Neodvolatelný Šáša z Bilderbergu

Již je to více jak dva měsíce, co se na veřejnost dostalo trestní oznámení analytického útvaru ministerstva financí kvůli kauze Promopro. Od té doby jsme svědky absurdního představení s Havlovým oblíbencem Sašou Vondrou v hlavní roli. A že nás umí pobavit. Tu slibuje, že vyvodí odpovědnost, pokud se prokáže, že jeho vinou byly způsobeny státu velké škody, tu svaluje vinu na jiné tak neomaleně, že na jejich obranu musí po dlouhé době vylézt na světlo i téměř zapomenutý Topolánek, tu nezná kolegy, s nimiž před nedávnem úzce spolupracoval. Prostě mlží a lže. Kdo to nevidí, je buď slepý nebo zainteresovaný na Vondrově setrvání v úřadu. Ale není jich mnoho, poslední výzkum oblíbenosti politiků ukázal na strmý pád Vondrovy důvěryhodnosti i u jeho dřívějších skalních příznivců

Jediný, kdo tento fakt asi ještě nezaznamenal, je premiér Nečas. Jeho nejnovější výhrůžku, že kdo vyzve Vondru k odstoupení, musí odejít z vlády, nelze chápat jinak, než že se ke kameni Vondra dobrovolně přivázal i předseda vlády a je rozhodnut, ať se děje, co se děje, potopit s komickým ministrem obrany také vládu, ODS a reformy. A to prosím při sestavování této vlády Nečas snad každé veřejné vystoupení hovořil o odpovědnosti! Poradců má v Kramářově vile dost, prosím pěkně, nemohl by mu někdo z nich vysvětlit, co to odpovědnost je, že to není jenom PR póza?

Asi nejsem sám, koho napadlo:„Proč to vlastně puncovaný slušńák dělá? Má to zapotřebí? Vždyť s Drobilem to šlo rychle, a přitom nebyly tak jasné důkazy jako nevypsání zákonem předepsaného výběrového řízení, jenom tvrzení jednoho úředníka.“

Jednu variantu odpovědi jsem naznačil v nadpisu. Nečas prostě musí poslouchat. Je si vědom, kdo ve skutečnosti vládne. Je to asi podobné, jako kdybychom kdysi chtěli, aby se Husák zbavil Bilaka. A Nečas rozhodně není hrdina. My, kteří toho již více pamatujeme, si třeba můžeme vzpomenout, jak v první polovině devadesátých let odmítl post ministra vnitra, protože se bál mafie. Teď už se asi nebojí. Vysvětlení může být vícero:

-         zmužněl

-         mafie není již tak hrozivá

-         nic mu od mafie nehrozí

Nebo že by kombinace všeho? Nevím, každopádně jeho postup moc důvěry nevzbuzuje.

Je ale také možné, že nemusí poslouchat. Může totiž být méně známým členem systému. Seznam p. Bartoše: http://abbartos.wordpress.com/2011/02/07/pravdolaska-2-0-aktualizovany-seznam-pravdolaskaru-120-dalsich-jmen/ totiž nemusí být úplný. Nemyslím si, že by netransparentní uskupení, ovlivňující do určité míry politiku, spala na vavřínech. Počítám, že mají tahy promyšlené na mnoho kol dopředu. Je ovšem pravda, že kdyby skuteční vládci onoho matrixu, v němž žijeme, Nečasovi důvěřovali, Vondra by asi už ve vládě nebyl. Takhle tam prostě svou roli novodobého politruka musí hrát dál. Schwarzenberg je přece jenom už starší a každou chvíli chrápe.

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Miroslav Červenka | čtvrtek 31.3.2011 0:47 | karma článku: 14,70 | přečteno: 1604x