Italské volby a eurozóna – dějství druhé

Ministři financí zemí eurozóny budou v pondělí 4. března jednat o situaci v Itálii. Jednání se podle agentury Reuters konají v reakci na nerozhodné výsledky italských parlamentních voleb. Zpráva ČT uvádí, že se začínají šířit obavy z toho, že patová situace ohledně voleb může znamenat, že Itálie bude politicky paralyzovaná.

O situaci se tedy zřejmě v pondělí bude skuečně jednat, i když na oficiálním programu jednání tento bod chybí. Nerozhodná situace v Itálii by mohla negativně působit na stav v celé eurozóně, která se dosud ne zcela vzpamatovala z vleklé globální dluhové krize.

Světové akcie se výrazně nehýbou, euro se usídlilo na minimálních hodnotách za posledních 7 měsíců a německé vládní dluhopisy v pátek rostou pod vlivem možných rozpočtových škrtů v USA a stále ještě nepříliš přehledné situace v Itálii. Největší pozornost ekonomů eurozóny, Evropské unie i celého světa je stále soustředěna na to, co se v nejbližších chvílích bude dít dál právě v Itálii, v níž jako ve třetí největší ekonomice eurozóny může dojít k obnovení impulzů, které by mohly vyvolat novou krizi. Řada politiků a ekonomů se zabývá otázkou, zda do situace v Itálii zasáhne Evropská centrální banka, která by mohla vyslyšet volání některých členských států eurozóny a poskytnout příslušnou pomoc za podmínky, že v této zemi vznikne smysluplná vláda, která bude schopna stanovit podmínky pro její další fungování. Nejistota v Itálii může kromě jiného zpřísnit podmínky splátek půjčky ECB. Státy eurozóny mají u ECB evidován dluh ve výši 1 bilion eur. O podrobnostech dalšího vývoje v eurozóně by mělo být více známo v průběhu dnešního dne.

Co se týče trhu forex, nemají výsledky italských parlametních voleb na sílu evropské měny zdánlivě velký vliv. Euro během týdne klesalo a stoupalo v reakci na ekonomické údaje, jako obyčejně, nicméně jeho nárůst zůstal vždy omezen současnou politickou situací v Itálii. Mezi investory panují obavy o splnění plánovaných ekonomických reforem italskou vládou, které je nyní v důsledku vzniklého patu v horní komoře parlametnu ohroženo. Mezi značnou částí veřejnosti zase probíhají diskuze o možnosti, že se do křesla předsedy vlády vrátí problémový politik a bývalý premiér Silvio Berlusconi, jehož případné vítězství by mohlo zamíchat děním v celé Evropě. Euro obchodovalo celý týden v blízkosti hranice 1,30 dolaru a neslo na sobě poznamenání italských voleb. Analytici
z Komerční banky prohlásili pátek za zkoušku hranice 1,30 USD / EUR. Euro se pod ní ve čtvrtek málem dostalo a investoři nyní sledují, jak tomu bude během pátku. Prozatím však euro zaznamenalo mírný nárůst. Nejvýznamějším ukazatelem pro další vývoj evropské měny bude pravděpodobně výše zmíněné jednání eurogroup (ministři financí jednotlivých zemí eurozóny) o situaci v Itálii, které je naplánované na pondělí 4. března.

Zajímavé postřehy k této otázce můžete najít například na stránkách www.quote.cz.

Autor: Mirek Jaroš | pátek 1.3.2013 13:10 | karma článku: 7,27 | přečteno: 370x