Není čas na špatné zprávy. Na útes nenarazíme!

Spojené státy prý způsobí globální hospodářskou katastrofu, pokud včas nepřijdou s plánem na zvýšení dluhového limitu své vlády a neodvrátí tak hrozbu neschopnosti splácet dluhy. Za velmi vážným vzkazem Američanům stojí podle agentury Reuters prezident Světové banky Jim Yong Kim. Ten to řekl už o víkendu. Čtenářům, kteří už proto začínají hledají nějaký bezpečný úkryt v podzemí, do kterého by mohli naládovat zásoby základních potravin alespoň na půl roku, aby přežili to nejhorší, je však nutno říct: "Brzděte!"

Proč? Zřejmě zas tak horké to nebude. Pokud si dáte tu práci a do nejpoužívanějšího internetového vyhledavače na světě zadáte třeba heslo fiskální útes katastrofa pro svět, rychle zjistíte, že mnohem dramatičtější titulky nesla světová média v roce 2012 a na začátku letošního roku. No, posuďte sami: Obama raději shodí ekonomiku USA z fiskálního útesu, než by prohrál s republikány, nebo, Fiskální útes: klid na dva měsíce. A dneska? Ani americká média se nijak zvlášť nepředbíhají v líčení nějakých dramatických dopadů či následků nedosaení dohody v místním parlamentu. Všichni totiž věří v to, že se obě znesvářená politická křídla v americkém parlamentu nakonec domluví. Tak, jak je v kolébce demokracie obvyklé a zvykem. Že je to klišé? Přečtěte si více třeba tady. 

Americká vláda dneska nemá kvůli sporům v Kongresu peníze na běžný provoz. Pokračování sporů by mohlo vést až k neschopnosti zvýšit dluhový strop, takže by vládě mohly již ve čtvrtek tento týden dojít peníze na splácení dluhů. Bože! Podle zprávy, kterou o víkendu vydala ČTK, ekonomičtí a političtí experti míní, že nečinnost v americkém parlamentu by mohla vést k růstu úrokových sazeb ve světě, poklesu důvěry ve světovou ekonomiku a zpomalení hospodářského růstu. Takhle to zní téměř jako "obyčejné" zpravodajství, rozuměj, no a co? Nic nového se přece neděje, ale podle šéfa Světové banky by přesně popsaný scénář mohl být katastrofální především pro rozvíjející se země. To by pak nakonec mohlo údajně výrazně poškodit vyspělé ekonomiky a začarovaný kruh se začíná roztáčet. Na druhou stranu, člověk si musí položit otázku: "Co tak asi můžu teď dělat já, aby k tomu nedošlo?" Laskavého čtenáře jistě nemusím dlouho přesvědčovat, že nemůže udělat doslova nic.

Většina ekonomických odborníků proto radí zůstat v klidu. Prý se nakonec nic nestane a vše dopadne dobře. Optimistické scénáře dojdou naplnění, zárodky dobré nálady se přetaví ve skutečnost a svět si oddychne. Jenže, co když ne?

Co pak? Může dojít k něčemu jako celosvětové krizi? Obrovské nezaměstnanosti? Nárůstu hyperinflace? Konfliktům, které zase nějak nešťastně vyvrcholí v nějaké obskurní celosvětové trmě-vrmě, jak říkají Slováci? Ani o jednom nechce většina expertů slyšet. Prý to není na pořadu dne. Tak jo.
Možná je to dobře, že špatné scénáře zůstávají v pozadí. Špatných zpráv už přece bylo dost a nikoho nebaví dokola poslouchat, že se něco vyvíjí špatně. Těšme se raději na, až se projedem vlakem z Prahy do Brna za hodinku. Česká sociální demokracie to prý zařídí. A to je mnohem vážnější téma k diskuzi než nějaké dohady ohledně pádu z fiskálího útesu, nemyslíte? Těším se na Vaše názory. Přijďte si popovídat taky na Facebook.

Autor: Mirek Jaroš | pondělí 14.10.2013 16:01 | karma článku: 4,89 | přečteno: 252x