Poručíme větru, dešti... a když ne, tak aspoň ovládneme čas

Už je to tu zase. Ne, nebojte se, tentokrát nemám na mysli mimořádné sněmovní volby. Myslím událost, která se opakuje pravidelně dvakrát ročně už řadu let. Člověk se asi pořád bude snažit nějakým způsobem "přechytračit" to, co je nad námi (nevěřící mluví o "přírodě" nebo "systému", věřící hovoří o Bohu). Ale lidé v sobě (kdo ví, kde) našli troufalost opravovat to, co se podle našeho názoru "stvořiteli příliš nepovedlo". A tak dnes nadešel termín splátky té hodiny, která nám byla z rozhodnutí vyšších (i když stále lidských) míst odebrána.

Letní čas je člověčí vynález. A aby svůj výmysl náležitě zdůvodnil, hned přispěchal s argumentem, proč ho vlastně zavedl. Hodinový posun na jaře a na podzim údajně ušetří 0,4 procenta roční spotřeby elektrické energie. Procentně vyjádřeno to nevypadá jako velká úspora. Za rok se však ušetří 200 GWh elektrické energie. Ráno spotřeba energie roste. Hlavní úspora se tak děje večer, kdy se den tímto zásahem prodlouží. Fajn, řeknete si, na výrobu oněch dvou stovek gigawatthodin by se spotřebovalo 200 tisíc tun hnědého uhlí. Jedná se jenom o množství energie, která by se spotřebovala na svícení. Nebylo by možné tuto energii ušetřit jiným způsobem? Nemyslím tím návrat ke svíčkám, petrolejkám nebo sklenicím svatojánských mušek, které by mihotavým světlem ozařovalo ztemnělé místnosti svitem svých zadečků. A jak se vlastně naloží s energií, která se střídáním času ušetří? Energie je komodita, která, když se vyrobí, se musí téměř bezprostředně spotřebovat. Když k její spotřebě nedojde, vzniknou problémy. O tom, co dokáže "nadbytečná" energie jsme se mohli přesvědčit, když docházel k oněm nepopulárním "black-outům". Když se od Atlantiku zdvihnul vítr, který roztočil vrtule větrných elektráren a ty dodaly do sítě nadbytečné megawatty. A nebo naopak, když se energie v síti nedostávalo. O tom, jak to vypadá, když nastane onen obávaný black-out a barevný svět zešedne a posléze zčerná, si můžete přečíst tady.
Dnes už je prokázáno, že střídání letního a "standardního", tedy středoevropského, času s sebou může přinášet i zdravotní problémy. Pesimisté, kteří těmto argumentům nepřikládají význam, ho mohou odbýt vtipem typu - vykouřená cigareta zkrátí život o 3 minuty, vypitá sklenka tvrdého alkoholu o 30 minut, ale odpracovaná směna o osm hodin! Přesto si myslí, že důsledky časových posunů nebývají až tak zanedbatelné. Jistě, často se z vlastního rozhodnutí sebepoškozujeme daleko více, ale proč k tomu ještě přidávat tyto vlivy. I když... Ta hodina v létě je celkem příjemná, co říkáte? Nebo byste raději, aby čas byl jako za starých dobrých časů pouze jeden? Přijďte si o tom popovídat na Facebook.

Autor: Mirek Jaroš | pátek 25.10.2013 18:06 | karma článku: 8,16 | přečteno: 285x