Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ukončete diskriminaci Romů! I my chceme žít důstojně!

13.05.2013 se konal v Letech u Písku pietní akt, při kterém jsme si připomněli romské obětě nacismu. Můj proslov zde vkládám v plném znění.   


Chtěl bych z tohoto místa kondolovat pozůstalým a poděkovat všem, kteří sem v tomto duchu měřili cestu a zároveň popřát všem Romům O del amen mi hádinel.

Dnes opět stojíme na tomto místě, při tomto památníku romského holocaustu, abychom si připomněli, co dokáže způsobit pouhá odlišnost v barvě pokožky, v kombinaci s pocitem nadřazenosti národa. Tu nadřazenost symbolizuje i nedaleký prasečák, z něhož cítíme ostrý závan, který je „nedobytnou pevností“ postavenou z anticiganismu.

Stojíme zde ale hlavně proto, abychom nezapomněli, protože přímých potomků a pamětníků ubývá a dnešní generace zapomíná a přehlíží hrůzy z minulosti. Ty by měly sloužit pro výuku, příklad a poučení - a tím naši civilizaci posouvat kupředu. Měli bychom proto pozorněji vnímat i tu část dějin, v nichž došlo téměř k vyhlazení Romů v Evropě a eliminovat jakýkoliv současný pokus o zvyšování antipatie vůči Romům, (zejména médii a extrémistickými skupinami), která ve společnosti dosahuje maximálních kritických hodnot.

Mrzí mne taky naše romská nejednota, například když slyším, že někteří moravští (původní) Romové alibisticky tvrdí, že slovenští (původní) Romové brání jejich integraci! V jejich podání - a z historického hlediska - pochopitelně integrace znamená vzdát se romství, svého jazyka, kultury, svébytnosti. Zkrátka měli bychom zapomenout na své předky a původ. Podle tohoto vzorce bychom se měli asimilovat! No to už, ale nebudeme Romové.

Nemyslím si, že zrovna tohle je cesta integrace (nebo dnes spíše můžeme mluvit o inkluzi). Nemyslím si, že zrovna proto se do této oblasti investují peníze. A pokud ano, tak chápu, proč jsou mnohdy vynaloženy neúčelně. Protože Romové neparticipují na integraci, a nepředstavují si ji tak, jak je jim vnucována bez jejich účasti a podílu na tvorbě její podoby. Romové by měli být zastoupeni ve všech rozhodovacích procesech, ovšem ne prospěcháři bez podpory zdola, sloužících vládě jako alibi pro zahraničí, jako je tomu dnes! Pokud se chceme posunout dál, musíme se my Romové emancipovat a přijmout odpovědnost před našimi potomky. Musíme přijmout odpovědnost jako celek v zájmu všech a celého národa.

V první řadě bychom si měli uvědomit, v čem spočívá problém. Problémem nejsou slovenští Romové. Ti zde přicházeli v dobré víře za lepšími životními podmínkami, stejně tak, jako ti původní a lidé z jiných národů. Problém má sociální původ, počínajíc nízkou úrovni vzdělanosti, nezaměstnaností, finanční negramotností a v neposlední řadě v neadekvátním a segregovaném bydlení.

Tyto problémy znásobuje společenská nevraživost, vzniklá ze zažitých stereotypů, z medializace Romů pouze v negativním světle, z ostrakizace - to vše znemožňuje Romům pružně reagovat v prostředí tržního hospodářství, což je pro ně demotivující. Je proto častým jevem, že Romové jsou odmítaní, jako uchazeči o zaměstnání. Neděje se tak jen v soukromém sektoru, ale i tam, kde bychom se s rasismem neměli setkávat. Uvedu osobní zkušenost: 

Když jsem loni procházel městy, všímal jsem si, že na veřejné službě, kterou Ústavní soud v listopadu označil za „nucené práce“, pracovali v reflexních vestách převážně Romové, i když ti tvoří necelou 1/3 pobíratelů dávek životního či existenčního minima, z celkem asi 150 000 lidí.

Dnes, když je stejná forma práce dotovaná a tudíž i placená, jsou však Romští uchazeči u výběrového řízení na veřejně prospěšné práce často neúspěšní. V Postoloprtech jsem se zašel zeptat na důvod. Tajemnice města mi odpověděla, že úřad práce jako donátor stanovil takové podmínky na uchazeče, na které Romové nedosahovali. Přestože v době, kdy pracovali zadarmo, bylo město s prací Romů spokojeno! Pak mi sdělila, aby si Romové sestavili partu a šli pracovat zadarmo, protože se jen povalují a ona jim to platí ze svých daní.

Tohle mi řekla úřednice, která patří do skupiny 1 100 000 státních zaměstnanců a 250 000 úředníků, placených z daní nás všech. To je 40 úředníků na každého i nově narozeného občana. V tom vidím problém zase já. To je skutečná zátěž pro státní rozpočet. Problém vidím taky v tom, že i když je to možné - a bylo to v silách tajemnice města - tak Romům není umožněno přispívat do důchodového pojištění a tak v budoucnu nebudou mít nárok na žádný důchod a důstojný život ve stáří.

Toto se nedá chápat jinak, než že rasismus a anticiganismus je zakořeněn na všech příčkách společnosti a samozřejmě vede až do nejvyšších pater politiky, právě na ta místa, z nichž by měl být eliminován, a kde by vůbec neměl existovat!
Proto z tohoto místa prosím a vyzývám občany: ukončete diskriminaci Romů! I my chceme žít důstojně!

Miroslav Kováč, sdružení o.s.FORUM, Strana rovných příležitostí


 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Miroslav Kováč | úterý 14.5.2013 18:00 | karma článku: 11,39 | přečteno: 3161x
  • Další články autora

Miroslav Kováč

Zeman chce znovuotevřít koncentrační tábory pro Romy

Prezident Miloš Zeman přijel 24. září 2018 s manželkou Ivanou na třídenní návštěvu Olomouckého kraje. Během ní se v Kojetíně setkal s občany, kde se tvrdě pustil do Romů.

25.9.2018 v 18:24 | Karma: 44,69 | Přečteno: 32805x | Diskuse| Politika

Miroslav Kováč

Čekali jsme, že to někdo vyřeší ...

Dnes jsem se účastnil demonstrace proti rasismu a násilí v Praze, kterou pořádalo Khamoro o.p.s.. Nutno říct, že účastníků bylo docela málo, vzhledem k očekávání, nicméně bylo tam dostatek lidí, přestože skutečně silně mrzlo.

17.3.2018 v 22:26 | Karma: 25,45 | Přečteno: 5035x | Diskuse| Politika

Miroslav Kováč

Smrt v žatecké Pizzerii

V posledních dnech se topím v reakcích, přinášejících různé pohledy na smrt sedmadvacetiletého Roma, otce dvou dětí, která nastala důsledkem incidentu v žatecké Pizzerii, za dosud nevyjasněných okolností.

22.10.2016 v 23:23 | Karma: 29,32 | Přečteno: 13207x | Diskuse| Společnost

Miroslav Kováč

Janáčková-bez Romů se neobejdu

Bývalá senátorka a dlouholetá starostka ostravského obvodu Mariánské Hory Liana Janáčková, známá především svým (navenek) extrémistickým postojem vůči romské menšině, opět kandiduje ve volbách v roce 2016 do Senátu.

25.9.2016 v 23:43 | Karma: 15,75 | Přečteno: 1090x | Diskuse| Politika

Miroslav Kováč

Komunista smrad necítí

Do kauzy koncentračního tábora v Letech u Písku se vložil jeden z "nejpovolanějších" historiků na dané téma, odkojenec marxismu-leninismu Prof. PhDr. Jan Rataj, CSc.

7.9.2016 v 23:55 | Karma: 21,02 | Přečteno: 1479x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Část farmářů odškodníme. Další protesty jsou podpásovka, řekl Výborný

12. května 2024  12:57,  aktualizováno  13:10

Pěstitelům, kteří neměli pojištění proti mrazům, bude stát krátit kompenzace o polovinu. V pořadu...

Ukrajina z Charkovské oblasti evakuovala čtyři tisíce lidí, Rusko hlásí úspěšné tažení

12. května 2024

Sledujeme online Z pohraničních částí ukrajinské Charkovské oblasti, která čelí ruské ofenzivě, úřady evakuovaly...

V Belgorodu se zhroutil obytný dům, podle úřadů po ukrajinském útoku

12. května 2024  11:48,  aktualizováno  12:44

Sledujeme online V ruském Belgorodu se částečně zhroutila vícepodlažní obytná panelová budova. Nejméně sedm lidí...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

  • Počet článků 65
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2277x
Jsem občan, kterému není lhostejný současný stav.

Seznam rubrik