Krize nebo jen "blbá nálada"?

Několik nesourodých myšlenek o krizi, načatých lahvích, vycházejícím slunci a naději na světlo na konci tunelu. Asi to znáte všichni. Když ráno otevřete oči - a pokud nežijete na pustém ostrově nebo v lesním srubu daleko od civilizace - a už to začíná. Pustíte si třeba televizi k snídani - a máte jistotu, že minimálně každou půlhodinu se na vás začnou hrnout nepříliš pozitivní zprávy - HDP klesá, DPH roste, daně obecně se zvyšují, zpívat se sice nezakazuje, ale moc nám to stejně nepomůže....

Pozitivní zprávy, natož ze světa ekonomie, aby s lucernou za pravého poledne pohledal! A přitom stačí obrátit svůj pohled třeba ven z okna a nebo do nákupních center, jimiž naše nevelká zemička uprostřed Evropy v hojné míře oplývati ráčí. Po silnicích se prohánější novější i poněkud ojetější automobily, u čerpacích stanic se vesele čerpají pohonné hmoty. I když Česká národní banka svým hrdinným postojem udatně brání sani deflace vstrčit nejenom hlavu, ale ani prstíček do brány našeho malého, leč útulného královstvíčka, důsledky této akce se zatím příliš neprojevily. Pravda, potraviny mírně zdražují, ale k tomu by patrně došlo i bez statečné snahy ČNB. Zahraniční dovolené se nám také prodraží, ale vždyť i dovolená doma je krásná - kromě moře máme snad všechny turistické "atrakce", včetně pouště u Rokytna nedaleko od Hradce Králové. Jistě, jako leccos u nás je i tahle poušť malá, zdaleka (natož zblízka) nedosahuje velikosti svých "dospělejších" sester - Sahary nebo Kalahari. Tak proč jezdit do zahraničí?
Na všechno je zkrátka možné pohlížet minimálně ze dvou hledisek. Je to dnes již klasický a mnohokrát uváděný příklad - ano, přesně ten - lahev může být z poloviny prázdná nebo z poloviny plná. Záleží na úhlu pohledu. Horší pohled už se naskýtá při hodnocení pracovního trhu. Počet nezaměstnaných v ČR poměrně výrazně vzrostl. V současné době se pohybuje nebezpečně blízko hranici 600 tisíc osob. To číslo samo o sobě vypadá nepříliš radostně. Situaci nevylepší ani pohled na vývoj počtu volných pracovních míst, který má, bohužel, opačný - totiž klesající - trend. Ke konci roku 2013 se pohyboval nepříliš vysoko nad úrovní 35 tisíc osob.
Ale i v roce 2014 se začínají objevovat jisté nadějné údaje - například po intervenci ČNB proti české koruně stále počítá Bankovní asociace s tím, že HDP i nadále může růst. Bohužel, z hlediska vývoje nezaměstnanosti už ani Bankovní asociace při nalévání čistého vína pravdy do našich pohárů očekávání nehýří přílišným optimismem. Nezaměstnanost v roce 2014 by měla stagnovat na úrovni 7,7 procenta. Teprve v roce 2015 se (snad) dočkáme mírného poklesu tohoto ukazatele - a to na hodnotu 7,2. Bankéře z ČNB může těšit další odhad - totiž vývoje inflace. Tu Bankovní asociace předpovídá pro letošek ve výši 1,2 procenta. Tedy poměrně bezpečně daleko od hrozby deflace. Inflace se na začátku roku přiblížila nulové hranici především kvůli snižování ceny energií. Deflace by nám takto rozhodně hrozit neměla! Pro následující roky by tyto údaje měly být ještě "optimističtější".
Chápu, jsou to pouze střípky, které rozhodně neznamenají, že vše je zalité sluncem. Na ekonomickém nebi se stále objevují oblaka problémů a mráčky komplikací. Ale možná, že lze všechny tyhle jevy chápat nikoliv za vycházející slunce, ale možná asopň za malé světýlko na konci tunelu. Ale musíme dávat "bacha" na to, aby to nebyl jenom další vlak! Jestli chcete, přijďte si popovídat nejenom o těchto otázkách na Facebook. Těším se na Vás.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Mirek Jaroš | úterý 14.1.2014 16:55 | karma článku: 8,77 | přečteno: 630x