Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Krupka - ukázka neoliberalismu

Dne 09. 04. 2011 se uskutečnil v Krupce na Teplicku mítink Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS), která byla svolavatelem pod názvem „Pochod za Patrika“. Tento mítink byl namířený proti rozsudku Pražského vrchního soudu, který snížil pachateli trest na polovinu. Ušlechtilý účel a souhlasím se záměrem, ovšem před uvedeným soudem! Co mě, ale nepřekvapuje je, že se toto "ušlechtilé" shromáždění hned po úvodních projevech odchýlilo od původního záměru a dále se neslo v duchu cílených projevů proti menšinám, přesněji proti Romům obecně a proměnilo se v předvolební kampaň.

Projev lídra DSSS:

„Vždyť jak je možné, že když jde příslušník nepřizpůsobivé menšiny na sociální úřad, dostane podporu, tu má několik let, 10 let a více nepracoval, nikdo se po tom nepídí, nikoho to nezajímá, a když VY se dostanete do problému a musíte požádat o pomoc sociální úřady, tak jste nuceni projít takovouto ponižující procedurou, kde Vám zmapují majetek, a pokud něco máte, tak to musíte prodat a pak se s vámi můžou bavit.

„ Nebo jak je možné, že je tady příslušníkům nepřizpůsobivé menšiny vypočítáván důchod z průměrné mzdy ČR, Normální občan má předci důchod vypočítáván podle toho, kolik má odpracovaných let a v jaké výši měl mzdové příjmy. To je přece logické. Najednou tady dochází k tomu, že ti, kteří třeba celý život nepracovali, tak mají vyšší důchod než ti, kteří se celý život poctivě dřeli.

„Prodají si byty, vrátí se, honem běží na úřad, aby dostali byt nový, pokud ho nedostanou, vykřikují slova o rasismu, xenofobii, jak jsou tady utiskováni. Pak je to samozřejmě nenutí chodit do práce. Za takového zkorumpovaného liberálního režimu nemůžeme čekat, že dojde ke zlepšení stavu.“

Byl jsem svědkem toho, když mi lidé posílali zprávy o tom, že například příslušníci menšin jdou do lékárny s receptem, k tomu mají jakési dobrozdání ze sociálního úřadu, nafasují léky, které samozřejmě nemusí platit. Všichni my ostatní si musíme zaplatit pomalu acilpirín i přesto, že jsme odváděli nemalé prostředky do zdravotního pojištění, ale nikoho to vůbec nezajímá.“

Tímto způsobem se předseda politické strany DSSS snaží zviditelnit, aniž by si uvědomoval, že veřejně vyvolává, vytváří nebo vnucuje pocit lidem, občanům, že Romové jako celek jsou v ČR zvýhodňováni nebo protěžováni. Zákony ČR se údajně vůči Romům neuplatňují, včetně zákona č. 111/2006 Sb., o pomoci v hmotné nouzi, protože údajně plošně zneužívají sociální dávky, které pobírají rozdílnou formou jako majoritní část populace, nebo jsou nějakým způsobem, ne li rozdílným neznámým zákonem upraveným jen pro Romy zvýhodněni ve výpočtu důchodů, kterým se uplatňuje dvojí přístup, přestože počet nezaměstnaných občanů v ČR je dvojnásobný celkovému počtu Romů. Romové jsou podle slov lídra DSSS zvýhodňováni při nákupu léků a to jen na základě barvy pleti.

Ve svých projevech kriminalizuje Romy plošně, vytváří obavu a strach z menšin. Romové jsou plošně nazvaný „cikánskými parazity“,„nepřizpůsobivou menšinou“. Jsou vykreslováni jako něco podřadného, někoho z koho lidé musí mít strach, kdo ohrožuje celistvost státu. Ohrožují svojí přítomností bezpečnost, zdraví a majetek majoritní částí populace. Tímto paušalizujícím způsobem provolává po občanské nesnášenlivosti a to i tím, že tento státní aparát údajně zvýhodňování Romů jen přihlíží, nebo dokonce vybízí úředníky, aby přistupovali k Romům odlišně.

Tyto účelně laděné proti-Romské projevy směřují k jedinému: Rozdělit společnost, občany ČR na dva tábory, kde první (majorita) jsou slušní (normální) a druzí (Romové) jsou nepřizpůsobivá menšina nebo paraziti, kteří mají údajně výhody na úkor majority, což u majority vytváří podjatost vůči Romům.

Tuhle podjatost a vysokou společenskou nebezpečnost proto spatřuji také ve výběru a povolením trasy pochodu DSSS, která vedla městskou částí obydlenou převážně Romy, přičemž byli provolávány hesla „cikáni do práce“, „Češi pojďte s náma“ „Nic než národ“ „My jsme tady doma“. Čím si kdo zasloužil domov? Kdo tvoří národ? Romové nemají vlastnický vztah a morální právo stejně, jako všichni ostatní? Jsou Romové vyňaty z Ústavy?

Tyhle hesla byli provolávané za asistence PČR, přesto, že jsou v přímém rozporu s MSLP  a zásadami vyhlášených v Chartě Organizace spojených národů. ČR je vázáná Mezinárodní úmluvou o odstranění všech forem rasové diskriminace, článek4. Toto se rovněž neslučuje se shromažďovacím zákonem. Úřad je povinen zabývat se skutečným účelem shromáždění, a pokud dojde k závěru, že skutečný účel shromáždění odporuje ustanovení § 10 odst. 1/a) shromažďovacího zákona, je povinen jej zakázat.

Česká Republika má označit takové jednání, jako je např. podněcování k rasové diskriminaci nebo podpora a účast v organizaci zaměřené na rasovou diskriminaci, za trestný čin. Stejně tak nás zavazuje nedovolit celostátním ani místním veřejným orgánům nebo institucím podporovat nebo podněcovat rasovou diskriminaci. Tohle vše se ale na tomto mítinku událo, za asistence PČR.

Mezi demokratické principy patří nepochybně i zásada, podle níž jsou lidé svobodní a rovní v důstojnosti i v právech, mezi základní principy demokratické společnosti patří nedotknutelnost osoby, právo na zachování lidské důstojnosti, právo na to zvolit si národnost s tím, že příslušnost k jakékoliv národnosti nebo etnické menšině nesmí být nikomu na újmu. Každý, kdo chce realizovat právo shromažďovací, musí respektovat základní principy a svobody dalších subjektů.

Přesto průvod vedl částí obydlenou převážně Romy, v obytné zóně, kde se nacházeli rodiny s dětmi, které byli svědky, jak průvodu a provolávaní rasistických hesel, tak rozhánění protidemonstrace PČR přímo v této lokalitě, před zraky dětí, za použití pyrotechniky, což negativně vplývá na jejich zdravý vývoj a duševní rozpoložení, vyvolává strach a obavu o jejich životy ze strany přívrženců DSSS, ale i PČR a to i v dětech!

Když to všechno sečtu, připadám si jako v absursitáně. EU přispívá miliardy Eur ČR pro urychlenou integraci Romů do společnosti, avšak Česká vláda nedokáže vymoci zákony po svých občanech, které jen tak mimochodem ta sama vláda ratifikovala, navrhla a schválila. Myslím si, že je načase se zeptat, na co vůbec čerpá ČR peníze z Eurofondů, když dovolí kdekomu porušovat zákony a umožňuje kdejakým pochybným subjektům (DSSS nástupkyně rozpuštěné DS) rozvíjet dezintegrační, bezduchou a bezprecedentní politiku.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Miroslav Kováč | pátek 15.4.2011 21:35 | karma článku: 28,82 | přečteno: 8548x
  • Další články autora

Miroslav Kováč

Zeman chce znovuotevřít koncentrační tábory pro Romy

Prezident Miloš Zeman přijel 24. září 2018 s manželkou Ivanou na třídenní návštěvu Olomouckého kraje. Během ní se v Kojetíně setkal s občany, kde se tvrdě pustil do Romů.

25.9.2018 v 18:24 | Karma: 44,69 | Přečteno: 32805x | Diskuse| Politika

Miroslav Kováč

Čekali jsme, že to někdo vyřeší ...

Dnes jsem se účastnil demonstrace proti rasismu a násilí v Praze, kterou pořádalo Khamoro o.p.s.. Nutno říct, že účastníků bylo docela málo, vzhledem k očekávání, nicméně bylo tam dostatek lidí, přestože skutečně silně mrzlo.

17.3.2018 v 22:26 | Karma: 25,45 | Přečteno: 5035x | Diskuse| Politika

Miroslav Kováč

Smrt v žatecké Pizzerii

V posledních dnech se topím v reakcích, přinášejících různé pohledy na smrt sedmadvacetiletého Roma, otce dvou dětí, která nastala důsledkem incidentu v žatecké Pizzerii, za dosud nevyjasněných okolností.

22.10.2016 v 23:23 | Karma: 29,32 | Přečteno: 13207x | Diskuse| Společnost

Miroslav Kováč

Janáčková-bez Romů se neobejdu

Bývalá senátorka a dlouholetá starostka ostravského obvodu Mariánské Hory Liana Janáčková, známá především svým (navenek) extrémistickým postojem vůči romské menšině, opět kandiduje ve volbách v roce 2016 do Senátu.

25.9.2016 v 23:43 | Karma: 15,75 | Přečteno: 1090x | Diskuse| Politika

Miroslav Kováč

Komunista smrad necítí

Do kauzy koncentračního tábora v Letech u Písku se vložil jeden z "nejpovolanějších" historiků na dané téma, odkojenec marxismu-leninismu Prof. PhDr. Jan Rataj, CSc.

7.9.2016 v 23:55 | Karma: 21,02 | Přečteno: 1479x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Experta Antoše srazilo auto. Je mimo ohrožení života, MS komentovat nebude

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  19:07

Hokejový expert České televize Milan Antoš už na domácím světovém šampionátu komentovat nebude. V...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Ženíšek prošel i u Pavla, prezident ho jmenuje ministrem pro vědu a výzkum

14. května 2024  6:01,  aktualizováno  13:49

Marek Ženíšek se stane ministrem pro vědu, výzkum a inovace. Prezident Petr Pavel ho jmenuje členem...

Otevírací doba v obchodech v době svátků

14. května 2024  13:46

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200...

Tříletý chlapec zemřel pod koly závodního trucku, očekává se verdikt soudu

14. května 2024  9:44,  aktualizováno  13:37

U kladenského soudu dnes patrně padne rozsudek v kauze tragické nehody, která se stala v dubnu 2022...

EU definitivně potvrdila migrační balíček, Česko se ve všech hlasováních zdrželo

14. května 2024  13:14

Členské státy EU v úterním jednání v Bruselu definitivně potvrdily už dříve odsouhlasený migrační...

Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA

Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...

  • Počet článků 65
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2277x
Jsem občan, kterému není lhostejný současný stav.

Seznam rubrik