Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

O krátkém setkání a příliš brzkém rozloučení

Jak před lety zpíval Michal Tučný ve své písni, „tenhle příběh je pravda, ať visím, jestli vám budu lhát.“ Byla sobota ráno. I když právě probíhal víkend, nařídil jsem si budíka už na půl šestou ranní. Kromě běžného rituálu – procitnutí, probuzení, probrání se ze snů – jsem se musel vypořádat ještě s dalšími činnostmi – zalít kytky, umýt nádobí, vysypat odpadky a mnoho dalších rutinních činností. Jak jsem už napsal – venku zuřil víkend a já se vypravoval, abych prožil velikonoční svátky v kruhu své rodiny. V oněch ranních hodinách jsem ještě ani netušil, co mě zanedlouho čeká....  

Musím skromně konstatovat, že všechny ty výše popsané činnosti jsem díky své vrozené šikovnosti, břitké inteligenci a nespornému organizačnímu talentu zvládnul naprosto v pohodě. Mohl jsem tedy vyrazit na autobus v 6:30, abych bez problémů stihnul dálkový spoj do Karlových Varů odjíždějící hodinu poté, tedy v 7:30. Všechno vypadalo, že to bude jen další z mnoha cest, které jsem už dřív absolvoval. K jedinému vzrušení snad mohlo dojít jenom při očekávání, jaký film budou v autobusu promítat a jaké noviny se mi dostanou do ruky. Ale nakonec bylo všechno úplně jinak.

Cesta stále ještě dřímající Prahou z Libuše na Kačerov proběhla bez sebemenšího náznaku, že by se v nejbližší chvíli mělo stát něco výjimečného. Ale to se mělo vzápětí změnit. Z autobusu číslo 113 jsem vystoupil napůl ještě spící. Můj duch bloudil nad vodami snových krajin a já nevnímal okolí. A v tom jsem ji spatřil. Nesla středně velký kufřík, který naznačoval, že nebude z nejlehčích. Vycítil jsem příležitost a přidal do kroku. Když nic jiného, mohl bych prohodit několik nezávazných, ale přesto příjemných slov a tak si zkrátit cestu na Florenc. Tu znám ostatně po těch letech prožitých v Praze jako příslovečné svoje boty.

Stačilo pár rychlejších kroků – a stáli jsme vedle sebe. Vlídným hlasem jsem neznámé popřál hezké ráno a zeptal se jí, zda jí mohu se zavazadlem pomoci. Čekal jsem zdvořilé odmítnutí s odkazem na malou hmotnost zavazadla – ale – k mému překvapení – jsem zaslechl odpověď – „To budu ráda.“ A už tu byla záminka k rozhovoru. „Kam cestujete, takhle po ránu?“ „Jedu na svátky, do Beskyd, navštívit rodiče a kamarády,“ řekla příjemným hlasem. Zmobilizoval jsem v sobě poznatky získané četbou knížek Jiřího Guta Jarkovského a Ladislava Špačka. „Abych nezapomněl, jsem Mirek,“ prohodil jsem v souladu s oběma velikány etikety a vybraného chování. „Těší mě, jsem Dáša,“ řekla. „A kam cestuješ Ty?“ „Je to náhoda, ale taky za rodinou, ale na druhou stranu. Nejdřív do Karlových Varů a pak ještě několik málo kilometrů, do Chodova.“ Dozvěděl jsem se, že Dáša jede vlakem, ale ani ona nemá přímé spojení a tak musí přesedat. Pracuje v Praze, u jedné zahraniční firmy s ruským majitelem. I já jsem odkryl svoje karty a řekl, že v současné době hledám práci, protože společnost, v níž jsem pracoval, skončila svou činnost. Psával jsem články o burzách, komoditách a obchodování ve světě. V tomto duchu se nesla naše konverzace po celou cestu. Už už jsem měl na jazyku, že bychom si mohli předat kontakty, dokonce jsem chtěl zavést řeč na to, že mám plnou kapsu vizitek z předchozí práce, na kterých mám svoje telefonní číslo. Ale vtom se z reproduktorů vagónu ozvalo: „Ukončete výstup a nástup, dveře se zavírají. Příští zastávka: Hlavní nádraží!“ „Já už musím vystupovat,“ prohlásila Dáša – a jak řekla, tak učinila. Sotva jsme si stihli popřát šťastnou cestu a krásné Velikonoce. A od té doby lituji, že jsem nebyl rychlejší. Ostatně, jak jsem už zjistil, člověk většinou spíše lituje věcí, které neudělá než těch, které udělá a třeba se ne tak úplně podaří. A tak píšu tenhle článek. Pravda, je to takový vzkaz v láhvi, který putuje mořem velkoměsta. Mořem elektronických zpráv. Ale třeba najde svou adresátku? Náhody se přeci občas stávají. I když, je to nesmysl. Náhody vlastně neexistují. Nebo ano? Jestli ano, ozveš se mi, Dášo? Omlouvám se, že jsem nebyl duchaplnější. Třeba budu mít štěstí? A když ne, tak aspoň zbyde krásná vzpomínka. Na jedno předvelikonoční ráno. A abych nezapomněl – můj mail je jarmir2@gmail.com. Těším se, že si třeba budeme zase povídat. Že navážeme na naše příjemné povídání ve vagónu metra na červené trase „C“. Říkala jsi, že jezdíváš na Smíchov. Tak Ti, Dášo, přeji hezký podvečer. Večer. Noc. Ráno. Den. Prostě krásnou každou chvilku.  

Poznámka: Autor zde prohlašuje, že jména ani žádná z dalších podstatných skutečností v tomto článku nebyla změněna. 

Autor: Mirek Jaroš | středa 23.4.2014 17:35 | karma článku: 14,62 | přečteno: 554x
  • Další články autora

Mirek Jaroš

Sebevražedné výrobky

Jak se zpívá v jedné písni: Nic netrvá v světě věčně, ani láska k jedné slečně. Nebojte se, dnes to nebude sentimentální zamyšlení o tom, že většina lásek končí předčasně, tedy, že nejsou věčné. Dnes napíšu něco o tom, že existují sebevražedné výrobky. Jasně, při trošku bujnější představivosti se vám hlavou může prohnat ledacos - třeba myšlenka na fritovací hrnec, který se "rozhodne", že už má dost smažení kuřecích křidýlek a jsa zapojen do zásuvky, rozhodne se ukončit svou pozemskou existenci vrhnutím se z kredence. Není to jistě představa příjemná, ale tak jsem to nemyslel.

7.3.2014 v 14:25 | Karma: 12,06 | Přečteno: 575x | Diskuse| Ekonomika

Mirek Jaroš

Velký bratr Tě sleduje, Velký bratr Tě vidí

Žijeme v tržní společnosti. A je to vidět na každém kroku. Dnes není problém vyrobit. Dnes je problém jiný. Uspět na trhu. A proto se hledají díry. Mezery. Kličky. A taky oblasti, ve kterých by bylo možné přesyceným spotřebitelům nabídnout další výrobky. Skvělé. Úžasné. Jedinečné. Nezbytné. Nezbytné?

20.2.2014 v 16:01 | Karma: 11,28 | Přečteno: 751x | Diskuse| Ekonomika

Mirek Jaroš

Kdy se naučíme počítat?

Finance a ekonomická teorie Čechům nikdy moc nevoněla a základní kupecké počty, zdá se, jsou pořád problémem většiny lidí. Ať už míněno v příznivém, ale i nepříznivém, tónu. Ukazuje se ale, že ekonomické a finanční vlivy, mají skutečně, pokud je podceníme nebo špatně vypočteme, možná až nečekaně, silný dopad na normální život lidí. Bohužel. A tudíž, že není dobré, byť má normální člověk jistě svých starostí nad hlavu, tyhle věci opomíjet nebo dokonce přehlížet.

19.2.2014 v 16:01 | Karma: 10,26 | Přečteno: 722x | Diskuse| Ekonomika

Mirek Jaroš

Zima letos nebude. Tedy aspoň v České republice

Vím, tohle tvrzení zřejmě nevyvolá na tvářích milovníků zimních sportů úsměvy. Na druhou strau to má ovšem příznivější stránku pro nás všechny. Třeba v tom, že silničáři ušetřili díky mírnému počasí v zimních měsícíh stovky milionů na tom, že nesolili, nehrabali, nevyjížděli rozmrazovat silnice. Těším se proto, jako příznivec jízdy na bicyklu, že letos budou opravy vozovek lepší, silnice vydrží více a záplat bude méně.

17.2.2014 v 16:01 | Karma: 7,70 | Přečteno: 390x | Diskuse| Ekonomika

Mirek Jaroš

Všechno v Česku je pořád stejné divadlo

Tak nám konečně zavřeli Rittiga, napsal by možná klasik, když by si přečetl titulky zpravodajských serverů. Hm, což o to, dobrá zpráva, jenže... Jak ukazují zkušenosti a hlavně leckteré citace z posledních dní a týdnů, zatčení lobbisty, kterému zřejmě zůstává za nehty pořádný balík peněz z pražského dopravního podniku, vůbec nic neřeší. Proč? Protože zkrátka nejsou žádné důkazy. Jde tedy jen o divadlo, kterým se má z nejvyšších soudních kruhů zavřít veřejnosti "huba", aby si myslela, že v Česku všechno funguje.

13.2.2014 v 16:01 | Karma: 16,02 | Přečteno: 698x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Poslanci jednají o zákoníku práce, ANO a SPD odmítají výpověď bez důvodu

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  17:02

Přímý přenos Poslanci začali projednávat úpravu zákoníku práce. Stínový ministr práce a sociálních věcí Aleš...

V Polsku zatkli šestnáctiletého mladíka kvůli útoku na varšavskou synagogu

2. května 2024  13:47,  aktualizováno  16:52

Polská policie zadržela šestnáctiletého mladíka, kterého podezírá z útoku na synagogu Nožykowých ve...

Je to úlet, míní experti o antikampani SPOLU. Trestná však podle nich není

2. května 2024  16:51

„Rusko, pro tebe všecko,“ paroduje předvolební kampaň SPOLU heslo hnutí ANO „Česko, pro tebe...

Začaly maturity. Podle učitelů lehké, studenty ale trápily logaritmy

2. května 2024  16:42

Studenti posledních ročníků maturitních oborů poprvé usedli k maturitním písemkám. Ve čtvrtek...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...