Super euro na obzoru

Nastal víkend balení kufrů. Pomalu je balí Slováci na fotbalovém mistrovství světa, nejinak je na tom kometa ODS Vodrážka a zdá se, že rozloučit se chystá i druhdy jednotící prvek a symbol budování sjednocené Evropy – euro. Alespoň to tvrdí obvykle dobře informovaný britský list The Telegraph. Jeho praktický zánik prý osnují titíž, kdo nejvíce usilovali o jeho prosazení se – Francouzi a Němci. List se přitom odvolává na zdroj z EU.

Co tak najednou? Není to tak dávno, co nám, především našemu prezidentovi Václavu Klausovi, bylo ze stejných míst vyčítáno, že jsme při přijímání jednotné evropské měny nedostatečně iniciativní a její epochální význam nedoceňujeme. Za vzor nám bylo dáváno např. Slovensko. Jsem zvědav, jak si slovenský vzor poradí se situací, kdy nové silné super euro srazí kurz svého staršího bratra. Nejsem sice ekonom, ale prostý selský rozum mi říká, že důsledky takovéhoto kroku budou pro ony země eurozóny, jež nebudou do projektu super eura zapojeny, velice nepříznivé. Dostanou se do pozice zemí, jejichž platidlem kdysi byl převoditelný rubl. Budou mít spoustu prakticky bezcenných peněz, které budou postupně odmítat všechny státy bez ohledu na to, zda jsou či nejsou členy ,,chudozóny“. Pravda, nějaký čas se v tom sice budou ještě možná plácat, ale jediná cesta z téhle slepé uličky sociálních inženýrů z Bilderbergu a Brusele bude návrat k vlastním měnám, doprovázený rozpadem Evropské unie. Proč ne, jsem tomu rád, jenom se obávám, aby tento proces, při němž nepochybně přijdou o veškeré úspory tisíce lidí, nebyl doprovázen krveprolitím.

A co na to naši politici, zvláště ti, kteří nás po celou dobu přesvědčovali o smysluplnosti celého projektu, o neexistenci jakékoliv alternativy přijetí eura, o jeho výhodnosti a intelektuální omezenosti nás euroskeptiků, kteří ,,nechápeme“ velikost a důležitost nevyhnutelných změn. Jsem zvědav, co bude hlásat, přijde-li opravdu tato změna, takový Václav Havel, ochotný kdykoli a kdekoli kydat hnůj na cokoliv české. A kdypak zase vyrazí Kocáb s Šípkem a vlajkou rozpadajícího se molocha na Hrad? A co euroservilní čeští novináři, kdy ti dostanou pokyn k obratu a začnou nás pomalu zasypávat informacemi o tom, jak je super euro ,,novou výzvou“, kterou my ,,čecháčci ne a ne“ pochopit. Že se tedy chybička soudruhům v Bruseli vloudila, ale teď se super eurem už bude všechno bezvadně fungovat.

Velice mne mrzí, že dosud neexistuje nějaký institut paměti národa, který by evidoval a archivoval veškeré dění spojené s naším vstupem do EU a přijímáním Lisabonské smlouvy. Za nějakých 20 let tak nikdo nebude věřit, co všechno zásadního se mohlo v této době dít, přičemž se o tom lidé prakticky nedozvěděli. Obávám se, že mocné netransparentní struktury, vyvolávající tyto změny vše zametou podobně jako ,,krizi v ČT“, o které se dnes již nikdo nezmiňuje, a přitom to byla zásadní chvíle boje o svobodu v České republice, neboť nezávislost médií je rozhodujícím prostředkem politické manipulace. Je docela dost dobře možné, že v Orwelovském stylu ,,Kdo ovládá minulost, ovládá budoucnost. Kdo ovládá přítomnost, ovládá minulost“ se naše vnoučata jednou budou učit o prozíravém postoji Paroubkovy, Topolánkovy a Fischerovy vlády, které zabránily přijetí eura. Jsem v tomto ohledu skeptik a nevěřím, že pravdoláskové kruhy a s nimi kooperující média přiznají, že se ohledně veškerého procesu evropského sjednocování mýlili. Ani náhodou, pojede se prostě dál a nikdo, kdo by opravdu mohl iniciovat celospolečenskou diskusi na dané téma, se k tomu nebude vracet.

Ještě jeden aspekt je v souvislosti s touto informací zajímavý. A to fakt, že se objevila nedlouho po jednání bildeberského klubu ve španělském Sitges, zajímavá reportáž viz zde: http://www.reformy.cz/zpravy/bilderberg-2010-reportaz-z-mista-cinu-1/ . Že by to byla pouhá náhoda a souvislost vidí pouze bláznivý stoupenci konspirativních teorií. Možná. Časová posloupnost je však nepochybně velice zajímavá.

Autor: Miroslav Červenka | pondělí 21.6.2010 0:15 | karma článku: 16,86 | přečteno: 1615x