Léto s Jiráskem

Nikdy nemám čas pořádně uklidit knihovnu. Naladila jsem na svém mobilu četbu na pokračování a využila čas na celou Filozofskou historii. A nedávno jsem zase uklízela při F. L. Věkovi, z knihobudky jsem si odnesla Temno. 

Vůbec to nechápu, co se to ve mně děje, že mám takovou historizující náladu, ale v době, kdy každý myslí na budoucnost, mám opravdu velkou touhu vrhat se do minulosti. Je mnoho prognostiků, kteří říkají, jak to asi bude vypadat s dětmi, za dvacet let. Všichni prorokují, jako dovednosti by se ve školách měly učit, aby to s budoucností dopadlo dobře. S dovednostmi souhlasím, vypadá to nádherně, tak proč tak nutně potřebuji toho Jiráska? 

Cítím jak potřebuji kořeny, každé prázdniny hledám nějaké jiné kořeny, ale potřebuji držet při zemi a hledat kořeny. Jirásek jsou takové kořeny, nepocházím sice z Dobrušky, ale potřebuji číst o době, kdy věci byly jinak, než dnes. Dělá mi dobře charakter F. L. Věka a Vavřeny a jejich touha po tom, aby se rozšiřoval český jazyk a líbí se mi Lenka a  Věkova Márinka, horlivé čtenářky, vlastenky a dobré maminky a oddaní učenci. 

Je to taková úleva číst knihu, ve které je opravdový hrdina, opravdový vlastenec či někdo, kdo prostě a jednoduše věří a s vírou se dívá do budoucnosti.  Nejspíš mi Jirásek nahrazuje vitamín N (naději). Fascinuje mne Lenčin strýc farář . V zapadlé vesničce učil svoji neteř sirotka milovat český jazyk a život vůbec, v době, kdy nebyla naděje na cosi pozitivního, na určení vlastního národa, naději měl a dával. 

A tohle přesně hledám, k čemu upnout svoji naději pro budoucí generaci. Nezlobte se, ale nechci jí upínat k tomu, že budou děti lépe komunikovat, ani k tomu, že budou ovládat technologie. Pro svoji naději pro jejich lepší život potřebuji něco většího, něco charakterotvornějšího. Ale nevidím nic kolem. Malinko mi svítí ti chlapci z Letné. Při vší úctě k všem teoriím, prosím  jděte s nimi  do háje (Nedošínského) vraťte mi naději, nejde přece nejvíc hlavně  o to, aby z dětí byly slušní a charakterní lidé a s takovými lidmi na světě žili? Alespoň trošku se snažit, by mi pomohlo. 

 

Autor: Mirka Adamcová | neděle 11.8.2019 20:12 | karma článku: 12,55 | přečteno: 188x
  • Další články autora

Mirka Adamcová

Cesty s (dospělými) dětmi

2.8.2022 v 21:48 | Karma: 14,61

Mirka Adamcová

školník Saša

15.3.2022 v 15:50 | Karma: 17,79

Mirka Adamcová

Ukrajinské děti v Čechách

13.3.2022 v 14:02 | Karma: 15,65

Mirka Adamcová

Homeschooling v Británii

11.3.2022 v 14:51 | Karma: 9,28