Pacient Česká republika ... Po vyšetření doktorem ekonomie

Zásadní problémy zdraví české ekonomiky v souvislostech současné situace krize kolem nákazy COVID-19, ale též pojmenování problémů strukturálních a mnohem starších. 

PACIENT ČESKÁ REPUBLIKA ..... PO VYŠETŘENÍ DOKTOREM EKONOMIE

V tomto článku si vypůjčím lékařskou terminologii, pacientem je naše ekonomika, která v tuto chvíli zažívá jedno z nejhorších období v novodobých dějinách.

Rodinná anamnéza: pokud bychom na Evropskou unii měli pohlížet jako na naši společnou rodinu, tak si musíme bohužel přiznat, že naprosto selhala. V kritické chvíli se naopak ukázalo, že jednotlivé státy se silně individualizují a EU jako hlava rodiny je velmi slabá a neakceschopná.

Osobní anamnéza: současný stav v České republice není vůbec dobrý, vláda sice předložila návrhy na podporu ekonomiky a firem, nicméně jedná se o nekoncepční a pomalé kroky, na které pacient nemůže v tuto chvíli příliš spoléhat.

Diagnóza: Ekonomika trpí zpomalením, v některých odvětvích dokonce i zastavením své činnosti. Předpokládá se navíc zhoršení, kdy recese přejde do ekonomické krize. Pacient je zatím ještě ve stavu bdělosti a jeho životní funkce nejsou poškozené, ale pokud se včas a rychle nepřijmou potřebná opatření, tak dojde ke kolapsu celého organismu.

Terapie: nejdůležitější bod k uzdravení, při nevhodně zvolených postupech totiž hrozí mnohonásobné zhoršení stavu pacienta. Terapie je rozdělena do tří následujících bodů, přičemž jeden okruh opatření se neobejde bez druhého.

  • ekonomická opatření: rychlá a efektivní podpora firem a živnostníků, dramatické snížení daní a jejich efektivní výběr, transparentní legislativa a omezení byrokracie, změna orientace ekonomiky z montovny na stát schopných lidí, oplývajících patřičnými znalostmi, soukromé vlastnictví jako nedotknutelné právo, vedoucí k ekonomické prosperitě, podpora firem v oblasti vývoje a inovací
  • sociální opatření: funkční a kvalitní infrastruktura, školství založené na skutečném vzdělávání, nikoli na inkluzi, důstojnou podporu starých a handicapovaných spoluobčanů, důraz na rodinné hodnoty a s tím související rozvoj výstavby nových bytů
  • národní opatření: připravenost na mimořádné situace včetně kvalitního krizového řízení, soběstačnost výroby v klíčových oblastech a v energetice, návrat k původní české krajině včetně její ochrany a péče o životní prostředí bez ekoteroristických nátlakových skupin, dobré vztahy se sousedními státy, ale zároveň s možností ochrany hranic v případě potřeby

Závěr: Následující dny a týdny budou pro pacienta zásadní, pokud bude vše směřovat k výše uvedeným terapeutickým postupům, je velká šance na úplné uzdravení a dokonce i zlepšení stavu než jaký byl před nemocí. Doufám, že lékaři naší ekonomiky najdou dost odvahy zvolit účinnou terapii, protože pokud pacient zemře, jeho smrt se dotkne nás všech a to velmi citelně. Pokud vláda zareaguje prostřednictvím včasných, efektivních a dostatečně rozsáhlých opatření, je možné pacienta stabilizovat. A nezapomeňte: čeká nás největší ekonomický růst v dějinách, buďme na něj připraveni jako ekonomika pružná, inovativní a plná skvělých lidí a firem. Držte se!

 

Autor: Miroslav Křížek | neděle 22.3.2020 10:15 | karma článku: 27,54 | přečteno: 1141x
  • Další články autora

Miroslav Křížek

Ekonomický odhad roku 2022

16.12.2021 v 7:08 | Karma: 32,86

Miroslav Křížek

Zase ta zatracená inflace

23.9.2021 v 7:11 | Karma: 29,12