Eurozóna se rozšiřuje–i přes problémy–aneb:Hodně štěstí,Lotyšsko!

Eurozóna se už za méně než 48 hodin rozroste o celkem 18. členský stát. Přistoupí k ní Lotyšsko, které vymění za euro svou poměrně silnou měnu – lotyšský lat. O hodnotě této měny svědčí i konverzní kurz, který byl stanoven přibližně na 0,7 latu za euro. Myslím, že jsme svědky poměrně kuriozního případu. Nominální ceny totiž po přechodu země na euro budou vyšší než jsou ceny v původní měně. Nemusí to nic znamenat, ale v každém případě je to jistá zajímavost. Vždyť i tak (aspoň dříve) ekonomicky silné státy, jako Německo, Francie nebo třeba Rakousko přecházely na euro s kurzem, který nominální ceny v těchto zemích více nebo méně výrazně snížil.  

Bez ohledu na konverzní kurz, který byl dojednán při přechodu Lotyšska z tamního latu na euro, se nedá říci, že by v zemi panovalo nadšení nad tímto krokem. Podle informací z tisku je více než polovina dotázaných Lotyšů proti zavedení jednotné evropské měny. Lotyšským občanům se může přechod na euro nelíbit. Mohou s ním dokonce nesouhlasit. Bohužel, to je asi tak všechno, co s ním v současné době mohou dělat. I když se to možná nezdá, přechod na euro nebude pro lotyšskou ekonomiku zase příliš vážným a zásadním krokem. Lotyšská ekonomika totiž byla už delší dobu svázána právě se společnou evropskou měnou. Ze zemí pobaltského regionu tak zůstává jediným státem s vlastní (jak odpůrci eura rádi zdůrazňují „suverénní“) měnou pouze Litva. Ani ta ale nezůstane stát stranou eurozóny dlouho. Hodlá totiž přijmout euro v roce 2015.

Přepočet cen, platů, úspor, nákladů a výnosů kurzem 1/0,7 však není jedinou změnou, která Lotyšsko při vstupu do „rodiny“ eurozóny čeká. Protože se stane členem této skupiny, bude také povinné přispívat do společné pokladny eurozóny částkou 320 milionů eur (tj. 8,3 miliardy Kč) ročně. Lotyšsko si však vyjednalo možnost přispívat v příštích 5 letech částkou „pouze“ 40 milionů eur ročně s tím, že zbytek doplatí později.

Bez ohledu na skutečnost, že se většina států EU (kromě Velké Británie a Dánska) zavázala ke vstupu do eurozóny, zůstává otázkou, zda se z ekonomického hlediska vyplatí přijmout euro v této poměrně neklidné době nebo zda je lepší vyčkat, až se člun eurozóny přestane zmítat ve vířivých vlnách ekonomické krize a dostane se do klidnějších a pohodovějších vod. V současné době platí společnou evropskou měnou celkem téměř 337,5 milionů obyvatel zemí eurozóny a území, na nichž se euro akceptuje (k nim například patří Černá Hora, Monako, San Marino, Vatikán, ale i zámořské oblasti, jako jsou francouzská území Mayotte, Saint Pierre nebo Miquelon). Od 1. ledna 2014 se počet uživatelů eura rozšíří o další více než 2 miliony obyvatel Lotyšska. Je to dobrý krok? To asi ukáže jenom čas. Takže, hodně štěstí, Lotyšsko! Zaujalo vás toto téma? Přijďte si o něm popovídat sem a nebo třeba na Facebook. Těším se na vás! 

Autor: Mirek Jaroš | pondělí 30.12.2013 15:01 | karma článku: 12,59 | přečteno: 849x