Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Fotka by stačila/6. Svět patří mužům.

Kdysi jsem slyšela výrok:Svět patří mužům a ženy jsou na něm, aby jim sloužily. Připsán byl Hitlerovi. Ať to řekl nebo ne, skutečnost tak vypadá.

Proč vylučovat vůbec ženy, a to nejen s VŠ vzděláním, z ŠANCÍ/MOŽNOSTÍ/PŘÍLEŽITOSTÍ získat slušnou práci? Studovaly; asi se tedy chtějí uplatnit, dělat zajímavou práci a být dobře placené. Odejdou asi na mateřskou dovolenou. Děti, děti, děti. Připoutány k ženám, bez toho nejsou ženy plnohodnotné. Ať jsou podmínky jakékoliv, jejich povinností, a to radostnou, je ty děti porodit a vychovat. Ať tedy splní svou povinnost (sarsasm). Ale děti přece nejsou jen jejich. Jsou I jejich partnerů. A jsou to budoucí daňoví poplatníci. Různé příspěvky na děti asi nepovzbudí vzdělanější ženy, aby měly děti.

Cituji Františka Koukolíka: "Rakouští mužové stráví v placené práci asi 70% svého času,  30 % času v neplacené činnosti, u žen je tomu přesně naopak. 98 % lidí pracujících v Rakousku na částečný úvazek jsou ženy. V principu nepříliš odlišné podíly a vztahy jsou v Dánsku, Německu, Itálii, Holandsku, Španělsku (ženy tráví domácí prací 7 krát více času než muži) i u nás …

Růst trhů altruistickou péči trestá. Neplatí ji. Považuje ji za něco naprosto samozřejmého. Vychovat zdravého, tvořivého, nejen vysokoškolsky vzdělaného mladého člověka stojí rodiče, zejména zbude-li jen jeden, kruté celoživotní úsilí. Výsledek dřiny, která matky i otce stojí nejlepší léta života, berou firmy, organizace a státy jako naprostou samozřejmost. Jako radostně splněnou povinnost.

Globalizaci charakterizuje rozšiřování trhů. Globalizace odměňuje výkonnost a míru zisku, který přinášíte. Neviditelné srdce, něžná a milující péče není zboží. Základ lidství, z něhož může vyrůst všechno ostatní, není na trhu. Je to neplacená služba. Podobá se "zdrojům", jako je čistá voda nebo vzduch.

Jenže nedostatečná péče podlamuje nejen možný vývoj jedinců. Poškozuje i ekonomický růst. Možná že právě tohle se děje v bohatých zemích OECD. Nezaměstnanost je zde vysoká a chronická. A přesto - uprostřed této nezaměstnanosti je nedostatek dostatečně kvalifikovaných a spolehlivých pracovníků. Průzkumy typu Internatinal Adult Literacy Survey v těchto zemích dokazují, že přibližně polovina populace je pod úrovní nutnou pro výkon kvalifikovaného povolání. ...

… Globalizace lidi, kteří by se chtěli příliš věnovat rodině a dětem, trestá už tím, že jde o čas, který lidé, z valné části ženy, nemohou věnovat zvyšování kvalifikace, nebo placené práci.

Samozřejmě tu pomáhají předsudky, sentimentální a pokrytecká představa, že chtít peníze za něco tak "přirozeného a posvátného", jako je péče o děti, je nemravnost. Přitom neviditelné srdce, něžná a milující péče vytváří lidský a sociální kapitál. Tvoří, zdaří-li se úsilí, vychované, civilizované lidi, dobré občany, kvalifikované pracovníky.

Zkuste si představit reakci obchodníka nebo výrobce, k němuž byste se dostavili se žádostí,  aby vám zdarma předal kvalitní a nový vůz střední třídy. Podiví-li se, sdělte mu, že by mělo být jeho radostnou povinností vyrobit jej pro vaše potřeby.

Zkuste si představit reakci jakéhokoli zaměstnavatele, kdyby se před něj postavila matka a řekla: 'Předávám ti své dítě, stálo mne 18 let života,, tolik a tolik peněz, které jsem musela vydělat. Je to spolehlivý, dobře vychovaný, kvalifikovaný řemeslník. Měl bys za mé úsilí aspoň něco zaplatit.' …

… Co když zmrtvýchvstání přízraku zvaného náboženský fundamentalismus je kromě jiného výrazem strachu ze změny patriarchální tradice zajišťující neplacenou práci žen? Takže opakování hesla ad nauseam: vrátit se k tradici, omezit, nebo zničit jakákoli práva žen. Mohly by opustit svou " odpovědnost" - neplacenou práci. Hnutí, jako je afgánský Talibán, tak činilo ve světe plném lidských práv a demokracie.

Jestliže se svět hospodářské liberalizace pokouší převést na peníze vše, po čem sáhne, měl by být natolik fér, že rodičům za celoživotní dřinu, na jejímž konci je odpovědný, kvalifikovaný občan, alespoň něco vrátí." , [15],  str.268-271.

Stát by se mohl ženám odměnit aspoň tak, že by dbal na dodržování rovnosti ŠANCÍ/MOŽNOSTÍ/PŘÍLEŽITOSTÍ  na kvalifikovanou práci. Konec konců, jde o naplňování toho, co deklaruje ústava a jedno ze základních pravidel slušnosti, neporušování cizích práv. Není to tedy nic nového ani nic navíc.  Jen se prostě nebere vážně, co je psáno. Nějaké zákony a ústava, to není nic pro nás. S tím na nás nechoďte. Kdyby se to ale dodržovalo, nedošli bychom dnes tam, kde jsme:

  • Kam až naše záznamy sahají (po ročník narození 1911) platí, že čím vzdělanější Češka, tím má méně dětí. Z vysokoškolaček zůstává třetina bezdětných. ...“ říká profesor Ivo Možný, sociolog z MU Brno v článku Lidových novin z 19.11.2011.
  • A přitom vzdělání žen jednoznačně zvyšuje šanci jejich dětí na vzdělání. Víc než vzdělání otců dětí. Viz v dalším textu, průzkum. Zeny přispívají tomuto státu jak prací, tak výchovou dětí a vším, co s tím souvisí.
  • Ty různé příspěvky jsou jen slabá náplast, když ženy očekávají, že potom budou těžko hledat práci a školku. A že se s nimi  nebude moc počítat jako s plnohodnotnou pracovní silou.
  • Je více vzdělaných žen než mužů, ženy mají nižší platy a nižší zastoupení na vedoucích postech. Vidíte tu nějaký paradox? Myslím, že to byl Václav Šašek z Bířkova, kdo nazval paradoxon (řecky paradox) tureckým pravidlem.
  • Mám dvě děti a teprve po narození prvního jsem zjistila, jak hluboký je propad platových a kariérních vyhlídek. I když myslím, že teď je situace ještě horší: Každý si stanoví svá vlastní pravidla a buď je berte, nebo jděte. Deklarovány jsou zásady rovnosti šancí, ale praxe je jiná. Můžete se hádat, soudit, ale v dané situaci vám to nepomůže. Budete bez práce, bez peněz, vaše další vyhlídky to jen zhorší. Dovedu si představit, že je to vysilující fyzicky, finančně a psychicky.

 

Citovaná literatura:

[9]  Gladwell Maxwell, What the Dog Saw and Other Adventures, Penguin Books 2010, str. 332, 333

[15] Koukolík František, Josefu Švejkovi je 30 milionů let, Eseje ze třetí kultury v roce 2001/2002, Galén 2002, str.268-271

 

Pokračování příště. To be continued.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pokorná Mirka | pátek 28.3.2014 12:59 | karma článku: 10,71 | přečteno: 503x
  • Další články autora

Pokorná Mirka

Asi přestanu psát blog

Můj článek Politická korektnost versus skutečnost byl přesunut do sekce "Soukromý blog", moje reakce na email adminů do sekce "Hydepark", viz níže. Rozděl a panuj?

23.11.2017 v 12:43 | Karma: 16,70 | Přečteno: 623x | Hyde park

Pokorná Mirka

Politická korektnost a Kodex blogera

Cituji email, který jsem dnes dostala. Po publikování svého blogu Politická korektnost versus skutečnost. Citace je označena uvozovkami a odlišným typem písma. Má reakce následuje.

23.11.2017 v 11:41 | Karma: 25,76 | Přečteno: 818x | Hyde park

Pokorná Mirka

Politická korektnost versus skutečnost

Vězeni se dříve říkalo korekce. Korekce jako náprava. Korektnost chápu jako správnost. Politická korektnost by tedy byla politická správnost. A tady je vidět, že jde o nějakou specifickou správnost.

23.11.2017 v 10:21 | Karma: 21,46 | Přečteno: 745x | Ostatní

Pokorná Mirka

Zákony profesora Parkinsona platí,

napadá mě často. Naposledy, když jsem slyšela o jednání nově zvolené poslanecké sněmovny. Parkinson bylo skutečné jméno skutečného profesora.

21.11.2017 v 15:19 | Karma: 18,69 | Přečteno: 932x | Ostatní

Pokorná Mirka

Čím méně víte, tím lépe spíte

Je titul knihy. Autor "David Satter (1947), je americký novinář a přední odborník na Rusko a bývalý Sovětský svaz. Vystudoval Chicagskou univerzitu a Oxford, kde získal titul z politické filozofie.

14.11.2017 v 14:21 | Karma: 8,37 | Přečteno: 361x | Ostatní
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Jeden za šest, dva za deset. Překupníci ošidili na hokejovém MS už stovky lidí

13. května 2024

Premium Jeden za šestku, dva za desítku, říká u vstupu do metra Českomoravská v Praze u areny zhruba...

Nábor do ochranky pro olympiádu v Paříži selhává. Chybí osm tisíc lidí

13. května 2024

Premium Nedostatek bezpečnostních pracovníků na nadcházející letní olympiádě v Paříži vyvolává vážné obavy...

Ženské hlídky střeží ekvádorský amazonský prales. Chrání řeky i rodnou půdu

13. května 2024

Říkají si Yuturi Warmi a rozhodly se, že svůj domov, ekvádorský amazonský prales, budou chránit...

Po zřícení obytné budovy v Belgorodu zemřelo 12 lidí, úřady obviňují Ukrajinu

12. května 2024  11:48,  aktualizováno  23:04

Sledujeme online V ruském Belgorodu se částečně zhroutila vícepodlažní obytná budova, podle úřadů v důsledku...

  • Počet článků 229
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 700x
Snažím se žít, neudílet nevyžádané rady,...
Prošla jsem pár místy a profesemi.
Nebyla jsem nikdy v žádné politické straně.

Část toho, co mě zajímá a napadá, publikuji tady.