Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Tak tomu já nevěřím!

Velmi často se setkávám na svých přednáškách s otázkou víry. Nemyslím tím víru v nejvyšší autoritu (Boha, Kršnu, Buddhu, Prostor či Přírodu nebo jakkoliv to nazýváte). I když tahle otázka se dostává na pořad také... Mám na mysli víru v to, co je a není možné. Napadlo vás vůbec, jak často se s tím setkáváte a zabýváte i vy? Jak vaše, více či méně hluboká přesvědčení, utvářejí vaši realitu? Že je to vaše víra, která zabarvuje váš svět a utvrzuje vás v tom, co je a není možné?

Jsem z těch, kteří jsou ochotni neustále rozšiřovat své možnosti. Rád znovu a znovu zkouším, kde jsou skutečné hranice, za které ještě lze jít. A co zjistím, rád předávám ostatním, aby to zkvalitnilo jejich život. Věřím v to, že pomohu lidem najít smysl života, že jim pomohu odstranit nejrůznější bolesti, které je sužují a věřím, že jsou všichni schopni utvářet si svůj svět podle svých představ. A tady nastává největší problém. Uvěřit, že na svůj život máme skutečný vliv. Že nejsme jen loutkou v rukách osudu, ale my sami jsme největšími tvůrci svého života.
Když s některými lidmi hovořím právě o tom, co všechno si mohou dovolit a jaké nástroje a metody na to mají používat, říkají, že na něco takového oni nevěří. Nevěří. A v co tedy věří? Nikoho z nich přitom ani nenapadne, že neexistuje nikdo, kdo by v něco nevěřil. Že právě víra je v každém z nás hluboce zakořeněná. Já věřím v to pozitivní, že je možné všeho dosáhnout, že my sami v sobě skrýváme ten nejúžasnější potenciál k naplnění všech cílů. A že každou překážku ze svého života, která nám stojí v cestě za naším cílem, máme možnost odstranit. Naproti tomu ti, co "nevěří", mají naopak velmi hlubokou víru ve strach. V to, že nic nebo téměř nic není možné. A právě strach limituje jejich schopnost měnit svůj svět. Strach, že se zklamou, že se budou cítit špatně, že budou centrem posměchu pro ostatní nebo že je odsoudí, je tak silný, že se raději schovají za konstatování, že v nic nevěří. Ale oni věří. Pouze v to negativní.
Strach je jednou ze základních složek, které vytváří náš tzv. "kritický rozum". Je to strach ze změny. Strach z toho, že budeme muset něco dělat. Vykonávat činnost! A kritický rozum nám říká: "Tohle nedělej, tomu nevěř, měj rozum!" Tady ale nikoho neobviňuji z lenosti a neochoty, ale jen ukazuji způsob našeho fungování. Náš kritický rozum ochotně připustí vše, s čím jsme se již někdy setkali a zahrnuli do své zkušenosti. Všechno ostatní, co s naší dosavadní zkušeností nekoresponduje, odmítne. Označí to za nebezpečné. Připíchne na to visačku strachu. Těžko se pak můžeme proti tomuto označení postavit a otevřeně přijmout něco nového a neznámého.
Ale svět přeje odvážným. Těm, kteří posouvají hranice tam, kde si ostatní myslí, že to už není možné. Kdyby se Ghandi spokojil s tím, že nemůže nic změnit, patrně by byla Indie dodnes britskou kolonií. Kdyby nebyly tisíce jiných takových odvážlivců, dodnes by se pořádaly hony na čarodějnice. Stále bychom věřili, že země je placatá a nesou ji čtyři bílí sloni a možná, že bychom ještě dnes místo práce na počítači otloukali pazourky a hloubili jámy na mamuty. Víra v pozitivní je motorem našeho vývoje. Proto si bedlivě vybírejte čemu skutečně chcete věřit. Vaše víra v to, co není možné vás neobohatí. Nerozšíří vaše obzory. Negativní myšlení má navíc další vliv na vše, co se ve vašem životě děje. A proč to tak je, jaký mechanizmus to má na svědomí, se dozvíte v dalším příspěvku.
Mirek Vojáček

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Mirek Vojáček | středa 18.4.2012 17:49 | karma článku: 13,25 | přečteno: 995x
  • Další články autora

Mirek Vojáček

Zapomenutí hrdinové lockdownu

Na počest nasazení zdravotníků září Petřínská rozhledna. Je dobře vzdát jim hold za nezměrné úsilí. Je však zajímavé, jak společnost zapomíná poděkovat těm, kteří nesou náklady koronakrize. Poděkovat živnostníkům a podnikatelům.

2.12.2020 v 8:47 | Karma: 18,95 | Přečteno: 378x | Diskuse| Společnost

Mirek Vojáček

Koronavirový fanatismus a Králíček Jojo (Reflexe nebezpečnosti KoronaVíry)

Králíček Jojo je malý roztomilý sladký desetiletý nácek. Je nasáklý nacistickou ideologií jak houba i přes to, že jeho milující maminka je „normální“. Věří v absolutní vítězství třetí říše.

27.11.2020 v 8:52 | Karma: 23,88 | Přečteno: 678x | Diskuse| Společnost

Mirek Vojáček

Koronavirové hyeny řádí

Koronavirus zaútočil. Jsme omezeni v pohybu. Lidé se snaží vydat ze sebe to nejlepší a pomáhají, jak se dá. Třeba jen láskou a dobrým slovem. Ale exekutor číhá na příležitost i teď. V tomto státě je totiž možné opravdu všechno.

3.4.2020 v 10:25 | Karma: 26,42 | Přečteno: 1226x | Diskuse| Společnost

Mirek Vojáček

Jak JXD našel svého šmejda

Měl jsem sen. Na mou přednášku přišel JXD. S jistotou kobry si vyhlédl svou kořist. Bylo to tak snadné, nemohla se bránit. Já jsem byl tou obětí.

20.2.2019 v 11:01 | Karma: 31,47 | Přečteno: 2908x | Diskuse| Společnost

Mirek Vojáček

Máme monopol na vysvobození?

Jeho dech, tak těžký a namáhavý, se pozvolna začal zklidňovat. Seděl jsem vedle něho. V meditační vizi jsem ho provázel Phowou – přenosem vědomí. Vše, celý svět se náhle projasnil, jako by byl prozářen vnitřním světlem.

24.1.2019 v 11:11 | Karma: 21,67 | Přečteno: 594x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Vy psi, pošlapeme vás. Izraelci zveřejnili záběry únosu pěti vojaček Hamásem

23. května 2024  9:19

Izraelský spolek bojující za osvobození rukojmích z Pásma Gazy zveřejnil záběry pořízené kamerou...

V Krči se střetl autobus MHD s náklaďákem, dvanáct lidí se lehce zranilo

23. května 2024  8:50,  aktualizováno  8:55

Policisté zasahují u dopravní nehody na křižovatce ulic Zálesí a Sulická v Praze 4, v místě se...

Budu volit Trumpa, oznámila Haleyová. Získejte si mé voliče, doporučila mu

23. května 2024  8:53

Nikki Haleyová, která se do března ucházela o republikánskou nominaci do listopadových...

Malé děti sprchovala ledovou vodou i bila, soudí vychovatelku za týrání

23. května 2024  6:30,  aktualizováno  8:46

Soud v Českých Budějovicích začal projednávat kauzu týrání dětí ve věku do tří let. Dopustila se ho...

Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA
Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA

Kosmetiku Mádara určitě od nás už znáte – potkat jste je mohli veletrhu FOR KIDS v Praze nebo také v nedávném v uživatelském testování, kde jsme...

  • Počet článků 51
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1857x
Malíř a autor knihy Univerzální zákony života.
Žijeme ve světě, který stále balancuje na ostří nesvobody. Svoboda a neohroženost začíná až tehdy, když se zbavíme všech drobných i velkých strachů. Pak nás nemůžou zotročit ani vnější okolnosti. Mým přáním je, abychom byli všichni skutečně svobodní. www.mirekvojacek.cz