Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Fotka by stačila/12. Podivný starý útvar, co překáží

„Chtěla jsem vyjádřit svůj názor, že slušným lidem se tady žije hůř než těm v kriminále; můj přítel mi píše z vězení, že má dost jídla, zaměstnání a učí se anglicky a španělsky, zatímco já měla denně hlad, nemám práci, a když jsem chtěla na školu kvůli zvýšení kvalifikace, chtěli ji zaplatit“, řekla u soudu v Teplicích žena, která v zoufalství nad bezvýchodnou situací přepadla v tomto městě loni hernu a plynovou pistolí si vynutila na barmanovi tržbu 40 tisíc korun, se kterou pak počkala na příjezd policie; soud obžalované po seznámení se všemi okolnostmi udělil pouze podmíněný trest a média přinesla zprávu, že přepadený barman už před několika měsíci poskytl zoufalé loupežnici zdarma podnájem, aby neskončila na ulici a mohla se postavit na vlastní nohy.“ Citováno z rubriky Minulý týden (Respekt 6/2014, str.74).To je opravdu akt krajního zoufalství.     

 Kdybych nečetla tenhle text, asi bych nikdy nenapsala to, co následuje. Protože je to příliš osobní a bolestné.

Technici nejsou. Ale pokud hledám práci (věk nepíšu), je mnoho vhodnějších kandidátů. Jak se dozvím třeba po necelých dvou dnech od zveřejnění inzerátu a cca 24 hodin po odeslání mé nabídky. Asi platí nové a lepší fyzikální zákony (sarcasm) a lidi toho znají víc. Přemýšlím a říkám si: Vystudovala jsem technickou vysokou školu. Vysokou školu chemickotechnologickou. (VŠCHT). Mám diplom s černým puntíkem? Udělala jsem asi 42 zkoušek, naměřila a zpracovala diplomku, obhájila ji a udělala státní závěrečnou zkoušku. Vystudovala jsem postgraduální kurz Chemické inženýrství, asi 20 zkoušek, spočítala spoustu příkladů zadaných tak, jak to bývá v praxi. Něco chybělo, něco se muselo zanedbat apod. Komunikovala jsem vždycky s kolegy.

Domluvím se anglicky, s pomocí rukou a nohou rusky a francouzsky. Ale to bych rychle zlepšila. Nedělá mi problémy práce s PC. Neznám, jako každý jiný, všechny programy. Absolvovala jsem různé další kurzy komunikace a firemní e-kurzy.

Bohužel mi najednou přestaly sloužit nohy. Nechtěla jsem si to připustit. Nějakou dobu jsem chodila s elegantní hůlkou. Podezřívali mně, že ji nosím pro ozdobu. Pořád jsem ji totiž někde zapomínala, nejčastěji u kopírky; a pak mi ji vždycky někdo přinesl. A potom, během tří měsíců, se situace zhoršila natolik, že mě čekaly dvě operace. V lednu jsem se to dozvěděla. Termín operací závisel na tom, jak se uvolní řada přede mnou.  Tentýž rok, za 3 měsíce, firma ve které jsem pracovala, bez varování skončila a zavřela svou projekční kancelář. První operaci jsem absolvovala měsíc po uzavření firmy, druhou za půl roku po první, v listopadu téhož roku.

Potom jsem chodila o berlích a učila se znovu chodit do schodů. Nikdy bych nevěřila, že je tak vysilující vyjít 10 schodů nahoru a totéž dolů. Byla jsem celkem 13 měsíců na berlích, rok mimo práci.

Hledala jsem práci i jinde, v Praze, …, byla jsem ochotná se přestěhovat. Nepodařilo se. Byla jsem bez příjmu a tak jsem musela, ač nerada, zažádat o důchod.

Letos mi bude 66 let, jsem čilá a fit na duchu i na těle. Naučila jsem se chodit a žít se dvěma endoprotézami. Nedělá mi to žádné potíže. Prý není nic poznat. Práci ale najít nemůžu. A pracovala bych strašně ráda. Nejen proto, že z důchodu se žít nedá. Bydlím sice v Brně, ale i kdybych dělala něco z toho, co jsem sice nevystudovala, ale umím, práce není. Když už nemůžu najít práci v oboru. To, že je to věkem nebo tím, že jsem žena, případně obojím, není samozřejmě dokazatelné. Ale pravděpodobné, z různých indicií.

Ještě mi to myslí, nejsem úplně zatuhlá a s většinou lidí jsem schopná vyjít. Ostatně i Google (viz další část tohoto blogu) zaměstnává starší zaměstnance. Nejstaršímu je údajně 83 let.

Ostatně, proč u lidí je věk taková překážka (když o nich nic nevíme), když firmy se chlubí dlouholetou tradicí (a tam by 66 let bylo plus).

Nejsem zvyklá si stěžovat. Konstatuji fakta. Mám praxi z průmyslu i projekce. Mí kolegové (11 mužů a 1 žena) našli bez problémů práci a živí své rozrůstající se rodiny. Ať měli praxi nebo byli úplně bez praxe, mladší i 66 letý, starší než tehdy já. I když i jim určitě něco chybělo. Jednou neuměli to, jednou ono, měli málo praxe/hodně praxe/úplně jinou praxi. Dělali I práci, kterou nikdy předtím nedělali, dokonce ji koordinovali a řídili. Dokonce měli úplně jiný typ (netechnické) vzdělání. Většinou strojaři, dva byli I chemici. Ale byli to muži (až na tu jednu kolegyni, co odešla ve skupině s nimi). Ono se dá k jednomu podobnému výsledku dojít různě. A chemie k tomu zřejmě není, aspoň v projekci, třeba. Není ostatně třeba asi nikde, zkoušela jsem toho hodně.

Jedna kolegyně a já, obě chemičky, jsme tedy hledaly práci samy. Mně se to podařilo po dlouhé době. A pokud dostanete (stejně jako ostatní ve firmě) smlouvu na půl roku (se zkušební dobou čtvrt roku), v jiném městě než bydlíte, nemá smysl asi nic jiného než bydlet zatím na ubytovně. Ale to je jednoduché možná v Praze nebo v Brně. Jinde hůř, což ovšem zjistíte, až když to zkusíte. Nedá se to vydržet dlouho, takhle pracovat.

Kolegyně chemička práci nenašla. Po marném chození po pohovorech získala práci – roznášení letáků. Potom otěhotněla. Takže hledání práce bude pokračovat, až skončí mateřskou dovolenou.

Mám nějaké vady. Znalostí, zkušeností, myšlení nebo chování. Přemýšlím jaké.

Diplom mám v pořádku. Je z VŠCHT, státní vysoké školy. Jsem inženýr chemie s nejuniverzálnější specializací, procesy a zařízení chemických výrob, a PGS studiem chemické inženýrství. Zádné rychlostudium. Zádný falešný diplom.  Dokonce jsem na diplomu ani nenašla žádný černý puntík, a to ani proti světlu. Zádnou poznámku typu Nepouštět na ...(cokoliv jiného než lakování nehtů, na saka, ...). Nemám na zádech ani na čele žádný papírek s hanlivou poznámkou. Nikdo mi nepřidělal prasečí ocásek ani nenamaloval fousy. Jen mám pocit, že začínám být pro smích. I když splňuji všechny požadavky na vyhlédnutou pozici. Dostat práci znamená nejen něco umět, ale také umět to prodat. Tedy interakci s těmi na druhé straně, co o tom rozhodují. Zkoušela jsem samozřejmě i jiné práce, poučena novinovými články. Ale pokud nemáte praxi v dané profesi, nejlépe pak na dané pozici v dané firmě, nemáte šanci.

Mám pocit, že situace je taková, že každý ve své jamce vidí jen ji. Velmi úzce definované požadavky, které často nemůže takhle splňovat nikdo (mluvím o své profesi). Pokud jste něco nedělali, tedy se to bere tak, že to neumíte. Dříve se to bralo tak, že člověk má vzdělání, tedy nějakou výbavu, a je tedy připraven (minimálně teoreticky) na spoustu činností. Dnes se hledá velmi úzká specializace. Třeba taková, která se u nás vůbec neprovozovala (ještě se to nedělalo u nás, ještě se to nedělalo vůbec, ...). Hledá se dlouho, často marně. A pak se mluví o nedostatku odborníků, zvláště technických. Co až se znovu změní požadavky klientů/investorů/zákazníků?

 

Pokračování příště. To be continued.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pokorná Mirka | čtvrtek 3.4.2014 15:21 | karma článku: 9,81 | přečteno: 397x
  • Další články autora

Pokorná Mirka

Asi přestanu psát blog

Můj článek Politická korektnost versus skutečnost byl přesunut do sekce "Soukromý blog", moje reakce na email adminů do sekce "Hydepark", viz níže. Rozděl a panuj?

23.11.2017 v 12:43 | Karma: 16,70 | Přečteno: 623x | Hyde park

Pokorná Mirka

Politická korektnost a Kodex blogera

Cituji email, který jsem dnes dostala. Po publikování svého blogu Politická korektnost versus skutečnost. Citace je označena uvozovkami a odlišným typem písma. Má reakce následuje.

23.11.2017 v 11:41 | Karma: 25,76 | Přečteno: 818x | Hyde park

Pokorná Mirka

Politická korektnost versus skutečnost

Vězeni se dříve říkalo korekce. Korekce jako náprava. Korektnost chápu jako správnost. Politická korektnost by tedy byla politická správnost. A tady je vidět, že jde o nějakou specifickou správnost.

23.11.2017 v 10:21 | Karma: 21,46 | Přečteno: 745x | Ostatní

Pokorná Mirka

Zákony profesora Parkinsona platí,

napadá mě často. Naposledy, když jsem slyšela o jednání nově zvolené poslanecké sněmovny. Parkinson bylo skutečné jméno skutečného profesora.

21.11.2017 v 15:19 | Karma: 18,69 | Přečteno: 932x | Ostatní

Pokorná Mirka

Čím méně víte, tím lépe spíte

Je titul knihy. Autor "David Satter (1947), je americký novinář a přední odborník na Rusko a bývalý Sovětský svaz. Vystudoval Chicagskou univerzitu a Oxford, kde získal titul z politické filozofie.

14.11.2017 v 14:21 | Karma: 8,37 | Přečteno: 361x | Ostatní
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

VIDEO: Bouřka strhla na lidi v Bombaji obří billboard. Desítky jich uvěznil

13. května 2024  21:28

Nejméně osm lidí zahynulo v indické Bombaji po pádu obřího billboardu, který v pondělí strhla...

Američana zadrželi v Istanbulu s 1 500 štíry a pavouky, přitom měl povolení

13. května 2024  19:13,  aktualizováno  21:08

Turecká policie zatkla muže, který se podle ní pokoušel ze země propašovat vzácné jedovaté pavouky...

Že necítíš prsty? Nevadí. Decimovaná Ukrajina drží ve službě nezpůsobilé muže

13. května 2024  20:49

Mnoho ukrajinských vojáků, kteří utrpěli v boji trvalé poškození zdraví, považují armádní lékaři za...

Polští vojáci ztratili odstřelovačskou pušku, pátrá po ní i kontrarozvědka

13. května 2024  20:48

Polští vojáci z jednotky územní obrany při víkendovém cvičení ztratili odstřelovačskou pušku, jakou...

  • Počet článků 229
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 700x
Snažím se žít, neudílet nevyžádané rady,...
Prošla jsem pár místy a profesemi.
Nebyla jsem nikdy v žádné politické straně.

Část toho, co mě zajímá a napadá, publikuji tady.