Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Volte parky na podzim,

běžte do parků, přinesou vám klid, ... to platí pro nás, městské lidi. Ti z venkova mají lesy a do nich chodí jaksi samozřejmě. V době kolonizace Severní Ameriky se říkalo mladým mužům Go west (Běž na západ), tam je to nové a nepoznané, tam poznáš, co je v tobě.

My jsme se vydali v neděli do Lednice.  Možností, co zde vidět, je hodně: skleník, zámek (různé prohlídkové okruhy), park, minaret, Janohrad ... My jsme se vydali k minaretu. Jezdí tam kočár (minulý víkend ještě jezdil, je cenově dostupný: 100 Kč dospělí, 50 Kč děti), loď (minulý víkend ještě jezdila) nebo pěšky. Doporučuji dojít k minaretu a zpět pěšky. Je to tam asi 2,5 km (podle trasy lodi), cesta vede podél vody, parkem.

  • Uvidíte krásné barvy listí. Zajímavé stromy. Existuje Průvodce parkem (některé stromy jsou označeny čísly s odkazem na Průvodce parkem. Nejvyšší číslo, co jsem si všimla, bylo 98.).
  • Na začátku cesty jsme narazili na Maurskou vodárnu. Jmenuje se tak asi podle arabské kaligrafie na zdech. Tam je přístaviště lodí, mj. směrem k minaretu. A občerstvení, včetně piva (alkoholického, když je to maurská vodárna). Viděli jsme tam zaparkované jakési motorboardy (asi velikosti snowboardu, se 4 masivními kolečky). Jedině krabice pod prknem dávala tušit, že prkno je asi motorem poháněné. Jezdci se zrovna občerstvovali, takže jsme prkna v provozu neviděli.
  • Na loukách kvetly ocúny, krásné, křehké a prý prudce jedovaté. Někdo je, nevím proč, vytrhával nebo pošlapával. Ne ovšem všechny, takže v zatím ještě zelené trávě jich zbylo pro oko dost.
  • Narazili jsme na stromy Ginkgo biloba (Jinan dvoulaločný), které prý se na zemi vyskytovaly už před 200 miliony let. Tyhle asi ne, byly malé. Jsou prý otužilé, rostou velmi pomalu a dorůstají výšky 9-15 m. Mají krásné vějířovité, světle zelené listy. Listy teď žloutnou a opadávají. Jinak některé části rostliny (dužnaté osemení) jsou silné kontaktní alergeny, které mohou poškodit kůži. Některé věci nezkouším, takže tato informace je zprostředkovaná, z knihy Lesley Bremnessové: Bylinář (doporučuji, na bylinky výborná, léty vyzkoušená).
  • Viděli jsme několik nádherných platanů. Všechny platany vypadají velmi atraktivně. Nemůžete je přehlédnout, jsou mohutné a nápadné svou kůrou.
  • Ještě než jsme došli k minaretu, narazili jsme na dva uzavřené dřevěné mosty, velký dopravní kontejner s nápisem, na co lze kontejnery použít a Tel.:(číslo tam, myslím, chybělo). Je to takový typ, jaký můžete vidět v přístavech. Já jsem jich naposledy viděla spoustu na obrovských lodích při průjezdu kolem osvětleného přístavu v Hamburku. Přístav sám, osvětlený, s jeřáby, byl pro mně nezapomenutelný dojem, řekla bych průmyslově krásný. Ale kontejner tady, v zámeckém parku, byl jakoby zapomenutý. Možná už zapustil kořeny. Spolu s nedaleko v blátě zaparkovanou motokárou tady jak kontejner, tak kárka vypadaly nepatřičně. Jako šlendrián.
  • Voda, podél které jsme šli, byla od krajů špinavá, s jakýmsi kalem na povrchu, na jednom místě v něm byla uvízlá pramice. Na stromech na protějším břehu, většinou těch s usychajícími vrcholy, byla hnízda čápů (ti už asi odletěli, žádného jsme neviděli).
  • Minaret je zajímavá stavba, obehnaná lešením (jak říkal pamětník školních návštěv, minaret byl bez lešení jen vyjímečně, při školních výletech po cca 2 letech byl většinou obehnán lešením). Minaret prý přes noc vyprojektoval Josef Hardtmuth, muž mnoha profesí a talentů, pozdější zakladatel továrny na výrobu tužek Koh-i-noor Hardmuth v Českých Budějovicích. Aspoň tak je to psáno na tabulce vedle lešení. Na vršek minaretu vedou prý 302 schody, což jsme nezkoušeli. I když minaret je zřejmě otevřený. Stavba je mohutně založena, podle popisu, na pilotech a dřevěných mřížích. Na pilířích před vlastním minaretem jsou vidět vyplněné praskliny.
  • Od minaretu jsme se k zámku vraceli po druhém břehu. V pískem vysypané cestě byly stopy podkov, vepředu víc zabořených. Sherlock Holmes by zřejmě zdůvodnil, proč to tak je. Zřejmě by i odhalil, pokud by byl současník, i opačně podkované koně v Žižkově vojsku. Napadlo mě při pohledu na otisky podkov.
  • V jednom místě bylo vidět minaret, spolu s odrazem ve vodě. Široko daleko nic, jen minaret, voda s jeho odrazem a obloha. Krásný pohled, vzpomněla jsem si, jak kdosi říkal, že největší výhodou Barrandova je (nebo možná už byl) prázdný horizont, což je horizont beze staveb, takže lze použít pro kulisu jakékoliv doby. Tady ten prázdný horizont byl.
  • Celou cestu jsme potkávali tak z 80% za ruku se držící páry. I páry s kočárky. Jednu chvíli jsem za sebou zaslechla rychlý lehký běh, který se těsně za mnou najednou prudce zarazil. Laškující dívenka. Děti se většinou zaměří na nejmladšího v okolí, tentokrát ne. Zřejmě proto, že všichni mladší se vedli za ruce  a věnovali se sami sobě. Včetně rodičů té dívenky, kteří tlačili kočárek.
  • K zámku jsme došli po setmění, už svítily lucerny na litinových kandelábrech.
  • Procházka byla velmi příjemná. Ještě nebylo cítit vůni tlejícího listí, ale barvy byly úžasné. Na jednom obrazu Henri Rousseaua (Zaklínačka hadů) prý napočítali 40 odstínů zeleně. Tady byla ještě žlutá, červená a oranžová barva.
  • Vzpomněla jsem si, jak jsem viděla na BBC World  staré anglické dámy, které se starají o londýnský hřbitov Highgate Cemetery a udržují ho v režimu Managed neglect (něco jako řízené zanedbání/ pustnutí). Mimo jiné je tam hrob Karla Marxe, spoluautora Komunistického manifestu (to pro ty mladší). Zámecký park v Lednici, jeho část cestou od zámku k minaretu, je zanedbaný, řekla bych tomu Neglected management (zanedbané řízení). A to dlouhodobě; cestou jsme viděli ulomené a spadlé kmeny stromů, kromě toho, co bylo zmíněno dříve. Takže, jak se říká, tam přijde skříň, tam to nemusíte uklízet. Asi jsme nakoukli za tu skříň, ale odsunutá už byla. Před vlastním zámkem je park udržovaný, stromy stříhané do tvaru kuželů, asi 5 m vysokých stěn, něco jako francouzský park.

 

Příští týden to bude všechno jiné, jiné barvy a vůně.

Bez reklam.

Zdarma.

I když - nedávno jsem viděla ležet na zemi živý list se zelenou cenovkou z obchodu...

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Pokorná Mirka | úterý 15.10.2013 13:27 | karma článku: 6,76 | přečteno: 156x
  • Další články autora

Pokorná Mirka

Asi přestanu psát blog

Můj článek Politická korektnost versus skutečnost byl přesunut do sekce "Soukromý blog", moje reakce na email adminů do sekce "Hydepark", viz níže. Rozděl a panuj?

23.11.2017 v 12:43 | Karma: 16,70 | Přečteno: 624x | Hyde park

Pokorná Mirka

Politická korektnost a Kodex blogera

Cituji email, který jsem dnes dostala. Po publikování svého blogu Politická korektnost versus skutečnost. Citace je označena uvozovkami a odlišným typem písma. Má reakce následuje.

23.11.2017 v 11:41 | Karma: 25,76 | Přečteno: 818x | Hyde park

Pokorná Mirka

Politická korektnost versus skutečnost

Vězeni se dříve říkalo korekce. Korekce jako náprava. Korektnost chápu jako správnost. Politická korektnost by tedy byla politická správnost. A tady je vidět, že jde o nějakou specifickou správnost.

23.11.2017 v 10:21 | Karma: 21,46 | Přečteno: 745x | Ostatní

Pokorná Mirka

Zákony profesora Parkinsona platí,

napadá mě často. Naposledy, když jsem slyšela o jednání nově zvolené poslanecké sněmovny. Parkinson bylo skutečné jméno skutečného profesora.

21.11.2017 v 15:19 | Karma: 18,69 | Přečteno: 932x | Ostatní

Pokorná Mirka

Čím méně víte, tím lépe spíte

Je titul knihy. Autor "David Satter (1947), je americký novinář a přední odborník na Rusko a bývalý Sovětský svaz. Vystudoval Chicagskou univerzitu a Oxford, kde získal titul z politické filozofie.

14.11.2017 v 14:21 | Karma: 8,37 | Přečteno: 361x | Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

V Rusku zatkli kvůli podvodu bývalého generála. V minulosti kritizoval vedení

21. května 2024  21:50

V Rusku zatkli a umístili do vazby bývalého velitele 58. armády Ivana Popova, který je podezřelý z...

Přívalové lijáky zvedají hladiny řek na západě. Déšť zalil železniční přejezdy

21. května 2024  21:17

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal protipovodňovou výstrahu. Týká se vodních toků, které...

Pavel si vyzkoušel letecký simulátor, hokejistům s posilami předpovídá úspěch

21. května 2024  7:30,  aktualizováno  20:54

Za přísnějších bezpečnostních opatření začal v úterý prezident Petr Pavel se svou chotí Evou...

Fiala mluvil s Netanjahuem, členové vlády mluví o zatykači z Haagu opatrně

21. května 2024  18:53,  aktualizováno  20:41

Premiér Petr Fiala si telefonoval s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahu. O zatykač na něj,...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 229
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 694x
Snažím se žít, neudílet nevyžádané rady,...
Prošla jsem pár místy a profesemi.
Nebyla jsem nikdy v žádné politické straně.

Část toho, co mě zajímá a napadá, publikuji tady.