Drahá koruno, kdy bude líp? Možná už opravdu bylo...

Co bude dražší dřív, benzín nebo televize, mohli by se zlí jazykové ptát při sledování dění kolem vývoje kurzu koruny k euru. Slepice nebo vejce? napadne jistě souvztažnost hned každého. Pokud mám držet ale lini vybraných rčení a frází, tak použiju ještě "těžší" klasiku: To ovšem není to, oč tu nyní běží. Jenže o co vlastně běží? Zvykli jsme si v České republice tak nějak na to, že normální lidi do ničeho nemluví. Nechají si naložit na bedra, hlavu a já nevím na co ještě, od těch odborníků, kteří jsou za svou práci jistě dobře placeni, všechno. Od politiků zvyšování daní, protože sami politici, tedy státní úředníci, nejsou schopni zajistit, aby se všechny poplatky, daně a povinné platby vybraly a stát mohl financovat potřebné investice. Od ministrů si necháme líbit jejich blábolení o tom, co všechno musíme zaplatit, aniž bychom věděli, zda vůbec můžeme obličeji v televizi věřit, co říká. A zda to opravdu vůbec potřebujeme platit. A co centrální bankéři? Jak jim můžeme věřit, že to, co udělali s korunou, je skutečně ve prospěch všech lidí? A jak se vůbec můžeme bránit? A musíme se bránit? Klišé o tom, že volbou těch správných politiků, představitelů, kteří budou hájit zájmy lidí, evidentně ne. Jak se ukazuje v českých končinách, nezabírá nic. Máme to tedy vzdát? Emigrovat někam, kde to má smysl?

Jenže na druhou stranu. Všichni ti, kteří jsou placeni z veřejných peněz, si po vzoru filmu Bony a klid, zvykli žít bez nutnosti skládat účty, vysvětlovat srozumitelně své kroky a činy a obhajovat je před veřejností. Vystoupení politiků v televizi v předvolebním ringu nestačí. Nestačí ani tisková konference po devizové intervenci, či konstatování faktu, že nějaká dálnice se prostě nepostaví, protože na ní nejsou peníze. Jak se ale ubránit zlé náladě, když je člověk bezmocný? Copak zprávy o tom, že kvůli intervenci začíná zdražovat benzín, auta, bílá technika, skutečně vyváží potenciální rizika o omezování práce či propouštění? Jsme opravdu tak netrpěliví, že nedokážeme hned posoudit dobro a zlo? Nebo to, že lidé, placení z veřejných peněz, jsou skutečnými experty na svých místech? Otázek je tentokrát mnohem víc než odpovědí. A odpovědi zkrátka nejsou na skladu.

Tak snad příznivější tón zahraje analýza ekonomů Komerční banky, kteří intervenci rozebrali. Závěrečné tvrzení říká, že aby převážily dlouhodobější pozitivní dopady intervencí nad krátkodobými negativními, je nutné, aby se slabší úroveň kurzu koruny (tedy vše pod nynějšími 27 korunami za euro) udržela po delší období. A jako ideální čas ekonomové Komerční banky uvádějí jeden rok. Takže s největší pravděpodobností nám, obyčejným smrtelníkům, kteří se nechtějí hrabat v zákoutích politiky, ekonomické teorii, či zkoumat scénáře finančního vývoje, přibudou v dalších týdnech na čele jistě starostlivé vrásky. A možná se přidá i svraštěné obočí. Ale nezoufejme, příští rok prý má být líp! Česká ekonomika prý i díky intervenci poroste. Zajímá vás téma intervence ČNB? Chcete si o tom popovídat? Přijďte se podívat na Facebook. Těším se na vás.

Autor: Mirek Jaroš | středa 20.11.2013 16:01 | karma článku: 12,24 | přečteno: 771x