Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Fotka by stačila/18. F/M a věk

Zajímavé je, že ve veřejných diskuzích se věk nezmiňuje (většinou) jako vylučující kritérium. Tedy se ani (hlasitě) nezpochybňují schopnosti vzhledem k věku. Jestli je to větší kultivovaností diskutujících, tím, že nemají argumenty, nebo prostě proto, že je lépe nechat konat než spekulovat, nevím.

Jak vyhrát generační hru, přeloženo z The Economist, parafráze a „citace“, in Respekt 43/2013, str.77-79:

  • Generace Y, narozená začátkem 80.let
  • Generace X, narození od poloviny 60.let do začátku 80.let, “už má plné zuby toho, že uvízla mezi staršími zaměstnanci, kteří odmítají odejít do důchodu a mladšími, jimž se dostává mnohem lepšího zacházení, než jaké kdy zažili oni.
  • Poválečné populační ročníky narozené od roku 1946 až do poloviny 60.let s věkem neztrácejí pracovní morálku. Jsou považované za pracovité a produktivní. …
  • Google je často líčen jako ztělesnění praxe , která generaci Y vyhovuje. Ale Laszlo Bock, šéf personálního oddělení této firmy, poukazuje na to, že u nich pracují I staří lidé, přičemž tomu nejstaršímu je 83 let. A dále tvrdí, že generace Y se odlišuje pouze tím, že nahlas žádá všechno to, co chtějí všichni ostatní.”

Pokud hledáte práci, přes personální agentury asi neprojdete; někdo nedávno prozradil, že firmy nechtějí, aby jim “posílali” někoho nad 45. Neodmítnou vás; prostě vám neodpoví. Nebo dostanete nicneříkající dopis, jakýsi slovní štít (asi obdoba lidského štítu). Zřejmě existuje nějaký univerzální mustr. Jsou totiž stejné, bez ohledu na pozici, agenturu nebo agenta. I když hledají pořád a vy splňujete všechna (psaná) kritéria. To je aktivní politika diskriminace/vylučování, kterou provádí, v tomto případě místo firem. Asi je tam nějaká bublina, ve které ústava neplatí. Nebo platí a její porušování je netrestatelné. Vůbec totiž není dokazatelné. Neměla by se tedy ta ústava, jako spousta zákonů, které se nedodržují a jejich dodržování není vymahatelné, zrušit (sarcasm)? Ale ne, v Listině základních práv a svobod, která je součástí ústavy, se říká v Hlavě I, Čl. 1, cituji: “Lidé jsou svobodní a rovní v důstojnosti i v právech. Základní práva a svobody jsou nezadatelné, nezcizitelné, nepromlčitelné a nezrušitelné.” Co s tím?

  • Vzpomínám na velkou diskuzi Miloš Zeman versus Karel Schwarzenberg. Před prezidentskými volbami. Tam otázka věku nezazněla. Skoro to vypadalo jako prostý Přemysl Oráč, který si musel všechno zasloužit (i ty ženy) versus kníže (s právem první noci).  Našly se vhodnější zbraně než věk.
  • Od 1.2.2014  je Janet L. Yellen  předsedkyní (Chair) Rady guvernérů Federálního rezervního systému (FED). Ve věku 67 let. Věk nebyl předmětem diskuzí. Její schopnosti nikdo nezpochybňuje. Nedovedu si představit něco podobného v ČR. Jak funkci pro ženu, tak věk.
  • 20.3.2014 jsem zaslechla na Rádiu Plus, že ministr Mládek odvolal ředitele podniku Diamo “Protože se blíží důchodovému věku”.  Zádný jiný důvod neuvedl. Zřejmě existuje systém věkových zábran, jen to nebylo ještě publikované (sarcasm). Trochu vyšší právní vědomí by neškodilo. Ale asi to bude pan ministr dementovat, po nějakých negativních reakcích (sarcasm). Vytržení z kontextu nebo tak.

Média tvoří obraz, ale někdy zkreslený - nezaměstnaní třeba. Není tu žádný podobný reportér, který by se vydával za Turka a zjišťoval, za jakých podmínek pracují. Zádný pořad o Amazonu s tím, jak to v distribučním středisku vypadá. Oba předešlé případy jsou z Německa, první byl novinář, který o své zkušenosti vydal knihu. Druhý byl pořad na některém z německých TV programů, o kterém se zmiňoval komentář Lídy Rakušanové na Rádiu Plus (asi 15.2.2014, poté, co Brno poprvé neschválilo záměr Amazonu vybudovat distribuční středisko na okraji města).  Vyzdvihuji pořad Pro a proti na Rádiu Plus, který moderuje Renata Kalenská. Dva protichůdné názory, paní Kalenská opravdu moderuje, vrací k věcnosti, stručnosti, nezabírání prostoru na úkor druhé strany, diskuze jsou kultivované. Na netu vidíte potvrzování stereotypů. Nebo naopak vyhraněně protichůdné blogy. Titulky blogů jsou agresivní.  A odsuzující. Jinak, velmi přiléhavě o médiích (v USA a UK) pojednává kniha, o které píšu na blogu Pokroucené zprávy. Není to má kniha. Já jsem jen majitel jednoho výtisku knihy, nikoliv její autor.

V historii si ženy nijak moc nestěžovaly. Byly vychovávané k trpělivosti. A tak čekaly, čekaly, až zestárly a zemřely. Samy vlastně nic nepodnikaly. A tak se stalo, že žena odešla v 18 (nebo i dřív) od rodičů k manželovi. A nikdy vlastně nedělala nic sama. Obecně, lidé byli vychovávani k poslušnosti, neodporování, ženy zvláště. To si myslím, může být i příčinou těch zadlužených důchodkyň, co nakoupily předražené nepotřebné věci. Prostě nedokázaly říct ne. V jejich generaci tak ženy byly vychovávané.  Odlišné názory, pokud se tedy už vylíhly v několika nespokojených hlavách, se nepublikovaly. Protože za to byl člověk odsouzen veřejným míněním. (Internalizace externalit, řekl by ten vzdělanec).

Myslím, že hodně je dané i katolickou tradicí. Náboženství sice většina lidí  v ČR nepraktikuje, ale součástí tradice je i přístup k některým věcem a problémům. Kněz je pater, otec. Kněží ženy u nás má snad jen evangelická církev, ale neslyšela jsem, že by se jim říkalo matko. Ženy jsou brané jako matky. K povinnostem matky patří i činnosti s tím spojené (opatrování, péče, nakupování, vaření, uklízení a praní). A ve vzduchu je pořád tohle rozdělení a nic víc. Je tu prostě jiný stav mysli. Něco, co je zachyceno v následujícím citátu, i když se týká něčeho jiného (tučně vytištěné jsem zvýraznila já): “Otec Gassendi, profesor v Aix-en-Provence a vynikající pozorovatel astronomických jevů, odjel v roce 1632 do Holandska a napsal jistému francouzskému kolegovi o postojích vůči Koperníkovým paradigmatům toto: 'Všichni ti lidé tam jsou pro.' To mohlo být přehnané, vystihuje to však kontrast s tím, co poznal doma. Holandsko, Anglie a protestantské státy obecně představují jiný stav mysli.”  [16]

Slušné a spravedlivé chování je vlastně předpokladem zákonů. Ale nikde není přímo řečeno, že se vdovy a sirotci nemají okrádat. Takže když to dělám a nikdo mě nechytne, vlastně se nic neděje (sarcasm). Potom jsou ti slušně vychovaní ve velké nevýhodě proti těm, kdo nemají skrupule. Nebo se použije dvornost jako zástěrka pohrdání a despektu. Miloš Zeman nechtěl ženy brát do vlády, kterou nazval vládou sebevrahů. Nemusel aspoň řešit problémy, které by nastaly, kdyby je tam přijal. Double think. Pozůstatek ze socializmu. Něco jiného si myslím, něco jiného říkám. Tady se fair play nehraje. Ostatně nikdy se v jeho přítomnosti ženy moc nevyskytovaly, neb je brzy vytěsnil.

Celkově je mi smutno z toho, jak se všechno zludračuje, zbídačuje, čím dál víc úřadů, které jen evidují a přitom kontrolují doklady. Čím dál větší byrokracie, čím dál větší lhostejnost. Nečinnost úřadů, pokud mají něco předjímat. Nejen řešit požáry. Ale předsudků je dost.

Zdá se, že státní klatba už nepřipadá v úvahu. Neexistuje nic, co by stát považoval za myšlenkový zločin proti své soudržnosti (thought crime řečí románu 1984) takový, aby vyhlásil státní klatbu. Už asi existují jen zájmy skupin a ty jde řešit vyloučením ze skupiny. Vlastní nebo konkurenční. A potom, místo církevních,  stranické exkomunikace. Kde je tady český sen? Pokud je tohle stěžování, potom nemůže existovat kritika. Máte právo nesouhlasit. Napište svůj blog. Já jsem to udělala.

Demokracie odmítá, aby by li lidé diskvalifikovaní náhodným faktem svého narození, tak jako tradice odmítá, aby byli lidé diskvalifikování náhodným faktem své smrti.“ [6], str.117

Žádná tyranie by nevznikla, kdyby lidé včas křičeli. Obranou před tyranií je vždycky obrana před ještě neexistující tyranií.“ [6], str.120

 

Citovaná literatura:

[6] (Chesterton G.K., výbor), Úžas, radosti a paradoxy života v díla G.K.Chestertona

Karmelitánské nakladatelství Kostelní Vydří 2007, str. 117, 120

 

Pokračování příště. To be continued.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pokorná Mirka | úterý 8.4.2014 11:07 | karma článku: 6,99 | přečteno: 277x
  • Další články autora

Pokorná Mirka

Asi přestanu psát blog

Můj článek Politická korektnost versus skutečnost byl přesunut do sekce "Soukromý blog", moje reakce na email adminů do sekce "Hydepark", viz níže. Rozděl a panuj?

23.11.2017 v 12:43 | Karma: 16,70 | Přečteno: 623x | Hyde park

Pokorná Mirka

Politická korektnost a Kodex blogera

Cituji email, který jsem dnes dostala. Po publikování svého blogu Politická korektnost versus skutečnost. Citace je označena uvozovkami a odlišným typem písma. Má reakce následuje.

23.11.2017 v 11:41 | Karma: 25,76 | Přečteno: 818x | Hyde park

Pokorná Mirka

Politická korektnost versus skutečnost

Vězeni se dříve říkalo korekce. Korekce jako náprava. Korektnost chápu jako správnost. Politická korektnost by tedy byla politická správnost. A tady je vidět, že jde o nějakou specifickou správnost.

23.11.2017 v 10:21 | Karma: 21,46 | Přečteno: 745x | Ostatní

Pokorná Mirka

Zákony profesora Parkinsona platí,

napadá mě často. Naposledy, když jsem slyšela o jednání nově zvolené poslanecké sněmovny. Parkinson bylo skutečné jméno skutečného profesora.

21.11.2017 v 15:19 | Karma: 18,69 | Přečteno: 932x | Ostatní

Pokorná Mirka

Čím méně víte, tím lépe spíte

Je titul knihy. Autor "David Satter (1947), je americký novinář a přední odborník na Rusko a bývalý Sovětský svaz. Vystudoval Chicagskou univerzitu a Oxford, kde získal titul z politické filozofie.

14.11.2017 v 14:21 | Karma: 8,37 | Přečteno: 361x | Ostatní
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Budoucnost Česka není nejrůžovější. Islamizaci se nevyhneme, říká sociolog

12. května 2024

Premium Podle sociologa Martina Potůčka nefunguje český stát tak, jak by měl. Počet zemřelých pravidelně...

Advokátovi Jelínkovi zapálili dvě auta a přívěs. Byla to odpověď mafie, říká

12. května 2024  19:42

Úmyslně zapálený požár dvou aut a přívěsu pro koně vyšetřují karlovarští policisté. Žhář zapálil...

Válka o migranty na obzoru. Z Británie prchají do Irska, to je hodlá vracet

12. května 2024  19:32

Dublin podezírá Londýn, že jeho rozhodnutí posílat nelegální migranty do Rwandy vede k nárůstu...

Šest Čechů zadržených v případu falešných bankéřů na Ukrajině je ve vazbě

12. května 2024  19:14

Šest Čechů zadržených v půlce dubna na Ukrajině v případu česko-ukrajinského gangu falešných...

Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby
Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby

Přebalit, vykoupat, umýt hlavu, pořádně promazat celé tělíčko... Skvělým parťákem pro takový večerní rituál je sebamed Baby. Sháníte-li jednoho...

  • Počet článků 229
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 700x
Snažím se žít, neudílet nevyžádané rady,...
Prošla jsem pár místy a profesemi.
Nebyla jsem nikdy v žádné politické straně.

Část toho, co mě zajímá a napadá, publikuji tady.