Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Super euro na obzoru

Nastal víkend balení kufrů. Pomalu je balí Slováci na fotbalovém mistrovství světa, nejinak je na tom kometa ODS Vodrážka a zdá se, že rozloučit se chystá i druhdy jednotící prvek a symbol budování sjednocené Evropy – euro. Alespoň to tvrdí obvykle dobře informovaný britský list The Telegraph. Jeho praktický zánik prý osnují titíž, kdo nejvíce usilovali o jeho prosazení se – Francouzi a Němci. List se přitom odvolává na zdroj z EU.

Co tak najednou? Není to tak dávno, co nám, především našemu prezidentovi Václavu Klausovi, bylo ze stejných míst vyčítáno, že jsme při přijímání jednotné evropské měny nedostatečně iniciativní a její epochální význam nedoceňujeme. Za vzor nám bylo dáváno např. Slovensko. Jsem zvědav, jak si slovenský vzor poradí se situací, kdy nové silné super euro srazí kurz svého staršího bratra. Nejsem sice ekonom, ale prostý selský rozum mi říká, že důsledky takovéhoto kroku budou pro ony země eurozóny, jež nebudou do projektu super eura zapojeny, velice nepříznivé. Dostanou se do pozice zemí, jejichž platidlem kdysi byl převoditelný rubl. Budou mít spoustu prakticky bezcenných peněz, které budou postupně odmítat všechny státy bez ohledu na to, zda jsou či nejsou členy ,,chudozóny“. Pravda, nějaký čas se v tom sice budou ještě možná plácat, ale jediná cesta z téhle slepé uličky sociálních inženýrů z Bilderbergu a Brusele bude návrat k vlastním měnám, doprovázený rozpadem Evropské unie. Proč ne, jsem tomu rád, jenom se obávám, aby tento proces, při němž nepochybně přijdou o veškeré úspory tisíce lidí, nebyl doprovázen krveprolitím.

A co na to naši politici, zvláště ti, kteří nás po celou dobu přesvědčovali o smysluplnosti celého projektu, o neexistenci jakékoliv alternativy přijetí eura, o jeho výhodnosti a intelektuální omezenosti nás euroskeptiků, kteří ,,nechápeme“ velikost a důležitost nevyhnutelných změn. Jsem zvědav, co bude hlásat, přijde-li opravdu tato změna, takový Václav Havel, ochotný kdykoli a kdekoli kydat hnůj na cokoliv české. A kdypak zase vyrazí Kocáb s Šípkem a vlajkou rozpadajícího se molocha na Hrad? A co euroservilní čeští novináři, kdy ti dostanou pokyn k obratu a začnou nás pomalu zasypávat informacemi o tom, jak je super euro ,,novou výzvou“, kterou my ,,čecháčci ne a ne“ pochopit. Že se tedy chybička soudruhům v Bruseli vloudila, ale teď se super eurem už bude všechno bezvadně fungovat.

Velice mne mrzí, že dosud neexistuje nějaký institut paměti národa, který by evidoval a archivoval veškeré dění spojené s naším vstupem do EU a přijímáním Lisabonské smlouvy. Za nějakých 20 let tak nikdo nebude věřit, co všechno zásadního se mohlo v této době dít, přičemž se o tom lidé prakticky nedozvěděli. Obávám se, že mocné netransparentní struktury, vyvolávající tyto změny vše zametou podobně jako ,,krizi v ČT“, o které se dnes již nikdo nezmiňuje, a přitom to byla zásadní chvíle boje o svobodu v České republice, neboť nezávislost médií je rozhodujícím prostředkem politické manipulace. Je docela dost dobře možné, že v Orwelovském stylu ,,Kdo ovládá minulost, ovládá budoucnost. Kdo ovládá přítomnost, ovládá minulost“ se naše vnoučata jednou budou učit o prozíravém postoji Paroubkovy, Topolánkovy a Fischerovy vlády, které zabránily přijetí eura. Jsem v tomto ohledu skeptik a nevěřím, že pravdoláskové kruhy a s nimi kooperující média přiznají, že se ohledně veškerého procesu evropského sjednocování mýlili. Ani náhodou, pojede se prostě dál a nikdo, kdo by opravdu mohl iniciovat celospolečenskou diskusi na dané téma, se k tomu nebude vracet.

Ještě jeden aspekt je v souvislosti s touto informací zajímavý. A to fakt, že se objevila nedlouho po jednání bildeberského klubu ve španělském Sitges, zajímavá reportáž viz zde: http://www.reformy.cz/zpravy/bilderberg-2010-reportaz-z-mista-cinu-1/ . Že by to byla pouhá náhoda a souvislost vidí pouze bláznivý stoupenci konspirativních teorií. Možná. Časová posloupnost je však nepochybně velice zajímavá.

Autor: Miroslav Červenka | pondělí 21.6.2010 0:15 | karma článku: 16,86 | přečteno: 1615x
  • Další články autora

Miroslav Červenka

Dva světy

Často ve svých článcích vyjadřuji nespokojenost s onou mírou svobody a demokracie, jíž se nám v našem bohužel již podsystému Evropského svazu dostává. To vůbec neznamená, že bych si nevážil toho, že si přece jenom lidé u nás až na vzácnou a dle mého nezákonnou výjimku stoupenců nacismu mohou dělat a říkat, jek je jim libo, více, než je v ostatním světě v dané chvíli zvykem. Coby člověk, který strávil značnou část svého života v době, kdy se naše země nacházela hluboko v oné části, ve které nebylo možno žít svobodně, jsem za onu změnu nevýslovně šťastný.

9.6.2014 v 9:20 | Karma: 12,17 | Přečteno: 684x | Diskuse| Politika

Miroslav Červenka

Pojďme hlasovat znovu

Blížící se volby do parlamentu EU skýtají pro nás, odpůrce tohoto dnes již zcela evidentně utopicko-socialistického projektu, unikátní příležitost, ze které musejí v Bruseli vstávat europapalášům vlasy hrůzou na hlavě. Příležitost změnit tyto volby v to, co by nikdy nedopustili – nové referendum o členství nejen naší země v této svobodu a demokracii čím dále tím více potlačující organizaci.

6.4.2014 v 12:12 | Karma: 29,38 | Přečteno: 1223x | Diskuse| Politika

Miroslav Červenka

Mediální matrix má povážlivé trhliny

Při sledování včerejší tiskové konference po skončení jednání špiček zemí EU v Bruseli mi až bylo líto mediálních žoldáků, kteří na základě takovéto snůšky očividného překrucování, polopravd až lží mají stvořit mediální kýč o zlém Putinovi/Rusku a mírumilovné EU, která se jenom snaží pomoci slabému , prounijní části Ukrajiny, který je nejprve týrán a nyní i vojensky ohrožen agresivitou svého východního souseda.

7.3.2014 v 8:44 | Karma: 37,13 | Přečteno: 1718x | Diskuse| Politika

Miroslav Červenka

Svoboda slova musí platit pro všechny

Tyto řádky jsouz reakcí na článek Jiřího X. Doležala „Adam B. židobijec", který vyšel ve 46. čísle tištěného reflexu přibližně před čtrnácti dny(jediné jeho originální znění se mi na síti podařilo nalézt zde: http://cechycechum.wordpress.com/2013/11/18/jxd-ma-jasno-adam-b-zidobijec-reflex/ ). Na článek jsem ihned reagoval tímto svým textem, který jsem ještě týž den, co vyšel, zaslal do redakce jinak svého celkem oblíbeného Reflexu, konkrétně na mailovou adresu zástupce šéfredaktora Marka Stoniše. Čtrnáct dní jsem čekal na jakoukoliv odezvu. Marně. Protože si myslím, že otázka svobody slova je důležité téma, kterému je dnes věnováno pramálo pozornosti, publikuji text mého dopisu redakci Reflexu na svém blogu.

1.12.2013 v 9:07 | Karma: 18,46 | Přečteno: 882x | Diskuse| Společnost

Miroslav Červenka

To se na ministerstvu zdravotnictví tedy někdo asi řádně ožral

Bylo to první, co mne napadlo dnes večer při čtení zprávy o tom, kterak budou všichni lékaři vbrzku muset provádět screeningová testování u pacientů, které podezřívají z nadměrné konzumace alkoholu, originál zde: http://www.novinky.cz/domaci/313324-ministerstvu-zdravotnictvi-dosla-trpelivost-na-alkoholismus-bude-testovat-kazdy-lekar.html Koukněte do kalendáře, fakt není apríla.

14.9.2013 v 23:32 | Karma: 21,82 | Přečteno: 781x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Tuleja vzdal nominaci na ministra, připustil selhání. Fiala rozhodnutí vítá

3. května 2024  14:19,  aktualizováno  15:20

Pavel Tuleja se vzdal nominace na post ministra pro vědu, výzkum a inovace. Připustil selhání v...

Vagony po nehodě u Klínce odklidí dopravce. Policie zahájila úkony trestního řízení

3. května 2024  11:11,  aktualizováno  15:17

Policie prověřuje čtvrteční vykolejení osobního vlaku bez strojvůdce poblíž Klínce u Prahy pro...

Tramvaj srazila chlapce, který přebíhal přes ulici. Skončil v nemocnici

3. května 2024  15:03

Záchranáři převezli v pátek ráno do nemocnice šestiletého chlapce, kterého srazila v Plzni tramvaj....

Do školy v Litvínově vnikl muž. Policie ho zadržela poblíž kvůli jiné krádeži

3. května 2024  8:31,  aktualizováno  14:23

Desítky policistů, hasiči i záchranáři se ráno sjeli k litvínovskému gymnáziu. Důvodem bylo...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 70
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1860x
Selfmademan. Dělám si rád, co chci a kdy chci. Jsem vnitřně svobodný a velice těžko snáším omezení vnější svobody, ať se mne bezprostředně dotýká nebo ne.

Seznam rubrik

Oblíbené knihy

Oblíbené stránky