Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

O čem se nemluví a přece to existuje

Neuvěřitelné se může stát skutkem a budete bez práce. Bude vám 63 let a na důchod nebudete mít nárok. Nebo budete ještě chtít pracovat,...

Jak asi bude vypadat situace za pár let, až budou moci lidé odcházet do důchodu nejdříve v 67 letech?

Představte si, že je vám 63 let, firma kde jste pracovali skončí a vy jste propuštěni. Máte ještě 4 roky do důchodu. Pracovat chcete. Máte pocit, že jste schopní na duchu i na těle a je škoda zahodit nabyté znalosti a zkušenosti. Jdete se zaregistrovat na Úřad práce. Na vstupních dveřích je velký plakát s citací ze zákona č../ Sb., či dokonce Ústavy, že nikdo nemá být diskriminován z důvodu ...věku, pohlaví,...Na úřadu žádná diskriminace, ale také žádná pomoc. Nevadí, poradíte si sami. Máte přece VŠ vzdělání, umíte užívat PC, domluvíte se anglicky. Neměl by tedy být problém práci najít. Teoreticky.

Ale problém to je.

Přímo vám to nikdo neřekne. Ale brzy raději věk ani žádná fakta, ze kterých se věk dedukovat dá, neuvádíte. I když, samozřejmě, i to je podezřelé. V jedné personální agentuře se vás zeptají na věk. Jste jediný kandidát na danou pozici a vedět to chce zaměstnavatel. Po jejich vysvětlení, vašem váhání, po ujištění, že ani druhá strana nejsou mladíci, řeknete. Má to rychlý efekt. Už vás v této věci nekontaktují a inzerát je den poté publikován znovu.

Pokud jste žena a pracujete v technickém oboru, existuje ještě jeden předsudek. Reagujete na inzerát personální agentury. A za pár dnů vám odtud telefonují: Neberte to jako diskriminaci, ale ta pozice je hodně technická. V emailu by se to špatně vysvětlovalo a proto voláme.

Podle novinářů bude člověk měnit profesi několikrát za život. Zkuste ale rozkliknout pár inzerátů. Jedním ze základních předpokladů je praxe na dané pozici (nejlépe asi v dané firmě). Ale ta praxe zase nesmí být moc dlouhá, ale zase ne úplný absolvent (většinou). Takže tudy cesta nevede, aspoň ne teď a tady.

Přístup vlády k zvýšení věku odchodu do důchodu je sociální inženýrství. Pohled na lidi jako na stroje. Vláda rozhodne o nezbytnosti posunout věk odchodu do důchodu. Nic jiného se nemění ani v náznaku. Skutečnost může být taková, že lidé nad 60 nenajdou práci a půjdou do předčasného důchodu. A všechno bude jinak. Nepočítá se s tím, že setrvačností bude věková diskriminace dál pokračovat, pokud se nezmění společenské vědomí. Toť základní vlastnost hmoty, setrvačnost.

Navenek, je všechno OK. Věk do 35 let, jak bylo obvyklé těsně po roce 1989, už se nezmiňuje. V inzerátech se uvádějí mužské i ženské podoby názvů profesí.

Ale existuje to, i když dobře skryté a tedy těžko dokazatelné (takhle to zní lehce paranoidně). Jak říkal Malý princ: Co je důležité, je lidským očím skryté.

Proč by člověk, který může a chce pracovat, měl být situací donucen odejít do penze? Třeba jen proto, že práci nemůže najít a peníze potřebuje? Mohl by ještě přispívat do rozpočtu, místo aby z něho čerpal penzi a stát za něj platil zdravotní pojištění. Průměrný důchod je 10 033 Kč měsíčně (leden 2010) a stát platí za důchodce zdravotní pojištění 1 080 Kč měsíčně .

Pokud by tento člověk pracoval a měl aspoň průměrný příjem 25 803 Kč (4Q/2010), nejenže by ušetřil státní pokladně 11 113 Kč měsíčně, ale ještě by do ní přispíval platbou daní, sociálního a zdravotního pojištění. O vyšší kupní síle pracujícího (případně i VŠ) nemluvě.

Počet poplatníků na 1 starobního důchodce v roce 2011 je 2,17. Proč tedy situaci ještě zhoršovat?

Pokud bude tahle situace pokračovat, bude ta část seniorské, ženské,... populace, která má chuť a schopnost pracovat, vyřazena.

Proč vylučovat celou skupinu lidí? Je to jednodušší? V prvním plánu asi ano.

Proč vláda (nevím, od koho jiného by tahle iniciativa měla vzejít) nezačne pracovat na tom, aby přestala věková diskriminace?

Věkovou diskriminaci zažilo v ČR 54 % lidí nad 15 let.

Nejrozumnější by bylo více věcného přístupu. Ne finančních pobídek, protože to deformuje celou situaci asi ještě víc Jedné skupině se pomůže na úkor jiné..

Myslím, že by vláda měla nějaké kampaně pro odstraňování diskriminace (věk, gender, ale i ostatní) organizovat. Organizovaly se osvětové kampaně k Romům, našemu předsednictví EU, ... Proč tedy ne k tomuto tématu? Nejsme šedá a homogenní masa. My, lidé – muži, ženy, staří, mladí,... Příslušnost k žádné z těchto skupin nevypovídá, sama o sobě, o našich kvalitách. Předem zaujaté názory, PŔEDsudky, jsou občas pro přežití nutné. Nemáme vždycky čas vytvořit si rozumný názor, který by mohl zachránit náš život. Ale tady nejsme v nebezpečí, že nás sežere divoké zvíře.

Proč tedy bránit promísení a zachovávat segregaci?.

Aby se mohl změnit věk odchodu do důchodu, je nutno změnit nejen zákony. Nikdy nemůžete měnit jen jednu věc. Musíte zároveň měnit další věci. Jak řekl, myslím, Werner Heisenberg.

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Pokorná Mirka | pátek 3.6.2011 7:55 | karma článku: 22,90 | přečteno: 1477x
  • Další články autora

Pokorná Mirka

Asi přestanu psát blog

Můj článek Politická korektnost versus skutečnost byl přesunut do sekce "Soukromý blog", moje reakce na email adminů do sekce "Hydepark", viz níže. Rozděl a panuj?

23.11.2017 v 12:43 | Karma: 16,70 | Přečteno: 624x | Hyde park

Pokorná Mirka

Politická korektnost a Kodex blogera

Cituji email, který jsem dnes dostala. Po publikování svého blogu Politická korektnost versus skutečnost. Citace je označena uvozovkami a odlišným typem písma. Má reakce následuje.

23.11.2017 v 11:41 | Karma: 25,76 | Přečteno: 818x | Hyde park

Pokorná Mirka

Politická korektnost versus skutečnost

Vězeni se dříve říkalo korekce. Korekce jako náprava. Korektnost chápu jako správnost. Politická korektnost by tedy byla politická správnost. A tady je vidět, že jde o nějakou specifickou správnost.

23.11.2017 v 10:21 | Karma: 21,46 | Přečteno: 745x | Ostatní

Pokorná Mirka

Zákony profesora Parkinsona platí,

napadá mě často. Naposledy, když jsem slyšela o jednání nově zvolené poslanecké sněmovny. Parkinson bylo skutečné jméno skutečného profesora.

21.11.2017 v 15:19 | Karma: 18,69 | Přečteno: 932x | Ostatní

Pokorná Mirka

Čím méně víte, tím lépe spíte

Je titul knihy. Autor "David Satter (1947), je americký novinář a přední odborník na Rusko a bývalý Sovětský svaz. Vystudoval Chicagskou univerzitu a Oxford, kde získal titul z politické filozofie.

14.11.2017 v 14:21 | Karma: 8,37 | Přečteno: 361x | Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Mají rakovinu, metastázy a nic nezabírá. Léčba je, ale pacienty by stála miliony

22. května 2024

Premium Muži s metastazující rakovinou prostaty, na kterou už nezabírá jiná léčba, se upínají k poslední...

Zvedneme minimální mzdu o tisíce, drtí predikce Zaorálek

22. května 2024

Sociální demokracie, kdysi nejsilnější strana, vypadla ze Sněmovny a teď se snaží proniknout...

Proč se malým Němcům nedaří v matematice. Ve školství nefunguje integrace

22. května 2024

Premium Vypadá to, jako by němečtí žáci najednou ztratili schopnost počítat. Podle nové studie německé...

Vyhrajte vstupenky na finále MS v hokeji. Máte jedinečnou šanci s iDNES Premium

22. května 2024

Je tady ještě jedna šance, jak získat vstupenky na finále hokejového mistrovství světa! Dvě místa v...

Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění

Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...

  • Počet článků 229
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 694x
Snažím se žít, neudílet nevyžádané rady,...
Prošla jsem pár místy a profesemi.
Nebyla jsem nikdy v žádné politické straně.

Část toho, co mě zajímá a napadá, publikuji tady.