně diskutabilně. Už několikrát jsem viděl, jak si lidé ,,uzamknou“ kolo takto:

Bydlím blízko tohoto místa. Trochu mi to připomíná dřívější reklamní slogan. Pokud ho trochu upravím – zněl by takto: ,,Stačí kolo pozvednout a jít…“ Už se mi to podařilo vyfotit i zhruba před měsícem. Poslal jsem fotku kamarádům. Někteří mi odepsali, že si asi majitel kolo chtěl pouze zajistit proti pádu. Dnes jsem však viděl majitelku kola ,,přímo v akci“. Byla středního věku. Přijela, sesedla z něj, opřela ho. Vzala zámek a neuvěřitelně dlouho s ním zkoušela – kde a jak kolo uzamknout. Bylo vidět, jak usilovně přemýšlí. Následně se rozhodla pro možnost – jak je zachycena na fotografii a spokojeně odešla do blízkého nehtového studia… Co dodat?

Jak si takový člověk může prostudovat smlouvu o úvěru? A jak může rozhodovat ve volbách? V prvním případě aspoň rozhoduje pouze o sobě. Ve druhém ale o celém národě!

Jak situaci řešit? Provádět testy inteligence a dle jejich výsledku připouštět voliče k volbám je asi zcela nereálné. Dle mého názoru jediné částečné řešení tohoto problému je povinná účast ve volbách u každého občana s volebním právem. A tím zajistit aby volili i lidé, kteří mají soudnost. Navíc by to vytvořilo skutečný obraz o podpoře jednotlivých stran mezi voliči. Prakticky si to představuji jednoduše. Lidé by odvolili doma – prostřednictvím počítače a internetu. Kdo by k němu neměl přístup, volil by ve volební místnosti. V té by bylo také několik počítačů. Zajistila by se zde jedna důležitá věc. Systém by neumožnil odeslání neplatného – tedy většinou chybně vyplněného hlasu. Tím by se jednak zamezilo úmyslné obcházení povinné účasti ve volbách, ale také neúmyslné špatné vyplnění hlasovacích lístků a propadnutí hlasu. (Za neúčast u voleb by hrozila vysoká pokuta, respektive krátké odnětí svobody – pro ty, kteří by ji odmítli zaplatit).

Myslíte si, že je tato možnost nereálná? Není – vždyť na podobném principu fungovalo letošní sčítání lidu. A dle mého názoru volby jsou mnohem důležitější, než diskutabilní statistika o obyvatelích…

Autor: Miroslav Moravec | středa 25.5.2011 7:52 | karma článku: 23,77 | přečteno: 2180x
  • Další články autora

Miroslav Moravec

Existuje u nás svoboda slova?

16.6.2012 v 15:16 | Karma: 14,12

Miroslav Moravec

Tak nám zabili chřipku…

28.2.2012 v 12:00 | Karma: 18,54

Miroslav Moravec

Slepice v České televizi

26.1.2012 v 14:21 | Karma: 23,55